Televíznym Vianociam dodali lesk Mária Terézia aj poľské zázraky

Televízne Vianoce sú synonymom nekonečných repríz klasík, ktoré diváci v programe jednoducho očakávajú. Každý rok však prinesú aj niekoľko premiér. Tou najočakávanejšou bol tento rok dvojdielny film Mária Terézia.

26.12.2017 17:56
Mária Terézia je v prvej časti najmä romatickým... Foto:
Mária Terézia je v prvej časti najmä romantickým príbehom Márie Terézie (Marie-Luise Stockingerová) a Františka Lotrinského (Vojtěch Kotek).
debata (69)

Koprodukcia štyroch európskych televízií, na ktorej sa takmer miliónom eur podieľala aj RTVS, mala slovenskú premiéru počas Prvého a Druhého sviatku vianočného. Dvojdielny výpravný film v réžii Roberta Dornhelma s celkovým rozpočtom okolo 6 miliónov eur sa v prvej časti nesnažil divákov zahrnúť historickými faktami. Sústredil sa na ľúbostnú linku. Mária Terézia sa zamiluje do Františka Lotrinského a rozhodne sa ísť za svojím šťastím, aj keď – ako zaznie vo filme – šťastie býva pre panovníka nedosiahnuteľný luxus. Z mladého dievčaťa, ktoré túži po láske, sa pred očami diváka stáva mladá žena, ktorá si uvedomuje, že ak chce dosiahnuť svoje, musí sa zorientovať v politike a dokázať svojim neprajníkom, že pozná nepriateľov ríše, vie, ako udržať mier a na tróne bude sedieť rovnako pevne ako jej otec. Vymyslí preto geniálny plán.

Príťažlivá romanca

Na filme vidieť, že tvorcovia nešetrili na výprave ani kostýmoch, aj keď z Márie Terézie občas dýcha televízna estetika. Nie je však lacným historickým exkurzom, ale pomerne vydarenou snahou o plnokrvné zobrazenie podceňovanej ženy, ktorá nájde odvahu, aby zobrala život do vlastných rúk, hoci etiketa aj dvorní intrigáni sú tvrdo proti tomu. Viac než snahou o priblíženie historického obdobia je, aspoň prvá časť Márie Terézie, divácky príťažlivou a miestami aj vtipnou romancou, ktorá neviazne, diváka vtiahne do deja a nezaťažuje ho zbytočnými historickými detailmi (ako tvrdí scenáristka, tie si môžete nájsť v učebnici dejepisu).

Predstaviteľka titulnej úlohy, 25-ročná rakúska herečka Marie-Luise Stockingerová nemá filmové skúsenosti, postavy Márie Terézie sa však zhostila skvelo a pred kamerou sa s ňou úplne zžila. V úlohe Františka Lotrinského jej sekundoval Vojtěch Kotek a svojimi výkonmi zaujali aj Karl Markovics ako sivá eminencia, princ Eugen Savojský, ktorý sa snaží presadiť, aby sa Mária Terézia vydala za pruského princa, či Vladimír Javorský v úlohe vplyvného duchovného. Zo slovenských hercov dostala v prvej časti väčší priestor iba Zuzana Mauréry v úlohe Alžbety Charlotty Orleánskej, Lotrinského matky, v druhej časti však možno viac priestoru dostanú napríklad gróf Kinský v podaní Alexandra Bártu či dvorné dámy (Táňa Pauhofová, Petra Polnišová…). Prvá časť Márie Terézie bola televíznou premiérou, ktorá nesklamala.

Víťazom boli diváci

Mária Terézia mala na Markíze aj Jojke silnú premiérovú konkurenciu. Markíza stavila na Spielbergovu adaptáciu knižnej predlohy Roalda Dahla Kamoš Obor. Príbeh nezvyčajného priateľstva malej Sofie a dobráckeho obra, ktorý zbiera sny, je štandardnou hollywoodskou adaptáciou, ktorá poteší rodinné publikum. Takisto ako jojkárske Príbehy z lesov, muzikálový príbeh, v ktorom sa stretnú postavy z rozprávok ako Červená čiapočka, Popoluška a ďalších. Víťazom televízneho Prvého sviatku vianočného bol teda divák, ktorý si v hlavnom vysielacom čase mohol vybrať hneď z niekoľkých atraktívnych titulov. Vrátane novej rozprávky na ČT1 Nejlepší přítel Karla Janáka. Vzplanutie mladej kontesy Rézinky (Kristína Svarinská) k chudobnému mládencovi Ondrovi (Zdeněk Piškula) v nej šušťalo papierom, o čosi viac fungoval vzťah Ondru a jeho čertovského sluhu Matěja (v podarenom stvárnení Mareka Adamczyka). Za zmienku určite stojí aj Lucifer v podaní Františka Němca a minimalistické, ale efektné stvárnenie pekla. Podobných čertovských rozprávok a vydarenejších, však majú Česi na konte už niekoľko. Nejlepší přítel je iba štandardom, z ktorého vyčnievajú niektoré herecké výkony.

