To najlepšie zo svetových festivalov? MFF Bratislava

Počas 19. ročníka Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava, ktorý sa uskutoční v dňoch 9. - 16. novembra, si fanúšikovia a fanúšičky filmu budú môcť pozrieť aj oceňované festivalové snímky.

03.11.2017 07:00
The Shape of Water Foto:
V snímke The Shape of Water prerastie priateľstvo Elisy a vodného tvora do lásky.
debata

Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na projekcie fantasy Podoba vody (The Shape of Water), čiernej komédie Tri billboardy kúsok za Ebbingom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) a drámy Abriline dcéry (Las hijas de Abril). Spomínané filmy organizátori predstavia v rámci sekcie Cinema Now.

Podoba vody od mexického filmára Guillerma del Tora získala na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach najvyššie ocenenie – Zlatého leva pre najlepší film. Sci-fi príbeh odohrávajúci sa počas obdobia studenej vojny vzdáva hold americkým monster filmom 50. a 60. rokov. Snímka o nemej upratovačka Elise zamestnanej v tajnom vládnom laboratóriu, kde úrady v zajatí držia rybieho muža neznámeho pôvodu, do ktorého sa neskôr zamiluje, v sebe mieša viacero žánrov od politického trileru cez horor až po melodrámu. V snímke si zahrali Sally Hawkins, Michael Shannon či Octavia Spencer.

Čiernu komédiu Tri billboardy kúsok za Ebbingom od britského scenáristu, režiséra a dramatika Martina McDonagha tiež ocenili na festivale v Benátkach, kde si vyslúžila cenu za Najlepší scenár. Diváci na festivaloch v Toronte a San Sebastiane jej okrem toho udelili divácke ceny. Hlavnou hrdinkou novinky je Mildred Hayes, matka, ktorej pred niekoľkými mesiacmi zavraždili dcéru. Po márnom čakaní sa pri vstupe do mesta rozhodne rozmiestniť tri billboardy, ktoré nesú drsný odkaz pre tamojšieho šerifa Williama Willoughbyho. Do ich konfliktu sa následne pridá nezrelý a násilnícky policajt Dixon. V novinke sa predstavili Frances McDormand, Woody Harrelson a Sam Rockwell.

Dráma Abriline dcéry, za ktorou stojí mexický režisér Michel Franco, si ocenenie odniesla z MFF v Cannes. Príbeh o mladej tehotnej žene si odniesol Cenu poroty sekcie Un Certain Regard. Snímka sa zameriava na tehotnú Valerie, ktorá žije so svojou sestrou Clarou. Tehotná je so svojím starším priateľom, ale pre finančné problémy musí požiadať o pomoc svoju matku Abril. Tá sa ale v domnienke, že jej dcéra nebude dobrou matkou, rozhodne pre drastické riešenie. V úlohe Abril sa predstavila španielska herečka Emma Suárez.

MFF Bratislava sa bude konať v kinách Lumière, Mladosť a Nostalgia, a tiež v Gorila.sk Urban Space, kde sa okrem projekcií uskutočnia aj sprievodné podujatia festivalu. Koncerty a hudobné párty si budú môcť návštevníci a návštevníčky užiť v klube Fuga – priestor pre chýbajúcu kultúru. Festivalový program po prvý raz zavíta aj do miest v širšom regióne, a to do Kina Mier v Modre, Kina Mier v Senci a Kina Záhoran v Malackách.

Hosťom podujatia bude americký herec, režisér, scenárista a producent francúzskeho pôvodu Jean-Marc Barr, ktorý si počas MFF Bratislava prevezme Cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Pri tejto príležitosti uvedie výber filmov zo svojej tvorby v sekcii Pocta a tiež svoj najnovší film Zrno (Grain). Viac o jeho hereckej i režisérskej tvorbe sa diváci budú môcť dozvedieť na masterclasse. Barr bude zároveň na festivale pôsobiť ako člen poroty Súťaže hraných filmov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #festival #MFF Bratislava #Guillermo del Toro