O európskeho Oscara zabojuje aj herečka zo Slovenska

Slovenská herečka maďarského pôvodu Alexandra Borbély je medzi nominovanými na Európske filmové ceny. Nomináciu získala vďaka hlavnej úlohe vo filme maďarskej režisérky Ildikó Enyedi O tele a duši. Nekonvenčná romanca dvoch úplne odlišných ľudí, ktorá sa odohráva na bitúnku, zaujala už na festivale v Berlíne, odkiaľ si odniesla Zlatého medveďa za najlepší film. Na Európske filmové ceny je snímka nominovaná v kategóriách najlepší film, réžia, ženský herecký výkon a scenár.

05.11.2017 16:57
Alexandra Borbély sa uchádza o cenu pre... Foto:
Alexandra Borbély sa uchádza o cenu pre najlepšiu európsku herečku.
debata

Panna zvedavá na lásku

Alexandra Borbély, ktorá herectvo vyštudovala v Budapešti a v Maďarsku aj pôsobí, mala pôvodne vo filme O tele a duši stvárniť vedľajšiu, nie hlavnú postavu. „Prišla som na kasting, kde som dostala úlohu psychologičky, a Ildikó ma poprosila, aby som jej pomohla nájsť herečku na hlavnú postavu Márie. Chodila som s ňou na kastingy, kde sme skúšali scénu, v ktorej vystupuje psychologička a Mária, a všetky herečky so mnou konzultovala. Raz ma zavolala na kávu a ja som sa v prvom momente zľakla, že mi chce rolu vziať, no vysvitlo, že by ma rada pozvala na kasting hlavnej postavy,“ povedala herečka v rozhovore pre Pravdu v októbri, keď film O tele a duši vstúpil do slovenských kín.

„Keď som čítala scenár, veľmi som sa nasmiala a na konci som plakala. Hrdinka povie všetko na rovinu, čo je v dnešnom svete, kde každý klame, ťažké. Mária teda pôsobí až fantasticky. Je trochu detská, no na druhej strane je prísna perfekcionistka. Musela som nájsť balans medzi tým a jej uzavretou ženskosťou. Je panna, zároveň je na lásku veľmi zvedavá. Keď ju pocíti, ide do toho naplno, pozerá pornofilmy, aby zistila, čo to je. Sú tam naozaj bláznivé scény,“ dodala herečka, ktorej konkurentkami budú na Európskych filmových cenách Isabelle Huppert (Happy End), Paula Beer (Frantz), Juliette Binoche (Vnútorné slnko) a Florence Pugh (Lady Macbeth).

Víťazné ťaženie odštartovali v Cannes

O cenu pre najlepší európsky film roka sa okrem snímky O tele a duši uchádza aj ďalší film ocenený v Berlíne, tentoraz Strieborným medveďom za réžiu. Fínsky režisér Aki Kaurismäki sa v novinke Druhá strana nádeje, ktorej tradične nechýba absurdný humor, zameral na tému utečencov. V centre jeho príbehu sú utečenec Khaled, ktorý práve prišiel do Fínska, a majiteľ reštaurácie Wikström, ktorý sa mu rozhodne pomôcť. Nominovaná je aj francúzska dráma 120 tepov za minútu režiséra Robina Campilla. V Cannes získala Veľkú cenu poroty a rozpráva o epidémii AIDS a aktivistoch, ktorí sa snažia začiatkom 90. rokov minulého storočia prelomiť bariéru ľahostajnosti panujúcej okolo ochorenia. Nominovaný je aj film Bez lásky Andreja Zvjaginceva, ktorý v Cannes získal Cenu poroty. Prominentný ruský režisér tentoraz nakrútil príbeh rozvádzajúcich sa manželov, ktorých „prebudí“ až to, keď ich 12-ročný syn zmizne.

Päticu najlepších filmov roka podľa európskych akademikov uzatvára držiteľ tohtoročnej Zlatej palmy z Cannes Štvorec švédskeho režiséra Rubena Östlunda. "Chcel som vytvoriť elegantný film, ktorý bude divákov provokovať a zároveň baviť. Otváram v ňom zásadné spoločenské témy ako zodpovednosť a dôvera, zväčšujúci sa rozdiel medzi bohatými a chudobnými, moc a bezmocnosť, rastúcu individualizáciu a klesajúce presvedčenie v komunitu, podkopanú dôveru v štát, médiá a umenie,” povedal o svojej nevšednej komédii, ktorá má päť nominácií na Európske filmové ceny. Štvorec sa o cenu uchádza aj v špeciálnej kategórii venovanej komédiám, nominovaný je aj za réžiu, scenár a mužský herecký výkon. Claesovi Bangovi, ktorý vo Štvorci stvárnil kurátora prestížneho múzea moderného umenia, konkurujú v kategórii hercov napríklad Colin Farrell (Zabitie posvätného jeleňa) či Jean-Louis Trintignant (Happy End).

Do širšieho výberu 51 filmov, ktoré boli akýmsi odporúčaním pre európskych akademikov hlasujúcich o cene, sa tento rok dostal aj slovenský film Jana Hřebejka Učiteľka či koprodukčné projekty Baba z ľadu Bohdana Slámu a Cez kosti mŕtvych Agnieszky Hollandovej. Nomináciu sa im však nepodarilo získať.

Európske filmové ceny tento rok udeľujú už po tridsiaty raz. Víťazov vyhlásia 9. decembra v Berlíne, teda tam, kde sa pred tridsiatimi rokmi začala písať ich história. Hoci vtedy to bol ešte Západný Berlín.

Výber z nominácií na Európske filmové ceny

Európsky film:

120 tepov za minútu, réžia: Robin Campillo
Bez lásky, réžia: Andrej Zvjagincev
O tele a duši, réžia: Ildikó Enyedi
Druhá strana nádeje, réžia: Aki Kaurismäki
Štvorec, réžia: Ruben Östlund

Európsky režisér:

Ildikó Enyedi – O tele a duši
Aki Kaurismäki – Druhá strana nádeje
Yorgos Lanthimos – Zabitie posvätného jeleňa
Ruben Östlund – Štvorec
Andrej Zvjagincev – Bez lásky

Európska herečka:

Paula Beer – Frantz
Juliette Binoche – Vnútorné slnko
Alexandra Borbély – O tele a duši
Isabelle Huppert – Happy End
Florence Pugh – Lady Macbeth

Európsky herec:

Claes Bang – Štvorec
Colin Farrell – Zabitie posvätného jeleňa
Josef Hader – Vor der Morgenröte – Stefan Zweig in Amerika
Nahuel Pérez Biscayart – 120 tepov za minútu
Jean-Louis Trintignant – Happy End

Európsky dokument:

Austerlitz, réžia: Sergej Loznica
Prijímanie, réžia: Anna Zamecka
La Chana, réžia: Lucija Stojevic
Stranger in Paradise, réžia: Guido Hendrikx
Hyvä postimies, réžia: Tonislav Hristov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európske filmové ceny #Bez lásky #O tele a duši #Happy End #Druhá strana nádeje #Alexandra Borbély #120 tepov za minútu #Štvorec