Naopak, nadštandardným počinom je poľská séria romantických komédií Listy do M., u nás uvádzaných pod názvom Noc plná zázrakov. V Poľsku sa z nich stal fenomén a lámu divácke rekordy. Zauzlené klbko osudov a príbehov sa v nich postupne rozpletá, aby jeho nitky v závere utkali príbeh, kde všetko do seba dokonale zapadá. Príbeh, v ktorom nechýbajú vianočné zázraky, ktoré sú však v rámci žánru vianočných romantických komédií podporené duchaplným scenárom. V ňom ten, kto má veľké srdce, občas stráca hlavu. Mozaika, v ktorej sa stretnú skrachovaný Mikuláš, ktorý si od detí požičiava peniaze, suicidálny vozičkár, romantička s ovečkou v aute, úspešná spisovateľka úmorne sa snažiaca vyrovnať sa hrdinkám svojich kníh, nesmelý moderátor a jeho prefíkaný syn či niekoľko ďalších postáv, bola pred niekoľkými rokmi objavom Jednotky. Tá na Prvý sviatok vianočný ponúkla divákom jej druhú časť. Slovenským televíziám by takýchto objavov svedčalo viac, pretože Vianociam na obrazovke dodávajú šťavu a lesk.

V centre príbehov prvých dvoch častí nového... Foto: RTVS
websterovci V centre príbehov prvých dvoch častí nového večerníčka Websterovci je malá prváčka Lili Websterová (vľavo).

Atraktívny večerníček

K vianočným premiéram patril aj prvý slovenský 3D animovaný večerníček Websterovci. Režisérke Kataríne Kerekesovej a jej spolupracovníkom sa podarilo vytvoriť milý a pútavý príbeh zo sveta pavúčej rodinky, ktorá žije na vrchole výťahovej šachty. V centre prvých dvoch častí seriálu o sympatických hrdinoch z ríše hmyzu bola malá pavúčica Lili, ktorá sa musela naučiť spať vo vlastnej postieľke, absolvovala prvý školský deň, našla si kamarátku a naučila sa nebáť strašidiel. Atraktívne animované postavy v dynamických príbehoch vhodne dotvárajú hlasy Zuzany Porubjakovej, Kamila Kollárika, Henriety Mičkovicovej či Richarda Stankeho. Po Mimi a Líze a Drobcoch ide v relatívne krátkom čase už o tretí pôvodný animovaný domáci večerníček. Každý z nich je určený trochu inému publiku a je dobré, že verejnoprávna televízia nemusí pri takomto type programov siahať iba po archívnej či zahraničnej tvorbe.

Hlavnou štedrovečernou rozprávkou na Jednotke bol tento rok český Anjel Pána 2, ktorý vznikol v minoritnej koprodukcii so Slovenskom. Rozprávka o anjelovi a čertovi, ktorí musia ísť na Zem hľadať stratené jablko poznania, ťaží z atraktívneho obsadenia (Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Vica Kerekes, Bolek Polívka…), jej príbeh je však jednoduchší. Zaujme niekoľkými epizódami a tiež cameo rolami (za všetkých Martin Huba ako svätý Martin), prostredím Českého Krumlova a občas aj pobaví, hoci väčšina vtipov je určená dospelému divákovi a nie všetky sú vydarené. Ako celok však Anjel Pána 2 pôsobí ako milá a nekonfliktná rodinná snímka zasadená do pekných kulís, ako stvorená na sledovanie jedným okom pri rozbaľovaní darčekov.

Štedrý večer na Jednotke pokračoval premiérou vianočného špeciálu relácie Zem spieva. Sympatickej snahe priblížiť vianočné zvyky Slovákov žijúcich v zahraničí by pomohlo, keby ubrala zo zbytočne na seba sústredených moderátorskych dokrútok a pridala viac speváckych čísel. Vo folklórnom duchu sa niesol aj záver Štedrého večera na Jojke, kde mal premiéru dokument IMT Smile a Lúčnica: Made in Slovakia. Tu boli hudba/tanec a slová vyvážené a pohľad do zákulisia vydareného projektu prešovskej kapely a najznámejšieho domáceho folklórneho súboru vhodne zapadol do programu, navyše, keď sa končil vianočnou bodkou. Kto nemal chuť na nič vianočné, mohol v rovnakom čase na Markíze sledovať historickú drámu Posledný kráľ severu. Inak Markíza s Jojkou ponúkali klasiky – Mrázik, S tebou mě baví svět, Tri oriešky pre Popolušku či Sám doma 2. Je na odvahe televízií, či k nim postupom času pribudnú ďalšie. Najmladšia z týchto štyroch menovaných má totiž už 25 rokov.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #Vianoce #Mária Terézia #Websterovci #Anjel Pána 2 #Nejlepší přítel #Noc plná zázrakov 2