Disney kúpi Simpsonovcov aj Avatara. Za 52 miliárd dolárov

Americký zábavný gigant Walt Disney kúpi väčšinu aktivít spoločnosti 21st Century Fox za 52,4 miliardy dolárov. Disney tak získa filmové a televízne štúdiá, káblové stanice a zahraničné televízie z impéria mediálneho magnáta Ruperta Murdocha.

14.12.2017 14:03 , aktualizované: 18:17
Logo spoločnosti The Walt Disney Company. fox Foto: ,
Logo spoločnosti The Walt Disney Company.
debata

Pokiaľ bude dohoda schválená a vyhovie protimonopolným pravidlám, Disney upevní svoju pozíciu najväčšej mediálnej spoločnosti na svete. Konglomerát 21st Century Fox bol doteraz treťou najväčšou americkou mediálnou spoločnosťou, hneď za Disney a Comcastom, do ktorého portfólia patrí mediálna spoločnosť NBC Universal vrátane filmového štúdia Universal.

Čo vlastne Disney kúpi? Súčasťou obchodu sú napríklad filmové a televízne štúdiá, ktoré majú v názve ešte minulé storočie – 20th Century Fox. Do ich portfólia patria práva na trháky ako Avatar a jeho pripravované pokračovania, série X-Men či Doba ľadová aj úvodná časť Hviezdnych vojen z roku 1977. Štúdiá sa podieľali aj na kinohite Titanic či sérii obľúbených komédií Sám doma. Televízna divízia Foxu priniesla na obrazovky seriály ako Simpsonovci, Akty-X, Kosti, MAS*H, Glee, Ako som spoznal vašu matku, Griffinovci, American Dad či This Is Us.

Disney nákupom získa aj káblové televízie zo skupiny FX (American Horror Story, Fargo), National Geographic, ale aj dôležitú indickú mediálnu spoločnosť Star. Ako uvádza agentúra Reuters, po fúzii bude mať gigant k dispozícii na celom svete 272 televíznych staníc a, ako denník Independent citoval analýzu Barclays, aj 46 miliónov predplatiteľov televízneho obsahu na troch hlavných trhoch – v Amerike, Európe a Ázii. Dohoda sa uskutoční formou výmeny akcií. Akcionári Foxu dostanú za každú svoju akciu 0,2745 akcie Disney.

Avatar patrí k vlajkovým lodiam štúdií 20th... Foto: 20th Century Fox
Avatar Avatar patrí k vlajkovým lodiam štúdií 20th Century Fox. Ak obchod schváli Washington, bude komerčne najúspešnejší film všetkých čias patriť pod Disney.

Dôležitou súčasťou obchodu je to, že spoločnosť Disney vďaka nemu získa kontrolu v streamovacej službe Hulu. Doteraz v nej mala 30-percentný podiel, po získaní Foxu sa zvýši na 60 percent. Americké médiá pripomínajú, že Hulu je dnes stále ďaleko za Netflixom a Amazonom, ďalším veľkým hráčom na trhu streamovacej platenej televízie. Zaostáva za nimi o desiatky miliónov divákov. Podľa denníka Financial Times bude mať spojenie, pokiaľ bude schválené, ďalekosiahle dôsledky pre Hollywood aj globálne mediálne prostredie. Dohoda prichádza v čase, keď sa Disney snaží vyrovnať s konkurenciou technologických firiem v zábavnom priemysle. Ten prechádza veľkými zmenami. Spotrebitelia sa stále viac obracajú na internet, kde expandujú so svojou ponukou videoslužieb technologické firmy. Inzerenti potom nasledujú spotrebiteľa.

Agentúra Reuters pripomína, že konglomerát Fox vybudoval Rupert Murdoch prakticky z ničoho. Obchod je koncom viac než polstoročnej expanzie 86-ročného mediálneho magnáta, ktorý ako 21-ročný zdedil od svojho otca jedny austrálske noviny a postupne z nich vybudoval jeden z najväčších spravodajských a zábavných konglomerátov na svete. Murdoch vyhlásil, že po tomto obchode sa chce viac sústrediť práve na spravodajstvo. Podľa dohody 21st Century Fox pred akvizíciou oddelí do samostatnej firmy spravodajské siete a stanice Fox Broadcasting, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 a Big Ten Network, ktoré nebudú súčasťou obchodu, uviedla agentúra AP. Disney prevezme tiež dlh spoločnosti Fox 13,7 miliardy dolárov.

Spoločnosť Disney vznikla v roku 1923 a z malej rodinnej firmy sa postupne stal gigant. V roku 1993 kúpila spoločnosť Miramax bratov Weinsteinovcov, od roku 2006 vlastní aj šúdiá Pixar. Tie pred vstupom Disney vyprodukovali hity ako Príbeh hračiek či Hľadá sa Nemo. O tri roky neskôr zaplatili štúdiá Disney štyri milardy dolárov za kúpu Marvel Entertainment a väčšiny komiksov z ich portfólia a v roku 2012, takisto za 4 miliardy dolárov, sa súčasťou Disney stal aj Lucasfilm. Disney sa tak dostal k zlatému vajcu v podobe Hviezdnych vojen. Ich pokračovanie malo na celom svete premiéru v týchto dňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Walt Disney #21st Century Fox