Televízne tipy Pravdy: Slzy Sýrie, čudný veľvyslanec Toni Erdmann aj klasika Vertigo

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 30. novembra do 7. decembra. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

30.11.2017 14:00
Toni Erdmann Foto:
Nemecký festivalový hit Toni Erdmann rozpráva o snahe Winfrieda, otca Ines, opäť sa začleniť do dcérinho života.
debata

Štvrtok 30. 11.

Slzy Sýrie, HBO, 22.00
Dokument zo záberov vojnou zmietanej Sýrie. Sú v ňom výpovede a svedectvá civilistov, revolucionárov, detí aj dezertérov, skrátka – je to pestrá mozaika zložitej situácie v Sýrii, ktorú nakrútil ruský režisér Jevgenij Afinejevský (autor tiež na Oscara nominovaného filmu z ukrajinských protestov Winter on Fire). Dokument mal premiéru tento rok na festivale v Sundance.

Piatok 1. 12.

Príbehy slávnych: Olga Scheinpflugová – 115 rokov od narodenia: Bola som na svete, ČT1, 9.55
Olga Scheinpflugová bola výborná česká herečka a spisovateľka, manželka Karla Čapka. Napísala aj pútavú autobiografiu Bola som na svete. Bola krásna a vtipná, v televízii ju preslávil seriál Eliška a jej rod, po skončení ktorého v roku 1968 zomrela. (Čapek zomrel už v roku 1938.)

Temné miesta, JOJ, 22.40
Film vznikol podľa románu Gilian Flynnovej, americkej spisovateľky, ktorá napísal aj bestseller Stratené dievča. Hrá Charlize Theronová, a to je prísľub, že pôjde o drsný „napinák“. V tomto príbehu na začiatku vyvraždia takmer celú rodinu. Tí, čo zostali, po rokoch prípad zasa otvorili. Slogan filmu znie „Minulosť je minulosťou. Kým ťa nedostihne“. Potom nastane mela.

Sobota 2. 12.

Durrellovci, Jednotka, 9.35
Vtipný a pohodový seriál Durrellovci má pôvod v autobiografickej trilógii Geralda Durrella. Jeho rodina – na čele s matkou, vdovou – sa presťahovala z pochmúrneho Anglicka na grécky ostrov Korfu. Táto komediálna dráma, plná dobrodružstiev a humoru, vznikla vo Veľkej Británii iba vlani. Vraj veľmi milý seriál.

Otec alebo milenec, Jednotka, 13.35
Známy francúzsky film z roku 1991, na ktorý sa dá pozerať opakovane. Gérard Depardieu je na dovolenke pri mori s dospievajúcou dcérou a považujú ho za jej milenca. Delikátna téma, zdanlivo bližší vzťah otca s dcérou je však súčasťou plánu…

Príbeh Barnabáš Kos, Dvojka, 20.35
Film z roku 1964 v réžii Petra Solana je nakrútený podľa scenára Petra Karvaša a Alberta Marenčina. Je to príbeh hudobníka, ktorý nemá talent, ale je veľmi ambiciózny. Stane sa riaditeľom veľkého orchestra, v ktorom doteraz hral na triangel. V novej situácii pochopí mechanizmus kariéry a odhalí sa mu šplhúnstvo kolegov. Vo filme hrá Josef Kemr a (vtedy aj populárna televízna hlásateľka) Jarmila Košťová. Zaujímavé retro.

Nedeľa 3. 12.

Toni Erdmann, Cinemax, 15.35
Zložito vystavaný film, kde otec cestuje z Nemecka za dcérou do Rumunska. Je tam úspešná, žije neosobným životom dnešných manažérov a (staromódny) otec ju len zdržuje. On sa však nevzdáva a vstupuje jej do života fígľami, ktoré už v novom spôsobe života mládeže nemajú miesto. Starý Nemec si porozumie ešte tak so starými Rumunmi…

Vertigo, Dvojka, 21.35
Slávny thriller majstra filmového napätia Alfreda Hitchcocka je stále viac cenený. Ide o príbeh detektíva Scottieho Fergussona, ktorý sa zamiluje do ženy, ktorú má sledovať. Sledovanie objednal jej manžel. Pekelná situácia! A to nie je koniec prekvapení!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Alfred Hitchcock #televízne tipy #vertigo #Toni Erdmann