Piata loď získala hlavnú cenu na festivale v Číne

Film Piata loď, ktorý medzinárodne posilnila už svetová premiéra na Berlinale a cena Krištáľový medveď, získal aktuálne hlavnú cenu za najlepší film na prestížnom festivale v Číne 4th Silk Road IFF.

05.12.2017 16:00
Vanessa Szamuhelová Foto:
Vanessa Szamuhelová na prestížnom festivale v Číne 4th Silk Road IFF.
debata

Cenu prevzala hlavná predstaviteľka filmu Vanessa Szamuhelová, na pódiu v nedeľu večer ocenili aj hereckú hviezdu Jackieho Chana. V rovnakom čase si režisérka snímky Iveta Grófová prevzala ďalšie dve ocenenia v Estónsku na Tallinn Black Nights Film Festivale. Patu loď uviedlo už viac ako 40 festivalov po celom svete, v týchto dňoch vychádza na DVD.

„Odkedy sme prišli na festival do Číny, stále ma tu fotia ako nejakú hviezdu a mám veľa tlačoviek pre novinárov. Záverečný galavečer bol naozaj veľkolepý, sedela som vo VIP zóne dva metre od Jackieho Chana a ďalších film star, najprv dostal cenu Jackie za najlepší herecký výkon a potom zrazu pustili ukážku z našeho filmu Piata loď a zavolali ma na pódium! Dostali sme hlavnú cenu za najlepší film – Golden Silk Road a ja som išla pre cenu! Dala mi ju čínska herečka Yao Chen, ktorá je u nich slávna asi ako Angelina Jolie. Stále tomu nemôžem úplne uveriť, asi sa im náš film naozaj veľmi páčil,“ povedala dvanásťročná Vanessa Szamuhelová, ktorá film sprevádzala spolu s kameramankou Piatej lode Denisou Buranovou a vedúcou produkcie Dašou Parízkovou. Film vstupuje do čínskej distribúcie, čo znamená, že ho v Číne uvidia milióny divákov.

Približne v rovnakom čase bola režisérka Iveta Grófová na záverečnom ceremoniáli 21. ročníka významného festivalu Tallinn Black Nights Film Festival v Estónsku. V sekcii orientovanej na filmy pre deti a mládež – JUST FILM získala hlavnú cenu – Grand Prix a cenu Najlepší film podľa mládežníckej poroty.

„Ocenenia z festivalov pre deti a mládež v kombinácii s oceneniami z hlavných festivalových súťaží sú pre mňa príjemným potvrdením, že zámer vytvoriť film, ktorý bude mať čo povedať deťom aj dospelým sa zrejme podaril. Okrem projekcií filmu na medzinárodných festivaloch mám veľkú radosť aj zo školských projekcií Piatej lode, o ktoré je v slovenských školách čoraz väčší záujem,“ povedala Iveta Grófová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piata loď #Vanessa Szamuhelová