Máriu Teréziu oslávime filmom

Výpravná historická dráma Mária Terézia v réžii hollywoodskeho filmára Roberta Dornhelma, nominovaného v roku 1977 na Oscara za dokument Deti z Divadelnej ulice, je nepochybne udalosťou tuzemskej televíznej sezóny.

06.12.2017 16:00
Marie-Luise Stockinger Foto:
V historickej dráme Mária Terézia stvárnili cisársky pár Marie-Luise Stockingerová a Vojtěch Kotek. Premiéru bude mať na Jednotke tieto Vianoce.
debata

Pre RTVS totiž ide o historicky najdrahší a najväčší koprodukčný projekt, do akého kedy vstúpila.

Na vzniku filmu sa podieľali okrem spoločností BETA Film, MRFilm a Maya Productions štyri verejnoprávne európske televízie. Popri RTVS majú v projekte prsty Česi, Rakúšania a Maďari. Dvojdielna viac ako dvestominútová výpravná dráma o najvýznamnejšej európskej vládkyni bude mať premiéru na Jednotke čochvíľa, na Prvý a Druhý sviatok vianočný. Krátky zostrih, ktorým televízia snímku novinárom odprezentovala, je predzvesťou, že náročný projekt má potenciál prekročiť televízny štandard.

Snímka vznikla k trojstému výročiu narodenia Márie Terézie, ktorá ani zďaleka nebola len profesionálnou političkou, reformátorkou, výbornou vojenskou strategičkou a matkou šestnástich detí. Bola predovšetkým ženou, a práve jej osobné komnaty sa autorka námetu a scenáristka Miroslava Zlatníková snažila odomknúť.

Zaujímalo ju, ako sa z mladej Márie Terézie stala vážená cisárovná, ktorá viedla monarchiu viac ako štyri dekády, a snažila sa priblížiť, čo sa vo vnútri krehkej ženy na začiatku jej kariéry odohrávalo. Film je teda predovšetkým o modernej žene, ktorá išla proti zaužívaným dobovým zvykom, no rovnako progresívny bol v tom čase jej manžel František I. Štefan. Na zdedenom území Toskánska zveľadil poľnohospodárstvo, založil známu holíčsku manufaktúru na keramiku a ďalšie podniky, ktoré zamestnali viac ako desaťtisíc ľudí. Venoval sa podnikaniu, aj napriek tomu, že na túto profesiu sa v tom čase pozerali zhora.

Film sa začína v momente, keď sa Mária Terézia rozhodne vydať za Františka Štefana Lotrinského, ktorý vyrastal na rakúskom dvore spolu s ňou. Presadí si neštandardný sobáš z lásky, čím pobúri habsburskú spoločnosť. Ďalší zlom v jej osude nastáva, keď ako sotva dospelá zasadne na trón. Jej otec, cisár Karol VI. totiž nemal mužského nasledovníka.

Príbeh je podľa Zlatníkovej univerzálny a súčasný, na čo nadviazal aj režisér. „Nechcel som vytvoriť svedectvo o živote Márie Terézie. Snažil som sa ju prepojiť s modernou dobou. To bolo pre mňa dôležitejšie omnoho viac ako historicky presný biografický dokument.“ Pre pedantov, ktorí by chceli napádať prípadné „dierky“ v jeho filmových dejinách, má Robert Dornhelm presvedčivý argument, umeleckú licenciu, ktorú priznáva aj scenár. „Pokúsil som sa ignorovať historickú presnosť. Nemyslím si, že pravda je ukrytá v učebniciach, vždy ide o niečí uhol pohľadu. Pokiaľ ide o drámu, môžu sa skutočnosti trochu upravovať.“

Scenáristka čerpala z dobových písomností, inšpirovala sa osobnou korešpondenciou Márie Terézie, no jej charakter musela do veľkej miery autorsky kreovať, panovníčka si totiž svoje súkromie prísne strážila, dokonca aj v komunikácii s vlastnými deťmi si držala profesionálny odstup.

V koži filmovej Márie Terézie sa uhniezdila mladá rakúska herečka Marie-Luise Stockingerová a kostým jej manžela si obliekol Vojtěch Kotek. Panovníčkiných rodičov stvárnili Zuzana Stivínová a Fritz Karl a vo vedľajších úlohách sa predstavia známi slovenskí herci Táňa Pauhofová, Zuzana Mauréry, Alexander Bárta či Petra Polnišová.

debata chyba