Pripravte sa. Na televíznu obrazovku klopú Vianoce

Historická dráma Mária Terézia, prvý slovenský 3D animovaný seriál Websterovci či dahlovka Kamoš Obor Stevena Spielberga, aj tieto premiéry čakajú divákov počas vianočných sviatkov.

29.11.2017 17:01
Mária Terézia RTVS Foto:
Dvojdielny historický film Mária Terézia odvysiela Jednotka na Prvý a Druhý sviatok vianočný.
debata

Dvojdielny historický film o najvýznamnejšej habsburskej panovníčke s príznačným názvom Mária Terézia je veľkolepý a poriadne drahý koprodukčný projekt, od ktorého si mnoho sľubuje nielen slovenská RTVS, ale aj ďalší traja koproducenti Česká televízia, rakúska televízia ORF a maďarská televízia MTVA.

Autorkou scenára je Češka Miroslava Zlatníková, Máriu Teréziu stvárnila mladá rakúska herečka Marie-Luise Stockingerová, ktorá vo filme debutuje, a jej manžela Františka Štefana si zahral Vojtech Kotek. Natáčalo sa v lete v českých Valticiach a ako interiér veľkolepej záverečnej scény korunovácie poslúžil filmárom bratislavský Dóm svätého Martina.

Mária Terézia v réžii Roberta Dornhelma, ktorý nazbieral skúsenosti s výpravnými kostýmovkami v Hollywoode, bude mať premiéru na Vianoce. 100-minútový diel odvysiela Jednotka na Prvý sviatok vianočný, pokračovanie si môžete pozrieť v rovnakom čase o deň neskôr.

Večerníček žije

Vlani mal na sviatky premiéru seriál pre najmenších Drobci, tento rok poteší deti nový animovaný sitcom Websterovci od tvorcov obľúbeného večerníčka o dvoch kamarátkach Mimi a Líza. Autorkou námetu a režisérkou rozprávok o pavúčej rodine je Katarína Kerekesová. Inšpirovala ju pavúčia „komunita“, ktorú pozorovala vo svojom príbytku. Pavučinu filmovej rodinky článkonožcov situovala do výťahovej šachty.

Hlava rodiny Websterovcov pracuje v distribučnom centre na mušie konzervy a mama je posadnutá zdravým životným štýlom. Hlavnou hrdinkou dobrodružstiev je šesťročná pavúčia slečna Lili s dobrým nosom na pohromy. Výkvet domácnosti dopĺňajú Lilin dospievajúci brat Hugo, sklerotická babka a dedko vynálezca.

Výtvarníkom Websterovcov je Boris Šima, ktorý má prsty aj vo vizuálnom stvárnení Mimi a Lízy. Websterovci vznikli v 3D animácii, túto technológiu si pre seriál zvolili tvorcovia ako prví na Slovensku. Šesťdielna séria odštartuje presne na Štedrý deň.

Nová rozprávka musí byť

Ani na tieto Vianoce sa RTVS nezaobíde bez novej pôvodnej rozprávky. Spojila sily s Českou televíziou a na Štedrý deň o 19. h. odpremiéruje na Jednotke rozprávkové dobrodružstvo Anjel Pána 2. Príbeh voľne nadväzuje na rovnomenný film z roku 2005, ktorý vznikol na motívy knihy Boženy Nemcovej v réžii Jiřího Stracha. V prequeli, samozrejme, nebude chýbať protivný anjel Petronel (Ivan Trojan) ani samotný Boh (Jiří Bartoška). Okrem nich si rozprávkové kostýmy obliekli Vica Kerekes, Bolek Polívka či Jiří Dvořák.

Petronel sa zapletie do potýčky s pokušiteľom Uriášom, výsledkom čoho je malá katastrofa. Jablko poznania, ktoré dá svojmu konzumentovi božskú vševedomosť, sa totiž skotúľa z neba a dvaja popletenci majú čo robiť, aby ho našli a zabránili svetu postaviť sa na hlavu. Prvý diel si môžu diváci Jednotky osviežiť v nedeľu 17. decembra. Po rozprávke Anjel Pána 2 odvysiela Jednotka sviatočný špeciál folklórnej šou Zem spieva vianočne.

Peter Nagy, Katarína Máliková, kapela Queer Jane či Zuzana Mauréry? Ak sa na pätnásť adventných koncertov nechystáte osobne, RTVS ich bude vysielať od 4. decembra, každý pracovný deň o 20. h. Medzi sviatkami odpremiéruje Dvojka dokumenty o Bruceovi Springsteenovi či Davidovi Bowiem a na Silvestra je pripravený portrét popového kráľa Michael Jackson – This is it!.

Z kina rovno do telky

Markíza má v rukáve premiéru Spielbergovej adaptácie rovnomennej knižky obľúbeného spisovateľa Roalda Dahla Kamoš Obor, ktorá mala kinopremiéru tento rok. Sofia (Ruby Barnhillová) je zvedavá mladá dáma a z tmavej izby sirotinca ju vyláka záhadný tvor (Mark Rylance). Dievčatko unesie do krajiny obrov, no vysvitne, že jediné, po čom obaja túžia, je priateľstvo. Sofiin svet ohrozujú ľudožrútski obri a s novým kamošom sa im rozhodnú postaviť.

Nezodpovedný rebelant Dusty (Mark Wahlberg) si nevedel dať rady s rodinnými povinnosťami, preto ho Sára (Linda Cardellini) vymenila za usporiadaného, no trošku suchopárneho Brada (Will Ferrell). Jej deti ho však ani zďaleka nepovažujú za vysnívaného otca. Do toho všetkého sa zapletie Dusty, ktorý si uvedomil, že o deti a Sáru má stále záujem. Romantická komédia Ocko je doma je klasická americká oddychovka a Markíza ju odpremiéruje na Vianoce.

Sviatočnú večeru však môžete tráviť na Markíze pri zasneženej kultovej komédii S tebou ma baví svet. Traja otcovia Július Satinský, Václav Posatránecký a Pavel Nový si naivne myslia, že cez zimné prázdniny si ako zvyčajne zbalia lyže a vyrazia na chalupu do Beskýd. Ich idylka sa totiž rozpadne, keď im manželky pribalia na výlet šesť ratolestí…

Televízia JOJ má mikulášsky darček, v exkluzívnej predpremiére uvedie animovanú rozprávku Ľadové kráľovstvo: Vianoce s Olafom, ktorá príde do kín až v januári. Snehuliak Olaf a sobík Sven už princeznej Anne v minulosti pomohli, keď ľadová kráľovná zakliala Anninu sestru, aktuálnu kráľovnú ľadovej krajiny Arendelle Elzu. Ľadové kráľovstvo chystá veľkolepú vianočnú oslavu, no osireným dievčatám chýba to najdôležitejšie – rodina. JOJ uvedie rozprávku Ľadové kráľovstvo: Vianoce s Olafom v repríze aj na Štedrý deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Vianoce #televízny program #Mária Terézia #Websterovci