Nový film Martina Šulíka uvidíme už v marci

"Raz som v aute počúval čítanie z knihy rakúskeho spisovateľa Martina Pollacka Mŕtvy v bunkri. Opisoval v nej vzťah k svojmu otcovi, veliteľovi zvláštnych oddielov SS, ktorý dal koncom roku 1944 v okolí Ružomberka zavraždiť niekoľko desiatok civilistov. Tých pár strán textu sa ma dotklo, pretože som v okolí Ružomberka strávil detstvo a mnohé príbehy som poznal,“ približuje režisér Martin Šulík, ktorého zaujal práve postoj Pollacka, vyrovnávajúceho sa s otcovou minulosťou.

22.12.2017 08:47
Jiří Menzel, Peter Simonischek Foto:
Tlmočník je nový film Martina Šulíka a venoval ho hlavnému predstaviteľovi Jiřímu Menzelovi (vľavo) k 80. narodeninám. Tragikomickú cestu Slovenskom podstúpil s filmovým Tonim Erdmannom, rakúskym hercom Petrom Simonischekom (vpravo).
debata

Nápad vyústil do celovečerného filmu, tragikomickej roadmovie Tlmočník, ktorý v týchto dňoch úspešne dokončil a do našich kín príde 1. marca.

Spoluscenáristom príbehu o dvoch diametrálne rozdielnych mužoch, ktorí na staré kolená putujú po Slovensku za odpoveďou na otázku, kým vlastne sú, je Marek Leščák. Prísneho tlmočníka Aliho hrá významný český režisér Jiří Menzel a jeho parťáka, rakúskeho učiteľa, ktorý sa riadi heslom, spríjemni si život, kým sa dá, stvárnil Peter Simonischek. Slávny filmový otec Toni Erdmann získal v roku 2016 za účinkovanie v rovnomennej snímke nominovanej na Oscara Európsku filmovú cenu pre najlepšieho herca.

Krátka ukážka z filmu Tlmočník naznačuje, že komika stojí práve na kontrastných hlavných protagonistoch a bizarných príhodách, ktoré počas putovania postsocialistickou krajinou zažívajú. Medzi Menzelom a Simonischekom to na prvý pohľad herecky sympaticky iskrí, podobne ako medzi podarenou prešedivenou dvojkou Michaelom Caineom a Harveym Keitelom zo Sorrentinovho filmu Mladosť.

V poslednom období sa režisér a pedagóg Martin Šulík venoval prevažne dokumentárnej tvorbe, spomeňme portrét o významnom kostýmovom výtvarníkovi a scénografovi Milanovi Čorbovi či cyklus Zlatá šedesátá, kde mapoval najvýznamnejšie osobnosti česko-slovenskej kinematografie 60. rokov. Od uvedenia jeho posledného hraného filmu Cigán, za ktorý získal Zvláštnu cenu poroty na karlovarskom festivale a viacero Národných filmových cien Slnko v sieti, okrem iného aj za réžiu, uplynulo takmer sedem rokov.

Sociálnu situáciu na Slovensku a marginalizované skupiny reflektoval už v snímke Slnečný štát alebo hrdinovia robotníckej triedy (2005), jeho predošlé filmy boli skôr poetickými podobenstvami.

V spolupráci so scenáristom Ondrejom Šulajom vznikli filmy Neha, ktorým Šulík debutoval, Orbis Pictus, Záhrada a Všetko čo mám rád. Scenár poviedkového podobenstva Krajinka napísal s Dušanom Dušekom. Pri Všetko čo mám rád zvolili so Šulajom koncept dostať do filmu svoje osobné radosti. Vznikol tak príbeh takmer štyridsiatnika Tomáša (Juraj Nvota), ktorý sa rozhodne aspoň na okamih striasť všetkých dospeláckych záväzkov, a jeden z najkrajších slovenských filmov.

Tlmočníka natáčali v apríli a máji tohto roku, štáb sa presúval po rôznych kútoch Slovenska od Bratislavy cez Banskú Bystricu, Žilinu, Ružomberok až po Partizánsku Ľupču, Ľubietovú a Bešeňovú. Kameramanom filmu je Martin Štrba (Neha, Všetko čo mám rád). Putovanie hrdinov okorení viacero postavičiek, jednou zo spolujazdkýň starých pánov je komička Evelyn. Okrem nej sa vo filme objavia aj Zuzana Mauréry, Attila Mokos či Anna Rakovská.

Uvidíme, či sa tvorcom ešte pred vstupom do slovenskej distribúcie podarí Tlmočníka odpremiérovať na niektorom z áčkových festivalov, vo februári je totiž Berlinale.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #tlmočník