Jóhann Jóhannsson plus Marcel Ophuls? Jihlava

"Vytrhnuté zábery, unáhlené závery," Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava ide už dvadsiaty prvý rok striktne proti tomuto tvrdeniu.

24.10.2017 16:00
Jóhann Jóhannsson Foto:
Svetový skladateľ a filmár Jóhann Jóhannsson vytvoril znelku pre 21. ročník jihlavského festivalu a patrí medzi jeho hlavných hostí.
debata

„Vyberáme filmy, ktoré ukazujú náš svet hlbším, prekvapujúcim pohľadom. Väčšinou ide o výsledky niekoľkoročnej práce, ktorých sila je v tom, že idú proti stereotypom a kladú divákom otázky,“ prízvukuje riaditeľ festivalu Marek Hovorka.

„Rozhodnutia, ktoré robíte ako pozorovateľ udalostí, sú založené na vašom vlastnom živote, na vašom vlastnom záujme. Otázkou teda je, kto rozpráva a z akého uhla pohľadu,“ povedal jeden z najvýznamnejších svetových dokumentaristov a hlavný jihlavský hosť Marcel Ophuls pre magazín Indiewire. Autora dokumentov Pamäť spravodlivosti, Ľútosť a súcit či Oscarom a canneskou kritikou oceneného dokumentu Hotel Konečná stanica si uctia v Jihlave cenou za celoživotný prínos. Ophuls sa vo svojej tvorbe vracia do obdobia druhej svetovej vojny, k najdramatickejším udalostiam novodobej histórie a na ich pozadí otvára otázky týkajúce sa zodpovednosti a svedomia.

Nemenej významným hosťom je konceptuálny skladateľ a experimentálny filmár Jóhann Jóhannsson. Rodený Islanďan je presvedčený, že vnímavý divák je presýtený stereotypmi, otvorený novým zvukom a „nedomestikovaným“ polohám. Autor hudby k snímkam Teória všetkého, Sicario: Nájomný vrah či sci-fi Prvý kontakt bude vo štvrtok prednášať o hudbe v dokumentárnom filme a premietanie svojho dokumentu Koniec leta (2015) bude sám hudobne sprevádzať. Tvorbu skladateľa, s ktorým rád a často spolupracuje hollywoodsky režisér Denis Villeneuve, ale aj mnoho nezávislých filmárov, charakterizuje minimalizmus, miešanie akustických, elektronických prvkov a melódie ruchov.

Taiwanci považujú za najreprezenta­tívnejšie umenie svojej národnej kultúry práve dokumentárne filmy a festival Jihlava prináša zatiaľ najväčšiu prehliadku taiwanských dokumentárnych filmov, aká sa kedy vo svete konala. O jednotlivých historických etapách dokumentu tohto špecifického teritória porozpráva filmový historik Lee Dau Ming.

V sekcii Opus Bonum sa uchádza o cenu dokument Terezy Nvotovej Mečiar a diskutovaná snímka odkrývajúca podnikateľsko-politické „podhubie“ Andreja Babiša Selský rozum slovenskej dokumentaristky Zuzany Piussi a českého filmára a pedagóga Víta Janečka súťaží v sekcii Česká radosť. V rámci jednej z nesúťažných sekcií premietnu aj film Mira Rema Richard Müller: Nespoznaný.

Očakávanou udalosťou je premiéra filmu Manželské etudy po 35 rokoch solitérky českého časozberného dokumentu Heleny Třeštíkovej. „Je to môj celoživotný projekt. S tými šiestimi dvojicami som v kontakte už viac ako 35 rokov. Stali sa súčasťou môjho života a ja toho ich,“ hovorí režisérka o pároch, ktoré začala ako mladomanželov sledovať začiatkom 80. rokov minulého storočia. Projekt odštartoval ako seriál Československej televízie, aby odkryl problematiku rozvodov. K protagonistom sa vrátila dokumentom Manželské etudy po 20 rokoch a samostatné filmy venovala manželom Strnadovcom a Marcele, ktorá má najtragickejší osud. Štyri z manželstiev sa rozpadli, no ani páry, ktoré zostali spolu, nemajú podľa Třeštíkovej bezkonfliktné vzťahy. „Dúfam, že pre divákov bude dokument aj materiálom na premýšľanie o sebe, o vzťahoch, o manželstve,“ povedala v rozhovore pre Českú televíziu. Okrem konkrétnych osudov sú jej filmy mapkou spoločenských zmien v krajine.

Referenčným bodom dokumentaristov, ale nielen ich, je za každých okolností realita, no vždy ide o obraz subjektívny, bez ohľadu na to, či umelec referuje o faktoch, osobnej skúsenosti, či mystifikuje, polemizuje, alebo sa od skutočnosti dištancuje. Kinematografia je zakaždým dokumentárna, nezávisí od druhu, naznačuje festival citáciou novovlnného režiséra Alaina Resnaisa a od dnes do nedele 29. októbra sa o rôznorodosti dokumentárnej tvorby bude snažiť presvedčiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava #Jóhann Jóhannsson