Sundance ukáže skutočné príbehy aj závislosť od ľútosti

Najvýznamnejšia prehliadka amerického nezávislého filmu, festival Sundance, ponúkne tento rok viacero diel inšpirovaných skutočnými príbehmi.

01.01.2018 09:00
jane Fonda Foto:
Festival uvedie aj portrét Jane Fondovej.
debata

V Park City v Utahu sa prehliadka, ktorej história sa začala písať pred štyridsiatimi rokmi, začne 18. januára.

„Diela nezávislých rozprávačov môžu stimulovať a možno zmeniť kultúru, osvetľovať nedokonalosti a možnosti nášho sveta. Tohtoročný festival je plný umelecky vyrozprávaných príbehov, ktoré provokujú myslenie, poháňajú empatiu a dovoľujú divákom pripojiť sa k univerzálnej ľudskej skúsenosti hlboko osobnými spôsobmi,“ povedal prezident festivalu Robert Redford. Podľa riaditeľa festivalu Johna Coopera ponúkajú filmy z programu Sundance „sviežu alternatívu k hluku dominujúcemu kultúrnemu mainstreamu a takisto inšpiráciu pre budúcnosť mainstreamu“.

Život si mýlia s filmom

Režisér a producent Bart Layton je známy napríklad vďaka svojmu dokumentu Podvodník (2012) o zmiznutí trinásťročného texaského chlapca, ktorý sa o tri roky neskôr ohromujúco objaví v Španielsku. Získal s ním cenu BAFTA pre výnimočný britský debut aj cenu za najlepší dokument na British Independent Film Awards. Film sa premietal aj na festivale Sundance, kde zožal pozitívne ohlasy. Layton sa teraz na Sundance vráti so svojím celovečerným hraným debutom American Animals (Americké zvieratá). Festivalová stránka opisuje American Animals ako „neuveriteľný, ale väčšinou pravdivý príbeh štyroch mladých mužov, ktorí si svoje životy mýlia s filmom a pokúsia sa o jednu z najodvážnejších umeleckých lúpeží v USA“. Podľa mien niektorých postáv sa dá dohľadať, že Layton sa inšpiroval príbehom štvorice chlapcov z dobrých rodín, ktorí sa rozhodnú ukradnúť vzácne prvé vydania kníh, rukopisy a kresby v hodnote niekoľkých miliónov dolárov z knižnice univerzity Transylvania v kentuckom Lexingtone. V hlavných úlohách sa predstavia Evan Peters, Barry Keoghan, Blake Jenner a Jared Abrahamson.

Americká kameramanka Reed Moranová je podpísaná pod snímkami ako Zamrznutá rieka či Zbav sa svojich miláčikov. Okrem toho sa však venuje aj réžii, o ktorú sa postarala napríklad v niekoľkých epizódach seriálu Príbeh služobníčky. Dystopická adaptácia románu Margaret Atwoodovej jej dokonca vyniesla cenu Emmy. Vo svojom druhom celovečernom filme, sci-fi snímke I Think We’re Alone Now (Myslím si, že teraz sme sami), prinesie postapokalyptický príbeh, v ktorom je ľudstvo za záhadných okolností zničené. Prežije iba Del, ktorý si samotu užíva. Až kým sa neobjaví druhá žijúca Grace. V hlavných úlohách sa predstavia Peter Dinklage (Hra o tróny) a Elle Fanningová.

Herec Ethan Hawke sa v úlohe režiséra hraného filmu vracia po dvanástich rokoch so snímkou Blaze, príbehom country speváka a skladateľa Blazea Foleyho, ktorého zastrelili ako 39-ročného v roku 1989. Režiséra Craiga Williama Macneilla zase inšpiroval skutočný príbeh Lizzie Bordenovej, ktorá v roku 1982 mala zavraždiť svojho otca aj nevlastnú mamu sekerou. Hlavnú úlohu stvárňuje Chloë Sevigny.

Kristen Stewartová a Chloë Sevigny vo filme o... Foto: SUNDANCE INSTITUTE
Kristen Stewart Kristen Stewartová a Chloë Sevigny vo filme o vrahyni Lizzie Bordenovej.

Pôvodom čílsky režisér Sebastián Silva má už z festivalu Sundance dve ceny. Veľkú cenu poroty v kategórii zahraničných hraných filmov získal v roku 2009 s drámou Slúžka a o štyri roky neskôr si odniesol cenu za réžiu s komediálnou road movie Crystal Fairy. Najnovšie sa o cenu uchádza v americkej hranej súťaži spolu s vyššie uvedenými filmami so snímkou Tyrel. Jej hlavný hrdina (Jason Mitchell) sprevádza kamaráta na narodeninovú oslavu na chate v horách, kde si medzi neznámymi ľuďmi čoskoro uvedomí, že je medzi nimi ako jediný černoch…

Robin Williams, Jane Fondová aj Weinstein

Zaujímavé príbehy ponúkne aj medzinárodná súťaž hraných filmov. Vo svojej druhej celovečernej snímke, čiernej komédii Pity (Ľútosť), sa grécky režisér Babis Makridis opäť spojil s dvorným scenáristom Yorgosa Lanthimosa Efthimisom Filippouom (Homár, Zabitie posvätného jeleňa). Na plátno prinášajú príbeh muža, ktorého žena leží v kóme a on každé ráno plače. Napriek tomu je šťastný a stáva sa závislým od ľútosti, ktorú mu prejavujú všetci naokolo. Je ochotný spraviť všetko pre to, aby ho ľutovali aj naďalej. Čo ak sa jeho žena z kómy preberie? Súťažiť bude aj režijný debut herca Idrisa Elbu Yardie, v ktorom sa spája gangsterka s príbehom o dospievaní.

Medzi premiérami, ktoré festival uvedie mimo súťaže, bude aj novinka režiséra Gusa Van Santa Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot (Neboj sa, peši sa ďaleko nedostane). V hlavnej úlohe skutočného príbehu Johna Callahana, ktorý sa po ochrnutí začne venovať kresleniu, sa predstaví Joaquin Phoenix, okrem neho Van Sant do snímky obsadil aj Jonaha Hilla, Jacka Blacka či herečku Rooney Mara.

Režisérka Marina Zenovich, ktorá má na konte napríklad portrét Romana Polanského, príde na festival s dokumentom Robin Williams: Come Inside My Mind. V intímnom portréte zosnulého herca použila množstvo doteraz nezverejnených archívnych materiálov.

Viacero biografických dokumentov má za sebou aj režisérka Susan Lacyová, vo svojej novinke priblíži život Jane Fondovej v „piatich dejstvách“. Prvé štyri sú pomenované po mužoch jej života, v tom piatom predstavuje skutočnú Jane Fondovú, ktorá v dokumente rozpráva aj o samovražde svojej matky, emocionálnej nedostupnosti otca, troch desaťročiach boja s bulímiou či manželstvách s diametrálne odlišnými mužmi. A tému sexuálneho násilia zobrazí dokument Seeing Allred o právničke Glorii Allredovej, ktorá roky bojuje za práva žien. Režisérky Sophie Sartainová a Roberta Grossmanová na ňom pracovali do poslednej chvíle, aby zachytili aj posledné dianie, ktoré sa spustilo prevalením škandálu Harveyho Weinsteina.

debata chyba
Viac na túto tému: #utah #Sundance #Park City