Recenzia: Film 7 sestier použil všetky zbrane

Sedem identických sestier príde na svet v tej najnepríhodnejšej dobe. Planéta je v potravinovej kríze a situácia si žiada radikálne zákony.

06.12.2017 09:00
7 sestier Foto:
Sci-fi triler 7 sestier je dôkazom, že nakrútiť dobrý triler nie je otázkou peňazí, ale kreativity zručných filmárov.
debata (2)

Kým múdre hlavy neprídu na riešenie, ako zlepšiť podmienky na Zemi, Nicolette Caymanová (Glenn Closeová) reguluje ľudskú populáciu prísnym nariadením – dospelosť môžu dosiahnuť iba prvorodené deti. Ostatných súrodencov rodinám odoberajú, aby odložení v bezpečnom kryptospánku počkali, kým sa situácia na planéte nezlepší.

Terrenceovi Settmanovi (Willem Dafoe) sa podarí v snímke 7 sestier zachrániť pred nehumánnym systémom sedem vnučiek a skryť ich vo svojom byte. Keď dievčatá dosiahnu školský vek, ich dedo príde s riešením, ako vtesnať sedem individualít do jednej verejnej osoby. Von tak vychádzajú ako čiernovláska Karen Satmanová, každá raz do týždňa, vždy vo svoj deň. Všetky sú tak chtiac-nechtiac nevyhnutnou súčasťou tej druhej.

Z dievčat sa stanú ženy a túžba zostať v koži Karen nastálo prirodzene prerastie súrodeneckú lásku a tímovosť, ku ktorej ich Terrence viedol. Navyše ich tajomstvo odhalia a Nicolette Caymanová začne na sestry krvavú poľovačku.

Priznáva farbu

Tí, čo poznajú nízkorozpočtové hororové čierne komédie Mŕtvy sneh a Dead Snow: Červení vs. mŕtvi Nóra Tommyho Wirkolu, vedia, že so schémou okrajových žánrov sa dokáže popasovať s nadšením a poriadne neštandardne. V novinke s Noomi Rapace v siedmich hlavných úlohách prekvapí zmiernením nadsadenia, no krvou podliate vypäté momenty si do detailov vychutnáva, presne tak, ako vo svojich predchádzajúcich snímkach.

Premisa dystopického sci-fi trileru Sedem sestier zasadeného do blízkej budúcnosti je scenáristickou konštrukciou so svojskou logikou, no funguje na výbornú. Vzťahy a postavy sú plastické a akčná línia príbehu s charaktermi skvele kooperuje. Hrdinky ohrozuje nielen Nicolette Caymanová, ktorá sa ich potrebuje čo najrýchlejšie a v tichosti zbaviť, ale každá zo sestier zvádza vnútorný konflikt, krízu identity. Pre vývoj a zauzľovanie rodinnej drámy sú kľúčové ich vzťahy a skryté túžby.

Práve reakcie, prehistórie a tajomstvá postáv definujú zvraty a akciu, čo sa v amerických akčákoch, kde sú postavy často plochými figúrkami poskakujúcimi na mínovom poli, vidí zriedka. Žánrová skratka je inteligentná, zlomy sú prekvapujúce a vybuchujú ako perfektne načasované bomby. Aj napriek hysterickým momentom sa tvorcovia vyhli pátosu, postavy majú emócie, no dokážu sa rýchlo otriasť a chladnokrvne zakročiť.

Sploštenie filmovej reality je priznané a nie je dôvod napádať jej kauzalitu. Sestry disponujú vlastnosťami akčných hrdiniek a bojujú proti omnoho lepšie vyzbrojenej a silnejšej štátnej moci, čo je alúziou na boj obra s Goliášom – klasický motív akčných trhákov.

Rodinné sci-fi

Aj keď je príbeh ladený v dramatickom, vážnom duchu, vďaka Wirkolovej réžii presvitá surovo humorný podtext. Autori idú po jednoduchej línii, nezaťažujú pseudoideami a rezkým dynamickým krokom spejú k romantickej pointe. To najdôležitejšie, prečo sa oplatí žiť, aj keď v stiesnených podmienkach rozpadávajúcej sa Zeme, je podľa nich rodina.

7 sestier je múdro napísaná žánrovka, ktorá nešibrinkuje s filozofickými úvahami o budúcnosti ľudstva, a predsa jeho zlyhania priamočiaro odkrýva. Wirkola sa vyžíva v umne nakrútených a vypointovaných akčných scénach, súboje na päste sú posolené vtipom aj čiernou krvou. Popri skvele odsýpajúcej akčnej zápletke je v popredí vzťahová hra, z ktorej postupne vypadávajú pešiaci. Nekalkuluje sa s menej či viac významnými protagonistami, o to viac diváka zasiahne, keď je niektorý z nich odstránený.

Film má všetko, čo dobrý triler potrebuje. Na to, aby prekonal drahé hollywoodske blockbustre, postačila tvorcom kreativita a malý rozpočet a emocionálne vyvážený zážitok nenarúša ani televízna estetika.

HODNOTENIE Pravdy

4 hviezdičky z 5

  • 7 sestier / USA, Veľká Británia, Francúzsko, Belgicko 2017 / réžia: Tommy Wirkola / scenár: Max Botkin, Kerry Williamson / hrajú: Noomi Rapace, Christian Rubeck, Willem Dafoe a ďalší / premiéra: 30. novembra

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #7 sestier