Kráska, ktorá povzniesla Disneyho

Pery červené ako krv, pleť biela ako sneh, vlasy čierne ako eben.

23.12.2017 09:00
debata

Podoba krásnej Snehulienky bola dlho len výplodom predstavivosti, ktorú v čitateľoch podnietila rozprávka bratov Grimmovcov. Prvú, animovanú tvár jej vtisol až slávny filmový producent Walt Disney. Jeho rozprávková Snehulienka oslavuje už 80 rokov.

Snehulienka z roku 1937 ako prvý celovečerný... Foto: WALT DISNEY STUDIOS
Snehulienka Snehulienka z roku 1937 ako prvý celovečerný animovaný film zaznamenala obrovský úspech, ktorý dosiahol až na Oscara.

"Zrkadielko, povedz-že mi, kto je najkrajší v tejto zemi?“ pýtala sa neustále čarovného zrkadla zlá kráľovná, no odpoveď ju nikdy neutešila. V kráse ju totiž prevýšila Snehulienka, dokonca aj dnes, s osemdesiatkou na krku. Animovaný film Snehulienka a sedem trpaslíkov, kde sa princezná s krátkymi havraními vlasmi s červenou mašľou, v typických dlhých žlto-modrých šatách a rumencom v tvári objavila po prvý raz, mal premiéru 21. decembra 1937 v Los Angeles. Prvá celovečerná snímka z dielne Walta Disneyho sa stretla s obrovským úspechom a pôvodne riskantný krok filmové štúdio vystrelilo medzi svetové elity.

Spoločnosť The Walt Disney Company založili v roku 1923 bratia Roy a Walt Disneyovci. Pôvodne vznikla ako animované štúdio, ktoré sa venovalo krátkym filmom, okrem iných aj príbehom slávneho myšiaka Mickeyho. Walt Disney však chcel upevniť svoju pozíciu na trhu a v roku 1934 prišiel s myšlienkou uviesť celovečerný kreslený film. Na jeho vízii pracovalo asi 570 výtvarníkov, ktorí pripravili viac ako 250-tisíc samostatných obrázkov. Autorom kreslenej verzie siedmich trpaslíkov bol napríklad americký filmový animátor Ollie Johnston. Okrem iných sa na tvorbe filmu podieľal aj legendárny animátor štúdia Frank Thomas.

Počas práce na filme si mali zamestnanci štúdia napozerať niekoľko filmov, ktoré im mali pomôcť tému lepšie uchopiť. Jedným z nich bola aj snímka Rómeo a Júlia z roku 1936, na ktorú Disney odkazuje v scéne, keď Snehulienka leží bez života v sklenenej truhle. Inšpirácia však neprichádzala len z domovského Hollywoodu, ale aj z európskeho nemého filmu, napríklad nemeckého expresionizmu so snímkami ako Upír Nosferatu (1922) či Kabinet doktora Caligariho (1919). Referencie možno nájsť napríklad počas Snehulienkinho blúdenia po temnom lese.

Oproti plánovaným 18 mesiacom sa práce na filme pretiahli na tri roky, čo značne zaťažilo rozpočet spoločnosti. Náklady vzrástli až šesťnásobne, čo v čase hospodárskej krízy štúdio takmer priviedlo k bankrotu. Pocit neistoty však po uvedení do kín razom vystriedala eufória z nadšených ohlasov nielen divákov, ale aj kritiky. Snímka dostala v roku 1938 špeciálneho Oscara za filmové novátorstvo – jedného v originálnej veľkosti a sedem trpasličích. Stala sa jedným z najväčších úspechov v dejinách filmu a štúdia Walta Disneyho.

Od tridsiatych rokov sa Snehulienka ukázala ešte v mnohých podobách. Len v roku 2012 ju stvárnili dve známe hollywoodske herečky – Lily Collins (Snehulienka) a Kristen Stewart (Snehulienka a lovec). Hranú verziu nesmrteľnej klasiky v súčasnosti pripravuje aj samotná spoločnosť Disney.

3-krát Snehulienka

  • Snehulienka sa stala prvým filmom, ku ktorému bol zároveň vydaný aj filmový soundtrack.
  • Film inšpiroval spoločnosť Metro-Goldwyn-Mayer k vytvoreniu snímky Čarodejník z krajiny Oz (1939).
  • Len na scénke, v ktorej sa trpaslíci vracajú domov z práce, pracovali výtvarníci pol roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #Snehulienka