Dravci z doby mečiarizmu ožívajú v seriáli Vlci

Z temných udalostí deväťdesiatych rokov vzišla inšpirácia seriálovej novinky televízie JOJ Vlci. K divákom sa dostane 2. januára.

20.12.2017 16:00
Ivan Krúpa Foto:
Nositeľom príbehu v seriáli Vlci je sudca Hirsch, ktorého stvárňuje Ivan Krúpa.
debata (15)

Autorkou námetu a zároveň kreatívnou producentkou je Danica Hričová. „Pri tvorbe nás inšpirovali politické vraždy obdobia mečiarizmu. Deväťdesiate roky majú ľudia v čerstvej pamäti, to obdobie sa nás týka, bude sa týkať ešte aj našich detí, a preto o ňom potrebujeme hovoriť. Vznikol film Únos, dokument o Mečiarovi, takže ide o tému, ktorá tvorcov láka,“ opisuje pozadie projektu Hričová, ktorá sa Vlkmi po dlhšej pauze vracia k spolupráci s režisérom Matúšom Libovičom. V roku 2013 stáli spoločne za štartom Búrlivého vína na Markíze.

Kreatívna producentka Danica Hričová s... Foto: JOJ
Danica Hričová, Matúš Libovič Kreatívna producentka Danica Hričová s režisérom Matúšom Libovičom.

Bez drsných scén

Návraty do obdobia mečiarizmu sa k divákom dostávajú vo forme flasbackov a tvorcovia upriamujú pozornosť na to, ako minulosť ovplyvňuje prítomnosť postáv. Napriek ťaživej téme si však seriál zachoval rodinný ráz, čo podčiarkuje aj prítomná romantická linka v podaní hereckej dvojice Natália Germani a Daniel Žulčák.

„O výrazne násilných scénach iba hovoríme, do deja sú vsunuté vo forme spomienok. Čo sa politikov týka, konkrétne odkazujeme len na postavu Vladimíra Mečiara,“ uvádza Hričová a dodáva: „Keďže ide o rodinný seriál, zaoberáme sa najmä tým, aké škody doba napáchala na hrdinoch. Tí však už žijú v dnešnej dobe, divákovi prinášame moderný príbeh zo súčasnosti.“ Jeho nositeľom je sudca Hirsch, ktorého stvárňuje Ivan Krúpa. Ako kandidát na predsedu najvyššieho súdu sa teší obľube verejnosti, pre ktorú je synonymom spravodlivosti. Nik ale netuší, že si stráži kruté tajomstvo – pred dvadsiatimi rokmi nespravodlivo odsúdil priateľa, ktorý vo väzení spáchal samovraždu. „Diváci v seriáli zažijú množstvo zvratov. Nakoniec sa ukáže, že každá pravda má dve strany,“ dodáva producentka.

Romantická linka Vlkov v podaní hereckej... Foto: JOJ
Natália Germani a Daniel Žulčák Romantická linka Vlkov v podaní hereckej dvojice Natália Germani a Daniel Žulčák.

Nákladné exteriéry

Seriál Vlci vznikal v kaštieli v Malých Vozokanoch a v horárni v Doľanoch, na miestach, ktoré už v minulosti očarili filmových tvorcov. V roku 2003 sa tu nakrúcala americko-britská snímka o Frankensteinovi. „Genius loci zvolených lokácií je nepopierateľný. Aj výberom týchto miest sme chceli kompenzovať temnotu deväťdesiatych rokov a priniesť na obrazovky aj vizuálne podmanivý príbeh,“ opisuje Hričová.

Nakrúcanie v exteriéroch bolo nákladnou záležitosťou, čo podčiarkuje aj fakt, že napríklad v horárni v Doľanoch filmári nemali elektrinu. „Museli sme priviezť agregát a všetko potrebné, aby sme tu vôbec mohli začať pracovať.“

Pokračovanie v pláne?

Prvá séria Vlkov prinesie štyridsať častí. Čo príde po nich? „Štyridsať dielov ešte ponúka priestor na rozvíjanie deja a dopovedanie príbehu. Čas ukáže, s akou diváckou odozvou sa seriál stretne,“ naznačuje možné pokračovanie autorka námetu a dodáva: „Na rozdiel od Divokých koní či ZOO sú Vlci točení filmovejšie, nie všetky udalosti sú jasne pomenované a sama som zvedavá, či divák dokáže takýto prístup k televíznej tvorbe stráviť.“

Okrem seriálového nováčika, ktorým je Ivan Krúpa, sa vo Vlkoch objavia aj herci známi z predošlých Hričovej projektov – Anna Javorková, Ivan Romančík, František Kovár alebo Alena Ďuránová. „Dej Vlkov je celkom odlišný, odkazuje na inú dobu, takže divák si veľmi rýchlo odčíta, že postavy žijú nové osudy. Nepredpokladám, že by si ich spájal s predošlými úlohami.“

Milan Ondrík a Anna Javorková  v seriáli Vlci.
Milan Ondrík (vľavo) a Daniel Žulčák  v seriáli...
+7Natalia Germani a Daniel Žulčák  v seriáli Vlci.

Ľudia ako dravci

Názov jasne napovedá, že k slovu sa dostávajú aj zvieratá, vlky. Akú úlohu zohrávajú v príbehu? „Leitmotívom seriálu je slogan: ,Kto je väčší dravec?' S vlkmi ako so šelmami súvisia mnohé paralely a symboly v príbehu. Napríklad sa zaoberáme otázkou, prečo sa človek v istých situáciách stáva krutým dravcom a či je nebezpečnejší ako zviera,“ vysvetľuje Hričová. Okrem toho je do seriálu zakomponovaná aj otázka ich ochrany, o ktorú sa snaží jeden z hlavných predstaviteľov, ktorého stvárňuje Daniel Žulčák. Charakterom pripomína práve vlka samotára, vychováva vlčie mláďa, ktoré podobne ako on zostalo bez rodičov.

Daniel Žulčák  v seriáli Vlci. (Pred kamerami... Foto: JOJ
Daniel Žulčák Daniel Žulčák v seriáli Vlci. (Pred kamerami vlkov zahrali psy, československé vlčiaky a nemecké ovčiaky.)

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Joj #Ivan Krúpa #Danica Hričová #vlci