Weinsteinova lavína strhla Dom z kariet aj politikov

Roky to bolo v Hollywoode verejným tajomstvom. Začiatkom októbra sa však o ňom začalo hovoriť poriadne nahlas. Harvey Weinstein (65) obťažoval počas svojej kariéry desiatky žien a niektorým z nich platil za to, aby o tom mlčali. Odhalenie priniesol článok v denníku The New York Times, neskôr pribúdali ďalšie a zoznam herečiek a žien z Weinsteinovho okolia, ktoré chlipný producent vďaka svojmu postaveniu zneužil a ony sa teraz ozvali, narastal.

31.12.2017 09:00
Harvey Weinstein Foto: ,
Producent Harvey Weinstein patril roky k najúspešnejším tváram v pozadí filmového priemyslu.
debata (2)

Ženy, ale aj muži, ktorí prežili čosi podobné, nabrali odvahu a vďaka tomu sa ukázalo, že správanie, ktoré spoločnosť roky ticho tolerovala, už nebude také jednoduché bagatelizovať. Weinstein patril medzi špičkových producentov, spolupracoval s mnohými nezávislými filmármi, ako napríklad Quentin Tarantino, a podieľal sa na snímkach ako Sex, lži a video (1989), Pulp Fiction (1994), Kids (1995), Dobrý Will Hunting (1997) Zamilovaný Shakespeare, (1998), Gangy New Yorku (2002), Kráľova reč (2010), The Artist (2011) a mnohých ďalších. „Uznávam, že spôsob, akým som sa v minulosti správal ku kolegyniam, zavinil mnoho bolesti a za to sa úprimne ospravedlňujem,“ vyhlásil Weinstein po vyjdení článku s obvineniami a dodal, že sa bude snažiť, aby sa stal lepším človekom a pracuje na tom so svojím terapeutom. Weinsteinov právnik však po vyjdení článku v The New York Times hrozil denníku žalobou. V minulosti sa Weinsteinovi vraj podarilo publikovaniu podobného článku zabrániť.

Podobný scenár

Medzi herečkami, ktoré Weinstein v priebehu niekoľkých desaťročí obťažoval, boli napríklad Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette a mnohé ďalšie. Asia Argento a Rose McGowan dokonca Weinsteina obvinili zo znásilnenia a neskôr sa k nim s rovnakým obvinením pridali ďalšie ženy. Väčšina prípadov obťažovania mala podobný priebeh. Weinstein mladé herečky vylákal do svojej hotelovej izby pod zámienkou pracovného stretnutia. Tu ich čakal v župane a žiadal od nich masáž alebo im ju ponúkal, navrhoval, aby ho sledovali, ako sa sprchuje, prípadne sa ich začal nevhodne dotýkať. Najstaršie z obvinení siahajú až do 70. rokov minulého storočia.

Herečky, ktoré obvinili Weinsteina zo... Foto: SITA/AP
Harvey Weinstein Herečky, ktoré obvinili Weinsteina zo sexuálneho obťažovania. Zhora zľava: Asia Argento, Rosanna Arquette, Jessica Barth, Cara Delevingne, Romola Garai, Judith Godreche, Heather Graham, Angelina Jolie, Ashley Judd, Rose McGowan, Lea Seydoux a Mira Sorvino.

Weinstein v dôsledku obvinení prišiel o miesto v spoločnosti The Weinstein Company, ktorú zakladal spolu s bratom Bobom, jeho druhá manželka vyhlásila, že sa s ním rozvedie, vylúčili ho z americkej aj britskej filmovej akadémie a o niektoré z obvinení sa začala zaujímať aj polícia.

