MFF Bratislava neponúka len tutovky z Benátok

Už 19. raz obsadí kiná v hlavnom meste Medzinárodný filmový festival Bratislava.

09.11.2017 12:00
Tri billboardy kúsok za Ebbingom Foto:
Čierna krimi komédia Tri billboardy kúsok za Ebbingom má skvelé obsadenie, cenu za scenár z Benátok a vidieť ju môžete na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava.
debata

Štartuje dnes a potrvá do štvrtka 16. novembra. O tom, čo priniesla aktuálna festivalová sezóna, referuje sekcia Cinema Now, jej hajlajtmi sú bez debaty najlepší film tohtoročného festivalu v Benátkach fantasy romanca Guillerma Del Tora Podoba vody či krimi komédia Tri billboardy kúsok za Ebbingom s benátskou cenou za scenár.

Psychológ a rojko

Režisér a scenárista snímky Tri billboardy kúsok za Ebbingom Martin McDonagh (V Brugách) zveril rolu matky, ktorej v malom americkom mestečku znásilnia a zavraždia dcéru, ikonickej Frances McDormandovej, obľúbenkyni bratov Coenovcov. Uniformu pohodlného miestneho šerifa obliekol Woodymu Harelsonovi (Temný prípad). „McDonaghov film je celkom odlišná dráma o únose. Roly obete, pomstiteľa a páchateľa sa premiešajú niekoľkými smermi a jednoduchý kriminálny prípad v konečnom dôsledku vypovedá o svetovej intoxikácii mužským hriechom,“ píše o filme britský Guardian. McDonagh je zručný psychológ, postavy žmýka na kosť, aby z ich potu nenásilne destiloval tému. A to všetko s dávkou poriadne čierneho humoru.

Dospelé dieťa Hollywoodu Guillermo Del Toro je majster žánrových syntéz, romantický príbeh nemej upratovačky (Sally Hawkinsová) a záhadného vodného tvora zasadil do 60. rokov, do obdobia studenej vojny a na pozadí vyhrotenej spoločenskej situácie rozvíja archetypálny motív neuskutočniteľnej lásky „krásky a zvieraťa“. O tom, že režisér filmov Hellboy, Faunov labyrint či Purpurový vrch dokáže vyťažiť z okrajových žánrov ako horor a sci-fi v kombinácii s melodrámou maximum, netreba nikoho presviedčať.

Všedná realita a zákulisie rutinného života kulturistov fascinovali kanadského režiséra Denisa Côté natoľko, že sa vo svojom poslednom filme, dokumente Tvoja koža, taká jemná, rozhodol vyvrátiť kulturistické klišé. Dokument premiéroval na festivale v Locarne, v sobotu ho Côté, ako jeden z hlavných hostí festivalu osobne uvedie v kine Lumiére a po premietaní bude nasledovať masterclass. „Nakrúcal som ľudí s vášňou, nedokumentoval som ich úspechy či výkony. Môžete cítiť skutočnú nežnosť, pretože je to film o ľudských bytostiach,“ cituje režiséra portál Cineuropa. Svetovo etablovaný filmár v Locarne zaujal už pred niekoľkými rokmi, za snímky Všetko, čo ona chce (2008) a Curling (2010) získal cenu za réžiu.

Bratislavský festival bude hostiť aj francúzskeho herca a režiséra Jean-Marca Barra, hviezdu z Bessonovej Magickej hlbočiny a najnovšie predstaviteľa hlavnej úlohy v pripravovanej koprodukčnej dráme Pivnica podľa scenára Richarda Pupalu. Za dlhoročnú umeleckú tvorbu ocenia herečku Božidaru Turzonovovú. Dlaždica s menom predstaviteľky Penelopy z rovnomenného filmu Štefana Uhra pribudne na bratislavský Filmový chodník slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava.

Debutant nie je nadávka

Progresívnych mladých tvorcov predstavia tri súťažné sekcie. Že sotva začali, neznamená, že za sebou nemajú prvé medzinárodné úspechy. Snímka Iránca Jahida Jalilvanda Bez dátumu, bez podpisu súťažila v sekcii Horizonty na prestížnom festivale v Benátkach a príbeh patológa, ktorý zápasí s profesionálnym a morálnym zlyhaním, tu získal cenu za réžiu.

Súťaž hraných filmov zostavil srbský filmový kritik Nenad Dukič. Medzi ôsmimi snímkami je aj najlepší debut tohtoročného festivalu v Cannes, film francúzskej režisérky Léonor Serraillovej Paula. Odohráva sa v parížskej štvrti Montparnass, kde sa mladá žena, náhle osamotená, snaží znovuobjaviť slobodu a vnútornú silu. Na realizácii filmu sa podieľal takmer výhradne ženský štáb.

Aj toto je filmové herectvo

Cieľom sekcie Lexikón je otvárať nové obzory a vzdelávať diváka, tento rok je zameraná na históriu a smerovanie filmového herectva. „Chceme poukázať na iné aspekty filmového herectva,“ hovorí dramaturg festivalu Tomáš Hudák. Podľa neho herectvo nie je len o autenticite či prežívaní emócií. Krátke filmy Bustera Keatona a Charlesa Chaplina ukážu ako rôznorodo dokáže herec pracovať s fyzickosťou, s pohybom tela. „Zároveň sú tieto filmy zaujímavé z hľadiska prepojenia režijnej a hereckej metódy,“ vysvetľuje Hudák. Lexikón premietne aj film Električka zvaná túžba, ktorý je v kontexte dejín filmového herectva revolučný.

Súčasný trend digitalizácie hercov – hudby blízkej filmovej i videohernej budúcnosti – predstaví slovenská postprodukčná spoločnosť studio 727. Počas masterclassu, ktorý sa uskutoční v stredu o 13. h v kine Lumiére, jej členovia vysvetlia, ako je možné na plátne znovu oživiť herca a aké ďalšie možnosti ponúkajú tvorcom súčasné digitálne technológie.

Výber z programu Medzinárodného filmového festivalu Bratislava

Abriline dcéry
Snímka režiséra Michela Franca zvíťazila v sekcii Un Certain Regard na festivale v Cannes. Rodinná dráma je príbehom mladej tehotnej Valerie. Dieťa čaká so svojím o niečo starším priateľom, no pre ekonomické problémy musí požiadať o pomoc svoju matku Abril. Tá nadobúda presvedčenie, že Valeria nie je dobrou matkou a rozhodne sa v dcérinej situácii drasticky zakročiť.

Sexy Durga
Film indického režiséra Sanala Kumara Sasidharana zvíťazil tento rok na festivale v Rotterdame, no príbeh Durgy, ktorá spolu s manželom uteká z domova, nemá tradičný dej. Filmár stavia na pocitoch, ťaží zo slov a gest. Násilie navodzuje bez toho, aby bolo explicitne vyjadrené v obraze a usiluje sa znepokojeného diváka vyviesť z rovnováhy.

Chuť cementu
Zatiaľ čo sýrski stavební robotníci v Bejrúte stavajú mrakodrap, ich vlastné domy čelia ťažkému ostreľovaniu. Libanonská vláda vyhlásila pre všetkých sýrskych utečencov zákaz nočného vychádzania, pracovisko nesmú opustiť a sú jeho väzňami. Portrét sírskych robotníkov je podľa riaditeľa festivalu Pavla Smejkala poetický film vyjadrujúci sa rýdzo kinematografickým jazykom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Bratislava