Televízne tipy Pravdy: Seriál Súmrak templárov aj Jackie

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 7. do 14. decembra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

07.12.2017 09:03
knightfall, súmrak templárov, Foto:
V hlavnej úlohe Súmraku templárov sa predstaví Tom Cullen ako majster templárov Landry.
debata

Štvrtok 7.12.

Smrť obchodného cestujúceho, Cinemax, 17.45
Divadelná hra Arthura Millera ovenčená Pulitzerovou cenou patrí k americkej klasike. Dustin Hoffman získal v roku 1985 cenu Emmy za svoj výkon v úlohe Willyho Lomana, rozčarovaného obchodného cestujúceho na sklonku kariéry. Ten kvôli nastupujúcej senilite príde o prácu a musí vyžiť z almužien od svojho kamaráta Charleyho (Charles Durning). Willy prišiel o celoživotnú ilúziu o tom, že úspech a sláva naňho i jeho rodinu čakajú za rohom a on uvažuje o samovražde. Kým premýšľa o svojom živote a premárnených príležitostiach svojich synov Biffa (John Malkovich) a Happyho (Stephen Lang), Willy sa konečne postaví tvárou v tvár nepríjemnej pravde o oboch svojich potomkoch – hlavne o Biffovi, bývalom športovcovi, z ktorého sa stal kleptoman. Vraj jedna z najlepších sfilmovaných verzií Millerovho diela.

Piatok 8.12.

Súmrak templárov (1), HBO, 20.00
Hoci seriálu nakrúcanému hlavne v Prahe zhoreli vlani v auguste kulisy za sto miliónov českých korún, všetko dobre dopadlo a 10-dielna veľkolepá historická dráma predsa len vznikla… Templárski rytieri boli najmocnejší, najbohatší a najzáhadnejší vojenský rád stredoveku, ktorý mal ochraňovať najcennejšiu kresťanskú relikviu, Svätý grál. Nový seriál HBO sa vraj ponorí hlboko do utajovaného sveta legendárneho bratstva mníchov bojovníkov – od ich bitiek vo Svätej zemi cez zložité vzťahy s kráľom Francúzska až po zradu, ktorá nakoniec viedla k ich tragickému zániku.

Horúčka sobotňajšej noci, ČT2, 23.10
John Travolta ako bravúrny tanečník spolu s hudbou skupiny Bee Gees rozpútal v 70. rokoch obrovskú vlnu záujmu o disko a stali sa nadlho idolmi miliónov ľudí na celom svete. Ktosi z divákov na margo filmu napísal: „Dnes už sa nad tým človeku chce smiať, ale dokážem si predstaviť, aké to v čase svojho vzniku bolo ťažko cool.“ Nuž, kto chce spomínať alebo má rád Travoltu, má šancu.

Nedeľa 10.12.

Jackie, HBO, 20.40
Pozoruhodný film režiséra Pabla Larraína o jednom z najdôležitejších a najtragickejších okamihov v dejinách USA očami prvej dámy – a čerstvej vdovy – Jacqueline Bouvier Kennedyovej (Natalie Portmanovú za túto úlohu nominovali na Oscara). Smutný, no fascinujúci film nás zavedie do Jackiinho sveta počas dní nasledujúcich bezprostredne po atentáte na jej manžela. Ponúka portrét krásnej a ľudom milovanej ženy, známej svojou mimoriadnou noblesou a vyrovnanosťou, ktorá bojuje za zachovanie manželovho odkazu a zároveň sa snaží byť oporou svojim deťom aj celému národu.

Pondelok 11.12.

Babylon Berlin, HBO, 20.00
Tento seriál ma absolútne nadchol. Odohráva sa v Berlíne roku 1929, keď špekulácie a inflácia otriasajú základmi Weimarskej republiky. Narastajúca chudoba a nezamestnanosť kontrastujú s výstrelkami a pôžitkami veľkomestského nočného života. Mladého policajného inšpektora z Kolína prevelia do Berlína a tu sa začína preplietať niekoľko napínavých príbehov – o korupcii, puči, komunistoch a socialistoch. Jeden z režisérov je Tom Tykwer, ktorý sa preslávil sfilmovaním Süskindovho románu Parfum.

Streda 13.12.

Krídla Vianoc, ČT1, 21.30
Vianoce sa blížia a s nimi aj nádielka vianočných filmov. Tu je jeden z roku 2013 plný hviezd, veď pozrite, hrá tu: Richard Krajčo, Vica Kerekes, David Novotný, Jakub Prachař, Vanda Hybnerová, Lenka Vlasáková, Viktor Preiss, Vilma Cibulková, Zdena Hadrbolcová, Stanislav Zindulka, Milena Steinmasslová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jackie #televízne tipy #Súmrak templárov