Českých kritikov zaujala slovenská snímka Špina

Film Špina slovenskej režisérky Terezy Nvotovej vedie so šiestimi nomináciami Ceny českej filmovej kritiky. V kategórii najlepší film sú spolu so Špinou nominované aj Baba z ľadu Bohdana Slámu a víťazná snímka minuloročného karlovarského festivalu Křižáček Václava Kadrnku. Aj na zvyšných dvoch snímkach, ktoré majú po päť nominácií, sa koprodukčne podieľalo Slovensko.

04.01.2018 07:00
Dominika Morávková (Zeleníková) a Anna Šišková Foto:
Herečky Dominika Morávková a Anna Šišková v snímke Špina.
debata (1)

Špina je príbehom Leny (Dominika Morávková), ktorú pri doučovaní v jej izbe znásilní učiteľ matematiky (Róbert Jakab). „Z výskumu, ktorý sme mali k dispozícii, vyplýva, že iba 12 percent prípadov znásilnenia sa stane tak, že obeť páchateľa nepozná. Vo väčšine prípadov ide o niekoho, kto je obeti známy a znásilnenie sa väčšinou deje na nejakom bezpečnom mieste, ako je domov alebo škola, pričom obeť páchateľovi dôveruje,“ povedala režisérka pri premiére svojho filmu, ktorý je jej celovečerným hraným debutom a zároveň absolventským filmom na katedre réžie FAMU. Už predtým zaujala dokumentom Ježiš je normálny! a vlani mala v kinách okrem Špiny aj dokument Mečiar.

Nvotová je spolu s Kadrnkom a Slámom nominovaná aj za réžiu a Špina sa o Cenu českej filmovej kritiky uchádza aj za scenár (Barbora Námerová) či ako najlepší audiovizuálny počin (kamera Marek Dvořák). Trofej pre najlepšiu herečku si môže odniesť Zuzana Kronerová (Baba z ľadu), Dominika Morávková (Špina) alebo Barbora Poláková (Kvarteto). Medzi mužskými hereckými výkonmi kritikov najviac zaujali Pavel Nový (Baba z ľadu) a Karel Roden vďaka hlavným úlohám v snímkach Křižáček a Masaryk.

Šiestu nomináciu získala Nvotová v kategórii objav roku spolu s Robinom Kvapilom a jeho „láskovo anarchistickou“ komédiou o Brne Všechno bude fajn a dokumentom Apoleny Rychlíkovej Hranice práce. V ňom sleduje reportérku Sašu Uhlovú, ktorá počas pol roka skúmala podmienky v najhoršie platených zamestnaniach v Česku na vlastnej koži.

Medzi trojicu najlepších dokumentov českí kritici vybrali aj slovenský portrét Richarda Müllera s podtitulom Nespoznaný režiséra Mira Rema. Konkurujú mu Červená (r. Olga Sommerová) – portrét opernej speváčky Sone Červenej, ktorá preto, aby mohla spievať, musela utiecť z komunistického Československa a snímka Sama režiséra Otakara Faifra v hlavnej úlohe s Lubou Skořepovou.

Výsledky hlasovania takmer paťdesiatich českých filmových kritikov vyhlásia 27. januára v priamom prenose na ČT Art.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #špina #Tereza Nvotová #Dominika Morávková #Baba z ľadu