Televízne tipy Pravdy: Prdiprášok doktora Proktora aj Chaplin

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 28 decembra do 4. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

28.12.2017 11:00
Eilif Hellum Noraker Foto:
Eilif Hellum Noraker vo filme Prdiprášok doktora Proktora.
debata

Štvrtok 28. 12.

Nájomník, Dvojka, 21.05
Kto má rád Romana Polanského a mrazivé trilery, ten si v tejto snímke z roku 1976 príde na svoje. Polanski tu okrem réžie stvárnil aj hlavnú rolu človeka, ktorý sa nasťahuje do nového bytu. Nielenže sa necíti vo svojej koži, získa aj pocit, že ho okolie chce dohnať k samovražde. A tým sa to celé len začína. Hrá tu aj Isabelle Adjani…

Piatok 29. 12.

Príbeh jedného života, Cinemax2, 22.15
Zdá sa vám názov povedomý? Skrýva sa pod ním vraj vynikajúca adaptácia rovnomenného románu Guy de Maupassanta. Ocitneme sa v Normandii roku 1819. Ešte trochu detská Jeanne sa po návrate z kláštora, kde študovala, vracia na vidiecky zámoček k rodičom. Na ich radu sa vydá za miestneho vikomta Juliena de Lamare. Čoskoro sa však ukáže, že jej muž je hrubý a nedá sa mu veriť. Nevinná Jeanne prichádza o všetky ilúzie; sústredí teda všetku svoju lásku na vymodleného syna, ale dočká sa opäť len sklamania. Film je portrétom mladej ženy, ktorá sa na prahu dospelosti dočká rozmetania všetkých ideálov, v ktoré mala veriť. Snímka z roku 2016 na Benátskom filmovom festivale získala cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov.

Sobota 30. 12.

Narodení v Číne, HBO, 12.30
Tento prírodopisný dokument štúdia Disneynature nás má zaviesť na veľkolepú výpravu do čínskej divočiny. Sleduje dobrodružstvo troch zvieracích rodín – majestátnych pánd, šikovných langurov čínskych a nepolapiteľných snežných leopardov. Sľubuje dych berúce zábery z rozsiahlych území – od mrazivých hôr až do srdca bambusového lesa – na krídlach žeriava mandžuského. Máme sa tešiť na výsostne intímne rodinné okamihy, prvýkrát v histórii zachytené filmovou kamerou.

Stôl číslo 19, HBO, 20.00
Vraj sa pri tomto americkom filme budeme celý čas smiať. O čo ide? Hlavnú družičku Eloise (Anna Kendrick) zbavia jej funkcie, keď jej ženíchov svedok dá „kopačky“ formou esemesky. Ona sa aj tak s hrdo vztýčenou hlavou chce zúčastniť na kamarátkinej svadbe. Usadia ju tu s čudnými neznámymi svadobčanmi ku stolu na konci tanečnej sály. Väčšina chudákov sediacich pri stole číslo 19 mala podľa očakávania s ľútosťou pozvanie odmietnuť a poslať pekný dar zo zoznamu. Lenže na povrch začnú vyplávať tajomstvá… Priateľstvo a niekedy aj láska sa môžu zrodiť aj za tých najnepriaznivejších okolností.

Nedeľa 31. 12.

Prdiprášok doktora Proktora, Markíza, 11.20
Nórsko-nemecká rodinná komédia podľa knižky obľúbeného Jo Nesba. Podľa niektorých divákov „uletený“ film, ktorý mohli nakrútiť len Škandinávci, ktosi iný hovorí, že je to síce gýč, ale vtipný. Hlavným hrdinom je bláznivý vynálezca doktor Proktor, dievča Líza a chlapec s ohnivými vlasmi, ktorý sa práve prisťahoval do Osla. Umenie to asi nebude, ale na Silvestra ho asi ani nikto nečaká.

Hotel Anny Sacherovej, ČT2, 12.05
Koho zaujíma príbeh nezávislej a silnej ženy, ktorá za čias konzervatívnej rakúsko-uhorskej monarchie riadila luxusný viedenský hotel, asi si príde na svoje. Možno dostanete chuť na Sacherovu tortu.

Chaplin trestancom na úteku, Dvojka, 16.10
Máte radi grotesky? Tak tu je jedna z roku 1917, čiže už storočná. Nechýbajú v nej naháňačky. Nakrúcali ju sčasti na pláži v Santa Monice. Satirické šľahy vraj dopadajú viac ako inde na hlavy boháčov. Chaplinovi, samozrejme, spadne zmrzlina za vestu, prenikne mrežovou podlahou balkóna a dopadne dôstojne sa tváriacej mohutnej dáme za výstrih…

Bohouš, ČT1, 18.30
Dvadsaťpäťminútový film z roku 1968 je vraj vážne len jednohubka, na rozdiel od žranice v hoteli však zaručene pobaví aj na niekoľko opakovaní. Stačí spomenúť mená ako Vladimír Menšík, Jiří Sovák a Zdena Hadrbolcová… a, samozrejme, jeden hladný bernardín – Bohouš.

Mlčanie, HBO, 20.40
Pomalý film bez hudby, no snímka legendárneho režiséra Martina Scorseseho vraj rozpráva úchvatný a silný príbeh dvoch kresťanských misionárov (Adam Driver a Andrew Garfield). Tí sa vydávajú do Japonska s veľmi nebezpečným cieľom – nájsť svojho učiteľa (Liam Neeson) v čase, keď je kresťanstvo mimo zákona. Po ich zajatí a uväznení čaká mladých mníchov v tomto vášnivom, trýznivom a nádhernom majstrovskom diele tá najtvrdšia skúška viery a vytrvalosti, na ktorú možno nie sú pripravení…

Adele – koncert v Londýne, Dvojka, 22.40
Ak chcete namiesto Mlčania radšej počuť silný hlas, pustite si hudobný dokument o skvelej britskej speváčke z roku 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #program #nájomník #Prdiprášok doktora Proktora #Chaplin