Večná rebelka, Jane Fonda

Začínala v otcovom tieni, ale úspešne z neho vystúpila. Americká herečka a aktivistka Jane Fonda oslavuje 80 rokov.

09.12.2017 09:00
Jane Fonda Foto: ,
Herečka Jane Fonda pózuje fotografom na filmovom festivale v Benátkach.
debata (2)

Sedemkrát ju nominovali na Oscara a dvakrát ho vyhrala. Spočiatku to pritom vyzeralo, že to ďaleko nedotiahne. Jayne Seymour Fondová, ako sa občianskym menom volá, si totiž z domova niesla traumy, ktoré ju viedli skôr na psychiatriu než na červený koberec. Jej matke sekretárke sa síce podarilo stať sa druhou ženou legendárneho herca Henryho Fondu, no šťastie jej to neprinieslo. Spáchala samovraždu, keď mala Jane 12 rokov.

Slávny otec o výchovu detí nedbal. Emócie prejavoval iba na plátne, doma bol chladný a mlčanlivý. Jane priviedol k presvedčeniu, že ak dobre nevyzerá, nestojí za nič. V mladosti sa preto veľmi trápila, podstúpila plastické operácie a už od 13 rokov trpela na bulímiu. Stala sa rebelkou, z vysokej školy ju vyhodili, a tak odišla do Paríža študovať maliarstvo.

Hoci divadelný debut absolvovala už v roku 1954 po boku otca, spočiatku neuvažovala nad tým, že by pokračovala v jeho šľapajach. Presadila sa však ako modelka. Jej tvár sa dvakrát objavila i na titulnej strane časopisu Vogue. Inak žila na cigaretách, káve, drogách a jahodovom jogurte.

Herečka Jane Fonda. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Jane Fonda dorazila v kreácii z dielne Balmain. Herečka Jane Fonda.

„Keď som bola mladá, nikdy by mi nenapadlo, že sa dožijem tridsiatky. Myslela som si, že umriem na alkoholizmus a osamelosť,“ zverila sa neskôr. Práve herectvo sa ukázalo ako dobrá terapia. Keď sa stretla s Leem Strasbergom, ktorý v New Yorku viedol známu hereckú školu, povedal jej, že má skutočný talent. „Bol to zlom v mojom živote,“ priznala. V roku 1960 debutovala v dráme Walk on the Wild Side a hneď za to získala prvého zo svojich štyroch Zlatých glóbusov.

Nasledovali ďalšie filmy, z ktorých možno spomenúť Bosé nohy v parku, Barbarella, Kone sa tiež strieľajú, Klute, za ktorý dostala prvého Oscara, Návrat domov, ktorý jej vyniesol druhú vzácnu sošku, Elektrický jazdec, Čínsky syndróm či Stanley a Iris.

Fondová je aj vášnivá aktivistka – za práva Indiánov, žien i detí, v dobročinnosti, no aj v politike. Niekedy si tým narobila veľa nepriateľov. Napríklad keď sa počas vietnamskej vojny v roku 1972 vybrala priamo do krajiny, s ktorou jej vlasť bojovala. V Hanoji sa dala vyfotiť na protilietadlovom dele a kritizovala americký imperializmus. „Bola to najhoršia vec, ktorú som asi mohla spraviť,“ kajala sa po rokoch. S aktivitami však trikrát rozvedená herečka a trojnásobná matka neprestala dodnes.

3× Jane Fonda

  • Meno dostala po tretej manželke anglického kráľa Henricha VIII. Jane Seymourovej, ktorá je údajne jej príbuzná.
  • Plynule hovorí po francúzsky a výška jej IQ je 132.
  • V roku 1982 ju spolu s Henrym Fondom nominovali na Oscara. Je to jediný prípad, keď naraz nominovali otca i dcéru.
Jane Fonda počas LACMA Art + Film Gala v Los...
Herečka Jane Fonda a jej kolega Robert Redford...
+4 Robert Redford a  Jane Fonda s cenami za...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jane Fonda #Henry Fonda