Tatranská medvedica Ingrid sa objaví v novom dokumente

O živote tatranskej medvedice Ingrid, ktorá ešte v máji pútala pozornosť spolu so svojimi mláďatami na strome v Starom Smokovci a neskôr v júni ju zastrelili v Liptovskej Kokave, už vytvorili aj dokument. Ide o desaťminútovú snímku, ktorá vznikla popri reportážnej práci novinárky Ivany Ratkovskej. „Téma natoľko a dlho rezonovala medzi ľuďmi, že sme sa rozhodli spracovať krátky film, ktorý mapuje príbeh tejto medvedice a jej rodiny od úvodu až po verejne známy koniec,“ uviedla pre agentúru SITA reportérka RTVS.

27.11.2017 14:00
medvedica Foto:
O živote tatranskej medvedice Ingrid už vytvorili aj dokument.
debata

Prvé zábery natočila Ratkovská s kolegom, kameramanom Jurajom Baltom, v čase, keď sa medvedica túlala len v okolí Bilíkovej chaty vo Vysokých Tatrách, kde sa pravdepodobne s mláďatami snažila ukryť pred starým medveďom. Najväčšiu pozornosť však na seba medvedica strhla, keď sa 5. mája usadila spolu s mladými na strome v centre Starého Smokovca. Zliezla z neho asi po dvanástich hodinách.

Pracovníci Správy Tatranského národného parku ju o niekoľko dní v spolupráci s kolegami z poľského národného parku odchytili, nasadili jej satelitný obojok a spolu s mladými previezli do hlbokej tatranskej doliny, kde sa však dlho nezdržala. Dva týždne sa potulovala po obciach pod Tatrami. Medvedica bola preto následne od mláďat oddelená a prevezená späť do Tichej doliny. Keď sa však objavila v Liptovskej Kokave, zastrelili ju. Mláďatá našli dočasný domov v zoologickej záhrade v Bojniciach. „Sledovali sme ju viac menej až do záverečných chvíľ,“ dodala reportérka, ktorá sa spravodajstvu venuje desať rokov a podľa jej slov ide o unikátne zábery.

Film podľa Ratkovskej nehľadá konkrétneho vinníka, má skôr upozorniť na to, prečo k danej situácii došlo. Často sa v ňom skloňuje práve vzťah človeka s prírodou. „Myslím si, že medzi riadkami je naznačené, že zrejme nemusí ísť o jedinú takúto situáciu, mohla by sa zopakovať, a preto je nutné hľadať riešenie. Aspekt ochrany je tam cítiť,“ doplnila.

Krátky dokument Inga – skutočný príbeh tatranskej medvedice odvysiela RTVS na Dvojke v nedeľu 10. decembra o 9:15.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #dokument #medvedica Ingrid