Televízne tipy Pravdy: Debut Vojtěcha Koteka aj Táňa Pauhofová ako Lída Baarová

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 4. do 11. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

05.01.2018 09:00
Táňa Pauhofová Foto:
Gedeon Burkhard a Táňa Pauhofová vo filme Lída Baarová.
debata (1)

Piatok 5. 1.

Deti z Bullerbynu, Dvojka, 13.25
Knihu Astrid Lindgrenovej o šestici detí z Bullerbynu som milovala. Toto je seriálové spracovanie od Lasseho Hallströma. Vraj ide o doslovné spracovanie knižky. Ktosi, kto seriál videl, však vtipne varuje: Pokiaľ máte Lisu a ostatné deti v pamäti podľa ilustrácií Heleny Zmatlíkovej (áno, ja tiež mám), tak sa na tento seriál radšej nedívajte, pretože skutočné švédske deti sú oproti tomu hrozne škaredé. No práve preto si to chvíľu pozriem.

Anderssonovci na horách, JOJ, 13.55
A hneď tu máme ďalšiu švédsku produkciu. Má ísť o príbeh obyčajnej aj trochu bláznivej rodiny Anderssonovcov, ktorá sa opäť vydáva na cesty, hoci ju na každom kroku sprevádzajú rozmanité nehody a katastrofy. Tentoraz mieri na vytúženú lyžovačku do hôr, ktorú Švédi tak zbožňujú, ale nie každý si ju môže dovoliť. Nič to, že rodina na to nemá ani nevie lyžovať. Ako to len môže dopadnúť?

Padesátka, JOJ, 21.40
A s filmom o švédskych horách možno porovnať film z českých Krkonôš. Vojta Kotek vraj nakrútil akúsi dospelejšiu verziu Snowborďákov, len na rozdiel od nich sa až príliš často utápal v nie príliš vtipných dialógoch so zbytočne dramatickým presahom. Presvedčte sa však sami. Film je inak nabitý hviezdami – od Ondřeja Pavelku, Marka Taclíka, Jakuba Prachařa, Vilmy Cibulkovej, Terezy Voříškovej cez Annu Linhartovú, Elišku Křenkovú, Jirku Mádla a Vojtu Koteka až po Hanu Vagnerovú, Oldřicha Kaisera, Kryštofa Hádka či Matěja Rupperta…

Sobota 6. 1.

Ako básnici čakajú na zázrak, JOJ, 20.35
Vraj básnici aj niektorí diváci možno čakali zázrak a ten… sa po šiestykrát už celkom nekonal. Štěpán je zástupcom primára v nemocnici, kde urputne bojuje s neústupnou riaditeľkou, ktorou je Vendulka Utěšitelka. Najväčšou Štepánovou starosťou je však jeho trinásťročný syn Junior, ktorého po smrti Aničky Zrzečky vychováva sám – teda za výdatnej pomoci strýkov Karasa a Kendyho. Na lásku a básničky už Štěpán nemá čas ani vek. Či hej? Veď vo filme hrá aj Linda Rybová…

Nedeľa 7. 1.

V službách kráľa, Jednotka, 17.15
Kto má rád klasiku, asi nepochybí, keď prepne na romantický dobrodružný film so Jeanom Maraisom. Je z roku 1961 a tak je akčnosť trochu iná než dnes. Kto by sa však nepozrel rád do mesta Dijonu, ktoré bujaro oslavuje nástup Karola Smelého, štvrtého vojvodu burgundského? Rytier Robert de Neuville miluje Jeanne de Beauvais, chovanicu kráľa. Tú si však vyhliadol aj vojvoda…

Lída Baarová, ČT1, 20.15
Že si Táňu Pauhofovú neviete predstaviť v roli Goebbelsovej obľúbenej herečky Lídy Baarovej? Filip Renč si to nemyslel. Pozrite si, ako stvárnil vzťah legendárnej českej herečky s nacistickým ministrom propagandy. No áno, niektoré scény sú smiešne a dokument Heleny Třeštíkovej o Baarovej je o dosť lepší, ale uvidieť aj Renčovo dielo na porovnanie neuškodí.

Chrám Matky Božej v Paríži, Jednotka, 21.35
Gina Lollobrigida ako Esmeralda a Anthony Quinn v roli Quasimoda alebo adaptácia slávneho románu Victora Huga z roku 1956. Ak vám dielo neznechutili v škole, pozrite si ho.

Pondelok 8. 1.

Svedok obžaloby, HBO, 23.15
Londýn roku 1920. Krvavá vražda ušpinila prepychové koberce pekného domu. Obeťou je očarujúca a bohatá Emily French… Už teraz sa na napínavú dvojdielnu drámu podľa rovnomennej poviedky Agathy Christie teším.

Streda 10. 1.

Hviezdica, Cinemax 2, 20.30
A nakoniec prichádza vraj skutočne dojemný príbeh Toma a Nicoly Rayových. Ich láska prechádza najťažšou skúškou. Ich dokonalý život sa rozpadne. Keď Tom jedného chladného decembrového večera uloží svoju dcérku do postele, uvedomí si, že má všetko, o čom kedy sníval – krásny dom, kariéru spisovateľa, nádhernú ženu a druhé dieťa na ceste. Ale do rána sa všetko zmení, lebo Tom náhle dostane otravu krvi. Tom a Nicola bojujú za udržanie svojej rodiny a manželstva…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lída Baarová #televízne tipy #Padesátka #Deti z Bullerbynu