Moderná Popoluška Madam slúžka sa bije o svoje šťastie

Bohatý a dobre situovaný americký pár Anne (Toni Colette) a Bob (Harvey Keitel) sa rozhodne okoreniť svoj upadajúci vzťah a presťahuje sa do zámku v romantickom Paríži. Prichádzajú do Francúzska, pretože si myslia, že Paríž je múzeum lásky, ktoré ich manželstvo postaví znova na nohy.

02.01.2018 14:00
Madam slúžka Foto:
Rossy de Palma ako tajomná španielska šľachtičná.
debata

Pri príprave luxusnej večere pre priateľov mierne arogantná pani domu zistí, že slávnostná tabuľa je prestretá pre trinástich hostí. Jej poverčivosť je taká silná, že to v žiadnom prípade nemôže dovoliť. Hostiteľka teda vymyslí plán. Trvá na tom, aby sa jej verná slúžka Maria (Rossy de Palma) preobliekla za tajomnú španielsku šľachtičnú, čím odvráti „nešťastie“ pri stole. Stačí však trochu viac alkoholu a „ovínená“ Maria si spoločnosť pri stole začne svojsky užívať.

Večera – polhodinová scéna – rozohráva príjemne plynúcu drámu s vtipnými dialógmi. Svojský šarm (a domnelý šľachtický pôvod) Marie očarí extravagantného britského makléra (Michael Smiley). Nesmelé flirtovanie pri stole prerastie do vášnivého románika. To sa však žiarlivej a neprajnej panej domu nepáči, sleduje svoju slúžku po celom Paríži a rozhodne sa stoj čo stoj ľúbostnú aférku zničiť.

Režisérka francúzskej komédie Madam slúžka Amanda Stehrs pri písaní scenára čerpala z vlastnej skúsenosti: „Námet sa zrodil u môjho psychológa. Občas má každý v živote pocit, že sa ocitol na mieste, kam nepatrí. Ja som sa takto cítila v detstve. Otec, lekár a veľký filantrop, sa znova oženil s oveľa bohatšou ženou. Zrazu som svoje prázdniny trávila v Saint-Tropez namiesto toho, aby som behala po vidieku u starých rodičov. Ocitla som sa vo svete ovládanom peniazmi. Počas honosných večerí som si pripadala ako slúžka. Je možné, že postava Marie je v skutočnosti moje pubertálne ja.“

Rossy de Palma, španielska herečka so svojskou vizážou a šarmom, sa preslávila ako múza režiséra Pedra Almodóvara aj Jeana-Paula Gaultiera. Do postavy Marie dala veľa zo seba: „Je to pozitívna žena so silným vnútorným svetlom. Necíti sa byť horšia, pretože upratuje, čo iní zašpinili. Je to slúžka a je na to pyšná! Jednoduchá, prirodzená osobnosť. Mám s ňou veľa spoločného – spôsob, akým sa pozerám na svet, zvedavosť. A tiež túžbu nikdy nestratiť malé dievčatko v sebe. Je to moderná Popoluška, veľmi romantická žena, ktorá verí v rozprávky. Aj ja si myslím, že môžeme svoje životy neustále obohacovať nejakými kúzlami.“

Táto variácia Popolušky, aj keď s trochu prestarnutými postavami, je príjemnou inováciou a pozvánkou do kina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rossy de Palma #Harvey Keitel #Madam slúžka