Zomrela česká režisérka Drahomíra Vihanová

Vo veku 87 rokov zomrela po krátkej chorobe režisérka a scenáristka Drahomíra Vihanová. Okrem niekoľkých dokumentov nakrútila aj hrané filmy Zabitá neděle, Pevnost a Správa o putovaní študentov Petra a Jakuba. Informoval o tom český spravodajský portál iDnes.cz.

11.12.2017 18:05
Drahomíra Vihanová Foto:
Režisérka a scenáristka Drahomíra Vihanová zomrela po krátkej chorobe vo veku 87 rokov.
debata

Vihanová sa odmalička venovala hudbe, vyštudovala konzervatórium a spolupracovala s hudobným vysielaním Československej televízie. Réžiu a strih na pražskej FAMU absolvovala v roku 1965, pričom už na škole nakrútila portrét afrického študenta hudby Fuga na černých klávesách.

Počas normalizácie sa filmárka venovala dokumentom, ktoré boli často venované ženám či hudobníkom. Okrem iných to boli snímky ako Zahrada plná plenek, Variace na téma hledání tvaru, ale tiež dôverný portrét speváčky Evy Olmerovej Proměny přítelkyně Evy.

V roku 1994 vznikol jej hraný film Pevnost, nakrútený podľa poviedky Alexandra Klimenta, a v roku 2000 Správa o putovaní študentov Petra a Jakuba.

Pre neúspech sa Vihanová s hranou tvorbou rozlúčila. Pracovala pre televíziu a prednášala na FAMU. Miroslav Janek o nej nakrútil film Umanutá, pred tromi rokmi dostala čestného Českého leva za mimoriadny prínos českej kinematografii.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Drahomíra Vihanová #Zabitá neděle