Melancholický génius Charlie Chaplin

Charlie Chaplin je kľúčovou osobnosťou dejín svetovej kinematografie, spolu s Mackom Sennettom či Busterom Keatonom položil základy komediálneho žánru, grotesky. A vysporiadal sa aj s nástupom zvuku, ktorý mnohé filmové hviezdy nemej éry umlčal. Rodený Londýnčan umrel pred štyridsiatimi rokmi.

16.12.2017 12:00
Charlie Chaplin Foto: ,
Charlie Chaplin v snímke Svetlá veľkomesta (1931).
debata

„Celý život som bol klaunom a cítim sa byť viac ako politici či ministri.“ Charlie Chaplin ním bol skutočne od útleho detstva, talent zdedil po rodičoch, narodil sa do hereckej rodiny. Jeho matka však trpela chorobami a otec zomrel, keď boli Charlie a jeho brat deti. Od malička sa teda museli vedieť obracať.

Charlie sa už ako chlapec preslávil v detskej umeleckej skupine The Eight Lancashire Lads ako tanečník stepu. Ako dvanásťročný si už zahral v profesionálnom divadle v hre Sherlock Holmes. V roku 1910 si povedal, že dobyje Ameriku, odvialo ho do New Yorku a začal tvrdo pracovať na kariére komedianta. Prvá ponuka zahrať si vo filme prišla o dva roky neskôr. Podpísal zmluvu so spoločnosťou Keystone a účinkovanie v krátkej komédii Dvadsať minút lásky z neho urobilo žiadaného komediálneho herca.

Charlie Chaplin na archívnej snímke z roku 1914. Foto: SITA/AP, United Artists
Charlie Chaplin Charlie Chaplin na archívnej snímke z roku 1914.

Kým sa však z komickej figúrky stal slávny fúzatý autor s nezameniteľným štýlom, zbieral Chaplin skúsenosti v snímkach produkovaných spoločnosťou Mutual. Keď mu v roku 1917 skončila zmluva, vstúpil do filmového biznisu s odhodlaním nakrúcať vlastné filmy. Nemú grotesku Psí život už realizoval v roku 1918 ako nezávislý producent. Od krátkych anekdot tuláka so smutným pohľadom, založených na situačných gagoch, úderoch palicou a naháňačkách, sa posunul k plnohodnotným filmovým príbehom. Okrem toho, že bol muzikálne a pohybovo nadaný, bol totiž aj výborným rozprávačom.

Zásadný zlom v jeho tvorbe znamenala melancholická tragikomédia Kid z roku 1921. Príbeh samotárov, Chaplina a dieťaťa, ktorého sa ujme, kritizuje sociálnu situáciu dobového amerického veľkomesta a jeho láskavý smútok zasiahne aj súčasného diváka.

Charlie Chaplin (vľavo) vo filme Veľký diktátor. Foto: SITA/AP, Columbia Pictures
Charlie Chaplin Charlie Chaplin (vľavo) vo filme Veľký diktátor.

Kid vyniesol Chaplinovi dovtedy najväčší úspech, no tie najlepšie filmy ešte len mali prísť. Chaplin bol perfekcionista, vždy mal na pamäti, že pri poslednom súde mu budú jeho filmy premietať a nemienil sa za seba hanbiť. Zlaté opojenie, Svetlá veľkomesta, Moderná doba či jeden z najzásadnejších a najlepších filmov komediálneho žánru Diktátor, to je len zlomok diel, ktoré sa natrvalo zapísali do dejín svetového filmu.

3-krát Charlie Chaplin

  • S neplnoletou herečkou Litou Grey sa oženil tajne v Mexiku.
  • Mestá veľkomesta nakrúcal neuveriteľných 190 dní.
  • Diktátor mal premiéru v roku 1940 keď bol Chaplin rovnako slávny ako Hitler.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diktátor #Charlie Chaplin #Kid #nemý film #groteska