To najlepšie z Kubala - Zbojník Jurko aj Studňa lásky

Pätnásť filmov - dva celovečerné a trinásť krátkometrážnych snímok s titulkami v siedmich jazykových verziách obsahuje nová blue-ray kolekcia Best of Viktor Kubal.

18.12.2017 13:00
debata

Snímky zakladateľskej osobnosti slovenského animovaného filmu vyšli v digitálne reštaurovanej verzii. Z množstva Kubalových diel ich vybral dramaturg, filmový publicista a Kubalov spolupracovník Rudolf Urc, ktorý do bookletu ku kolekcii napísal aj rozsiahlu štúdiu o tvorbe filmára, ktorý zomrel pred dvadsiatimi rokmi. Tento rok tiež uplynulo 40 rokov od premiéry jeho filmu Zbojník Jurko (1976).

Zbojník Jurko (1976) je prvým slovenským... Foto: SLOVENSKÝ FILMOVÝ ÚSTAV
Zbojník Jurko Zbojník Jurko (1976) je prvým slovenským celovečerným animovaným filmom.

Ak nepočítame koprodukcie s Českom, slovenské celovečerné animované filmy sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Dva z nich „má na svedomí“ práve Viktor Kubal a prvým z nich je Zbojník Jurko. „Je ukážkou nesmiernej vitality autora, ktorý prakticky sám v priebehu dvoch rokov zvládol réžiu, kresbu a animáciu dlhej metráže. Svetová kinematografia dovtedy nepoznala obdobný prípad,“ upozorňuje Rudolf Urc v booklete. A v publikácii Slovenský animovaný film k tomu dodáva: „Nik nestačil Kubalovmu závratnému tempu, nikto ho nedokázal nasledovať a Kubal sám neraz zdôrazňoval, že kým by svojím spolupracovníkom všetko vysvetlil, dávno to sám všetko zvládne. Jednoducho – taký bol pracovný štýl tohto tvorcu.“ Na porovnanie, na Disneyho Snehulienke z roku 1937 sa podieľali stovky kresličov.

Z legendy spravil grotesku

Zbojník Jurko sa stretol s veľkým diváckym záujmom a v programe premiérového kina vydržal niekoľko týždňov. Divácky ohlas sa zopakoval o niekoľko rokov pri Krvavej panej (1980), ktorá svojho času patrila k najúspešnejším slovenským filmom v československých kinách. Pri jej nakrúcaní sa Kubal inšpiroval legendou o čachtickej panej. Film s rozpočtom takmer tri milióny korún je mixom romantiky, hororu a paródie.

"Dielo nášho prvého slovenského groteskára, ktorý sa už čoskoro predstaví produktom, akým sa doteraz len veľké národy môžu pýšiť – filmovou kreslenou groteskou,“ cituje booklet kolekcie dobový rozhlasový príspevok Jána Kalinu, v ktorom sa hovorí o filme Studňa lásky (1944/1959). Patrí k prvým slovenským animovaným filmom a Kubal na ňom začal pracovať ako dvadsaťročný. Inšpiroval sa populárnym románom Joža Nižnánskeho. Spracoval ho však po svojom a z legendy o studni na Trenčianskom hrade spravil grotesku. Omarovi sa podarí vykopať studňu až pomocou automatickej zbíjačky. Vďaka nej sa prekope až… Nebudeme však prezrádzať. Film sa v čase svojho vzniku nedostal do kín. Jedným z dôvodov boli aj niektoré provokatívne scény – medzi nimi tá, v ktorej sa z rádia vystrkuje hlava rečniaceho muža – až príliš pripomínajúca nacistického ministra propagandy Goebbelsa.

Best of Viktor Kubal

Kolekcia obsahuje aj Kubalove filmy pre detského diváka. Medzi nimi je snímka Janko Hraško u kúzelníka (1973), v ktorej sa obľúbený hrdina pokúsi pomocou zázračnej tekutiny narásť, podarí sa mu však iba to, že narastie celý okolitý svet. Zo seriálového cyklu o Dite, ktorú Kubal nazval po svojej dcére, vychádza na blue-ray Dita na pošte (1967). Marcipánová komédia (1987) sa inšpirovala rozprávkou o Jankovi a Marienke, no namiesto starej ježibaby je tu šarmantná dáma, ktorá sa znechutená životom v meste rada vráti do svojej chalúpky v lese.

Neústupný pešiak

Kolekcia obsahuje aj film Šach (1973), považovaný za špičkové dielo autora. „Pešiak, protagonista filmu, sa chce vzoprieť zaužívaným a obmedzujúcim pravidlám poriadku a disciplíny. Odmieta pristúpiť na reguly, ktoré mu diktujú mocní tohto sveta. Prichádzajú za ním so švitorivými sľubmi, s nežným pohladením, s vyhrážkami a napokon aj s krutým mučením v stredovekej veži. Nič nepomáha,“ píše o filme Rudolf Urc. Pešiakovi sa nakoniec stane osudnou ilúzia krásnej ženy. Medzi ďalšími snímkami je Meteorológ (1983) – príbeh neúspešného prognostika, ktorému sa osudovo vypomstí, keď nechá namiesto seba pracovať rosničku; Na pravé poludnie (1988) pracuje s témou byrokracie a rozpráva o úrade, v ktorom sa minul atrament; Kino (1977) reflektuje podľa Urca paranoju vtedajšej kultúrnej politiky a o snímke Zem (1966) napísala filmová kritika, že ide o dielo, ktorým sa „bohato zdôvodnila oprávnenosť kresleného filmu na Slovensku“.

Filmy v kolekcii, ktoré v januári vyjdú aj na DVD, obsahujú okrem cudzojazyčných titulkov aj slovenské pre nepočujúcich a tiež audiokomentár pre nevidiacich. Okrem spomínaných filmov obsahuje výber aj snímky Jedináčik (1979), Čo sa stalo Janíkovi na ceste (1981), Selekcia (1982) a Idol (1989).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Kubal #Best of Viktor Kubal