Televízne tipy Pravdy: Café Society od Allena aj dokument Spielberg

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 23. do 30. novembra. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

23.11.2017 08:49
Café Society Jesse Eisenberg Kristen Stewart Foto:
Jesse Eisenberg a Kristen Stewartová vo filme Woodyho Allena Café Society.
debata

Štvrtok: 23. 11.

Spielberg, HBO, 12.55
Jeden z najslávnejších filmárov na svete Steven Spielberg dvíha oponu svojej pozoruhodnej kariéry v dokumente Spielberg, ktorý detailne skúma jeho filmografiu. Počas svojej takmer päťdesiatročnej kariéry vytvoril neprekonateľnú sériu priekopníckych filmov. V snahe zmapovať vývoj tejto filmárskej ikony čerpala oceňovaná dokumentaristka Susan Lacyová z viac ako tridsiatich hodín exkluzívnych rozhovorov. Režisér sa v nich rozhovoril o svojom trpkom detstve a celoživotnej posadnutosti nakrúcať filmy, o rannej televíznej kariére zázračného dieťaťa, o raketovom vzostupe k sláve prostredníctvom neuveriteľnej série kasových trhákov, o neskoršom smerovaní k vážnejším dramatickým filmom a tiež o osobných aj pracovných vzťahoch. Súčasťou dokumentu sú výpovede členov Spielbergovej rodiny, rovnako ako jeho priateľov a kolegov, a tiež ukážky a zábery z nakrúcania jeho filmov.

Eadweard, Cinemax, 9.40
Ďalší životopisný dokument zachytáva fotografa Eadwearda Muybridgea. Svojím fotoobjektívom zachytával nahé a deformované objekty, zavraždil milenca svojej ženy a ako posledného Američana ho zbavili viny z vraždy, pretože išlo o odôvodnené zabitie. Je to príbeh svetoznámeho fotografa, žijúceho na prelome 19. a 20. storočia, ktorý prišiel na to, ako zachytiť pohyblivý obraz na svojich slávnych fotografiách pretekárskeho koňa Occident, ktorý patril Lelandovi Standfordovi. Eadweard, ktorý pri štúdiu pohybu pracoval so zvieratami zoologickej záhrady, použitím viacerých fotoaparátov vytvoril prvú pohyblivú snímku a preslávil sa ako zakladateľ kinematografie. Poháňaný neutíchajúcou vášňou začal fotografovať aj nahých mužov a ženy.

Sobota: 25. 11.

Café Society, HBO, 23.25
Trpká romanca Woodyho Allena zasadená do 30. rokov minulého storočia sleduje cestu mladého Newyorčana Bobbyho (Jesse Eisenberg) do Hollywoodu. Do mesta sa sťahuje, aby pracoval pre svojho strýka Phila (Steve Carell), vplyvného a mocného agenta filmových hviezd. Zakrátko sa zamiluje do asistentky svojho strýka Vonnie (Kristen Stewartová). Bez toho, aby tušil, že Vonnie sa tajne stretáva s jeho strýkom. Sklamaný Bobby sa po čase vracia domov, aby svojmu bratovi gangsterovi (Corey Stoll) pomohol s prevádzkou nočného klubu. Zakrátko po návrate do New Yorku Bobbyho pohltí nočný život smotánky.

Nedeľa: 26. 11.

Mamma mia!, AMC, 20.00
Idylický grécky ostrov, bezhlavo zamilovaná nevesta Sophie, mierne vyšinutá matka Donna, traja potenciálni otcovia a nesmrteľná ABBA. Filmová adaptácia slávneho muzikálu a niečo pre tých, čo nečakajú veľké umenie. Pobaví komediálny talent Meryl Streepovej v roli slobodnej matky, aj (ne)spev jedného z nápadníkov, obchodníka Piercea Brosnana.

Utorok: 28. 11.

Návrat k mojej matke, HBO, 14.55
Predstavte si, že máte tridsať, štyridsať alebo päťdesiat… Nasťahovali by ste sa po rokoch samostatného bývania späť k rodičom? Štyridsiatnička Stéphanie (Alexandra Lamyová) je nútená to urobiť a žiť so svojou matkou (Josiane Balasková). V prekúrenom byte, kde ju čakajú donekonečna prehrávané staromódne pesničky, horúčkovité partičky Scrabble, a drahocenné materské rady. Ako sa správať pri stole či ako viesť svoj život. Matka aj dcéra musia v tomto spolužití pod jednou strechou vynaložiť nekonečnú trpezlivosť. A keď potom prídu na večeru aj ďalší súrodenci (Mathilde Seignerová, Jérôme Commandeur a Philippe Lefèbvre), na hladinu razom vyplávajú aj rodinné tajomstvá. Vitajte v riskantnom rodinnom svete!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Café Society #Spielberg #Návrat k mojej matke #Eadweard