Televízne tipy Pravdy: Cesta z mesta aj Odvrátená strana Mesiaca

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 12. do 19. októbra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

26.10.2017 09:00
Moritz Bleibtreu Foto:
Moritz Bleibtreu vo filme Odvrátená strana Mesiaca.
debata

Štvrtok 26.10

Vincent a koniec sveta, HBO, 20.00

Mladý ekologický aktivista môže príbuzným riadne otráviť život! Vincent z francúzskej komediálnej drámy má sedemnásť a rodinu privádza do zúfalstva. Stále kontroluje, akú uhlíkovú stopu zanechávajú, čiže – nakoľko ubližujú prírode. Svojrázna teta Nikki ho chce prevychovať a dúfa, že jej v tom pomôže výlet do Paríža. Dojmy mali prehlušiť Vincentovo ekologické cítenie, ale – vyšlo to trocha inak…

Divá mačka, Cinemax, 21.30
Zaujímavý film o tom, ako deti až postupom času spoznávajú svojich príbuzných. Albert vždy obdivoval tetu Tini, ale až po rokoch zistil, aká vlastne je. V rodine túto tetu volali „poriadkumilovná Tini“, lebo stále upratovala. Bola to jazyčnica, ktorá prostorekosťou skazila mnohé rodinné oslavy. Mávala aj dvojzmyselné narážky, ktoré Albert nechápal. Až keď sa stal sám otcom, pochopil tetu Tinu. Zistil, že všetko je oveľa komplikovanejšie, než sa mu zdalo a že aj ich rodina má svoje tajomstvá.

Cesta z mesta, ČT2, 22.25
Je to už sedemnásť rokov, čo vznikol film o úniku z civilizácie a digitalizácie do prírody. Bolo to na prahu nového tisícročia a film vyznel až trocha varovne: Kam sa to ľudstvo rúti? Otázka pretrváva, ale katastrofa sa zatiaľ nekoná. Ľudia sa stresujú, ale vedia sa aj zasmiať. Najmä ak ich baví taká dobrá parta, ako herci z tohto filmu: Hanák, Polívka, Holubová, Suchařípa, Šteindler, Čtvrtníček…

Piatok 27.10.

Hitler verzus Churchill, ČT2, 14.20
O Hitlerovi sa objavujú stále nové filmy a dokumenty. Tvorcovia pátrajú, čo sformovalo zloducha! Tento dokument porovnáva kariéry kľúčových postáv druhej svetovej vojny – Hitlera a Churchilla. Aké rozdielne osobnosti, aké rozdielne osudy! Ako sa k sebe stavali? Možno tam budú aj (pre nás) nové zábery – je to totiž časť francúzskeho archívneho dokumentárneho cy­klu.

Sobota 28.10.

Smrt krásnych srncu, ČT1, 15.15
Ota Pavel mal vynikajúci štýl rozprávania, ktorý sa dobre tlmočí aj do filmu. Písal najmä o svojej židovsko-českej rodine v predvojnových a vojnových rokoch. Leo Popper je úspešným zástupcom firmy Elektrolux, vie šikovne ponúkať prvé vysávače a miluje prírodu v okolí rieky Berounky. Má krásnu ženu a troch synov. Fašizmus ich šťastie zničí. Český film z roku 1986 je čarovný a dojímavý.

13. komnata Zdeňky Pohlreichovej, ČT1, 20.55
Manželka známeho kuchára Pohlreicha často vystupovala v rozhovoroch spolu s ním. Hovorili o šťastí a láske. Zrazu prišiel zlom – žena ochorela na rakovinu, ale neprestala byť optimistkou. Stále hovorila o tom, že sa nevzdá, že zvíťazí. Až hrozilo, že liečbu zakríkne. Vyzdravela však. Zmenila sa. Pracuje na farme, chová kone a – ešte viac verí v život a v lásku. Je to asi povzbudzujúce rozprávanie.

Čierny motýľ, HBO, 22.30
Dobrý názov! A preslávený! Ide o francúzsky thriller, v ktorom hrá aj Antonio Banderas! Vo filme je scenáristom, ktorému sa písanie nedarí. Privedie ho to do tandemu s čudným chlapíkom a dej sa prenesie do opustenej chatky bez elektriny. Budete sa báť!

Nedeľa 29.10.

Odvrátená strana Mesiaca, Cinemax, 20.00
Ktosi skonzumuje „bláznivé huby“ a zmení ho to. V tomto prípade je to dokonca právnik! Má všetko, ale túži po zvláštnych zážitkoch. A objaví sa dievča, ktoré mu ich dá. Nové zážitky v ňom prebudia aj nového človeka. Darmo zápasí o svoju osobnosť. Halucinogénne huby spustili reakciu a odvrátená strana mesiaca sa začína ukazovať!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cesta z mesta #OOdvrátená strana mesiaca #Vincent a koniec sveta