MeToo

Weinsteinov škandál a pribúdajúci počet žien, ktoré prehovorili o obťažovaní, spustil kampaň MeToo (Ja tiež). Tá síce vznikla už v roku 2006 na sociálnej sieti MySpace vďaka aktivistke Tarane Burkeovej, naozaj masovo sa však rozšírila po sociálnych sieťach až po Weinsteinovom škandále. Ženy aj muži pod hashtagom #MeToo zverejňovali na internete svoje skúsenosti so sexuálnym obťažovaním. Bol medzi nimi aj herec Anthony Rapp, ktorý je v súčasnosti hviezdou seriálu Star Trek: Discovery. Prehovoril o tom, ako ho pred tridsiatimi rokmi na večierku obťažoval herec Kevin Spacey. Rapp mal vtedy iba 14 rokov a Spacey 26. „Zodvihol ma, ako ženích zdvíha nevestu, keď ju prenáša cez prah spoločnej domácnosti. Najskôr som sa nijako neošíval, pretože som nevedel, čo sa to deje. Potom si na mňa ľahol,“ povedal Rapp v rozhovore pre portál BuzzFeed News o incidente, ktorý sa stal v roku 1986 v Spaceyho newyorskom byte.

Spacey sa ospravedlnil, ale dodal, že si na incident nepamätá. Postupne sa však začali ozývať iní muži, ktorí mali s hercom podobné skúsenosti. Spacey okrem toho v rovnakom čase vyhlásil, že je gay, čo sa vzhľadom na nevhodné načasovanie stretlo s kritikou. Herca stál škandál miesto v seriáli Dom z kariet, v ktorom stvárňuje prezidenta Francisa Underwooda. Televízia Netflix, ktorá seriál zastrešuje, vyhlásila, že nasledujúca séria House of Cards bude nielen posledná, ale že Spacey sa už v nej, rovnako ako v ďalších projektoch, neobjaví. Dokonca ho vymazali z nakrútenej snímky Všetky prachy sveta režiséra Ridleyho Scotta. Nahradil ho Christopher Plummer a filmárov to stálo 10 miliónov dolárov navyše.

Kevin Spacey v seriáli House of Cards (Dom z... Foto: Netflix
Kevin Spacey Kevin Spacey v seriáli House of Cards (Dom z karát).

Politici nie sú výnimkou

Weinsteinov efekt sa nedotkol iba filmového sveta, v ktorom z obťažovania obvinili aj jeho brata, Stevena Seagala, Olivera Stonea, Bryana Singera, Geoffreyho Rusha a mnohých ďalších. Skončili aj niektorí vplyvní novinári. Napríklad Charlie Ross, ktorý mal v americkej verejnoprávnej televízii PBS svoj program a od roku 1991 v ňom spovedal hostí z najrôznejších oblastí. Program mu televízia zrušila prakticky zo dňa na deň, po tom, čo Rossa obvinilo z obťažovania osem žien.

A zemetrasenie nastalo aj medzi politikmi. Obvinenia prinútili rezignovať najstaršieho člena amerického Kongresu, 88-ročného Johna Conyersa, takisto demokratického senátora Ala Frankena či republikánskeho senátora Trenta Franksa, ktorý mal dve ženy nevhodne presviedčať, aby sa stali náhradnými matkami, ktoré mu vynosia dieťa. Obvineniam z obťažovania sa nevyhol ani bývalý americký prezident George Bush starší či súčasný prezident Donald Trump.

Lavína, ktorá sa strhla, neobišla ani Európu. Britský minister obrany Michael Fallon odstúpil po tom, čo vysvitlo, že sa v roku 2002 počas pracovnej večere opakovane dotýkal kolena novinárky Julie Hartleyovej-Brewerovej. Samotná novinárka to považovala skôr za nevinný incident. Vysvitlo však, že podobne sa správal k viacerým ženám. Fallon svoje odstúpenie odôvodnil aj tým, že počas rokov sa kultúra správania zmenila a to, čo sa mohlo zdať akceptovateľné trebárs pred pätnástimi rokmi, dnes také už nie je. Fallonova kolegyňa, konzervatívna politička Andrea Leadsomová napríklad opísala, ako sa raz v jeho prítomnosti sťažovala, že má studené ruky. „Vedel by som, kde si ich môžete strčiť, aby ste si ich zohriali,“ mal jej vtedy povedať, čo Fallon poprel. Podozreniu zo sexuálneho obťažovania, ktoré odmietal, čelil aj waleský minister práce Carl Sargeant, ktorý kvôli tomu prišiel o funkciu. O niekoľko dní spáchal samovraždu. Obvinenia z nemiestnych návrhov neobišli ani šéfa kabinetu Theresy Mayovej Damiana Greena.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kevin Spacey #Harvey Weinstein #Ročenka Pravdy 2017