Nenechajte sa oklamať. V Šťastnom údolí striehne vrah

Malebné údolie Calder Valley na severe Anglicka je na prvý pohľad krásnym a pokojným miestom na život. Skrýva však mnohé tajomstvá, životné sklamania, frustrácie, závislosti aj nevybavené účty.

03.11.2017 16:00
Šťastné údolie Foto:
Sarah Lancashireová ako policajná seržantka Catherine Cawoodová v seriáli Šťastné údolie.
debata

Práve tu sa roky venuje policajnej práci seržantka Catherine Cawoodová (Sarah Lancashireová). Rozvedená štyridsiatnička, ktorá je ako policajtka nielen rukou zákona ale aj akousi sociálnou pracovníčkou či „linkou dôvery“, sa aj po ôsmich rokoch vyrovnáva so samovraždou svojej 18-ročnej dcéry Becky. Siahla si na život krátko po tom, čo porodila syna Ryana – dieťa kriminálnika Tommyho Lee Roycea, ktorý Becky znásilnil.

Britský šesťdielny seriál Šťastné údolie (Happy Valley) zručne kombinuje kriminálny žáner so vzťahovou drámou. Česká televízia aktuálne vysiela jeho druhú sériu. Prvá však bola dôležitá na pochopenie komplikovaných vzťahov medzi Catherine a jej rodinnými príslušníkmi. Je tu jej o dva roky mladšia sestra Clare (Siobhan Finneranová), bývalá narkomanka a alkoholička, o ktorú sa Catherine stará od svojich pätnástich rokov, keď prišli o oboch rodičov. Catherinin dospelý syn Daniel (Karl Davies) komunikuje viac s tetou Clare ako s matkou, s ktorou sa odcudzili po smrti Becky. A Catherinin bývalý manžel Richard (Derek Riddell) opustil svoju manželku po tom, čo sa rozhodla, že nechceného vnuka neposunie niekam do pestúnskej rodiny, ale postará sa o neho sama. Po tom, čo Richard pocítil ohrozenie v práci, nájde si cestu späť do postele svojej bývalej manželky, hoci už žije s novou ženou.

Postava písaná na telo

Do tejto komplikovanej siete postáv vstupuje v prvej sérii Tommy Lee Royce (James Norton), ktorého prepustia z väzenia. Dozvedá sa, že má syna a k nevôli Catherine, ktorá mu ide po krku, sa o Ryana začne zaujímať. Popri tom sa zapletie do nevydareného únosu. To, čo malo byť jednoduchým a rýchlym strojom na peniaze, je zrazu – do veľkej miery aj kvôli Tommyho impulzívnosti – nočnou morou.

Postavu Catherine Cawoodovej napísala tvorkyňa seriálu Sally Wainwrightová na telo herečke Sarah Lancashireovej, s ktorou spolupracovala na svojom predchádzajúcom seriáli, rodinnej dráme Posledné tango v Halifaxe (2012). „Z jej výkonu som bola úplne unesená,“ povedala Wainwrightová pre BBC s tým, že ju chcela opäť vidieť v plnom nasadení. „Keď sa ma Ben Stephenson z BBC spýtal, čo ďalšie by som chcela spraviť, jeden z faktorov, ktorý ma prinútil k tomu, aby som chcela vytvoriť Šťastné údolie, bol ten, že som chcela napísať niečo ďalšie pre Sarah,“ povedala scenáristka.

Catherine Cawoodová je v istom zmysle pokračovateľkou línie žien policajtiek, ktorú v britskej televízii začala inšpektorka Jane Tennisonová v podaní Helen Mirrenovej v niekoľkých pokračovaniach série Hlavný podozrivý. Jej prvú časť a prvú časť Šťastného údolia však delí štvrťstoročie, počas ktorého sa mnohé zmenilo. Televízne policajtky či detektívky, aj na vedúcich pozíciách, už zďaleka nie sú takým raritným druhom ako na začiatku 90. rokov. S Tennisonovou má však Cawoodová spoločné napríklad to, akú komplexnú postavu sa tvorcom podarilo vytvoriť a ako vierohodne sa ju Sarah Lancashireovej podarilo naplniť. Tento rok získala za postavu cenu BAFTA a takisto divácku National Television Award.

V podozrení bez alibi

V pokračovaní Šťastného údolia, ktoré počas štvrtkov vysiela ČT1, čelí Cawoodová sérii vrážd. Sama sa dostane do tieňa podozrenia, keď prvou z obetí masového vraha, ktorý ženy nielen zabíja, ale ich aj neuveriteľne drastickým spôsobom zneužíva, je matka Tommyho Lee Roycea. Teda žena, ktorej sa Cawoodová niekoľkokrát telefonicky vyhrážala. Hoci Cawoodová nemá alibi, postupne vyjde najavo, že zavraždená žena nie je jediná a v Šťastnom údolí číha sériový vrah.

Podobne ako v prvej sérii aj v druhej tvorcovia pre divákov umne spriadli spleť rodinnej drámy a kriminálneho vyšetrovania. Do deja zasiahnu Ryanova podivná učiteľka, ktorá je pod vplyvom Tommyho Lee Roycea, je tu ľúbostná linka Clare a jej nového frajera, napínavá odbočka venovaná chorvátskej mafii aj príbeh vydieraného milenca – policajta, ktorý zoberie spravodlivosť do svojich rúk a až do konca dúfa, že sa mu to prepečie. Možno by sa tak aj stalo, nebyť novej policajnej posily…

Šťastné údolie má nateraz iba dve série, ich úspech však prinútil tvorcov, aby uvažovali aj o tretej. Kvôli vyťaženosti zúčastnených sa však tak skoro k divákom nedostane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #BBC #Česká televízia #Šťastné údolie #Happy Valley