Zlaté glóbusy má McDonagh či Gerwig. Zoznámte sa

Krimi filmára Martina McDonagha Tri bilbordy kúsok za Ebbingom sú podľa zahraničných novinárov najlepšou drámou vlaňajška. V našich kinách ju uvidíme už na budúci týždeň.

08.01.2018 18:34
Lady Bird Foto:
Herečka Saoirse Ronanová v snímke Lady Bird režisérky Grety Gerwig.
debata

Zlaté glóbusy sa v Beverly Hills rozdávali v noci z nedele na pondelok, organizátori zahalili ceremoniál do čiernej, aby odkázali na neslávnu lavínu sexuálnych škandálov, s ktorými sa koncom roka v Hollywoode roztrhlo vrece.

Vyšplhá aj na Oscara?

McDonagh si za Tri bilbordy kúsok za Ebbingom prirátal k trofejam z áčkových festivalov v Benátkach (scenár) či Toronta (cena divákov) štyri Zlaté Glóbusy. Donagh „nespadol z neba“, už za čiernu komédiu V Bruggách bol ako scenárista nominovaný na Oscara. Tri bilbordy kúsok za Ebbingom budú s najväčšou pravdepodobnosťou silným kandidátom tohtoročnej oscarovej parády, no minulé ročníky oboch prestížnych amerických filmových ocenení potvrdili, že aj keď sa nominované tituly do veľkej miery zhodujú, akademici a novinári oceňujú podľa iných kritérií.

Hlavnú postavu – matku zavraždenej dcéry – napísal McDonagh priamo na telo herečke s ikonicky utrápeným výrazom Frances McDormandovej. Ako Mildred Haynesovú ju vyprovokuje nešikovnosť miestnej polície a bezmocnú nečinnosť sa rozhodne riešiť verejným apelom na šerifa. Jeho uniformu si obliekol herec Woody Harrelson, no Zlatý glóbus udelili inému policajtovi, hercovi vo vedľajšej úlohe Samovi Rockwelovi.

Štyri glóbusy majú aj tvorcovia najlepšieho dramatického seriálu roka Veľké malé klamstvá v réžii Kanaďana Jeana-Marca Valléeho (Klub poslednej nádeje). Novinári ocenili herecký manželský pár Nicole Kidmanovú a Alexandra Skarsgarda a cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe má Laura Dernová.

Zľava Tommy Wiseau, James Franco a jeho brat...
Guillermo del Toro získal cenu za najlepšiu...
+5Sterlinga K. Browna ocenili ako najlepšieho...

Krimipríbeh o pozlátkovej dokonalosti sa sústreďuje na štyri mladé matky v malebnom americkom mestečku a Valléeho do projektu zapriahla práve jedna z hlavných predstaviteliek Reese Witerspoonová. Hviezdila už v jeho filme Divočina, za ktorý bola nominovaná na Oscara, a spoluprácu s Valéem si chcela prirodzene zopakovať. Nomináciu na Zlatý glóbus však nepremenila. Spoločnosť HBO bude pokračovať druhou minisériou, tentoraz v réžii oceňovanej Britky Andrey Arnoldovej (American Honey), autorky s mimoriadnou schopnosťou dosiahnuť u hercov a nehercov autentické splynutie s filmovou postavou.

Kto je Gerwig?

Herečku, scenáristku a režisérku Gretu Gerwig preslávila úloha sympatickej Frances (Frances Ha) potulujúcej sa po New Yorku s matným životným plánom. Múza a spoluscenáristka newyorského nezávisláka Noaha Baumbacha sa vlani postavila za kameru a tragikomédiou Lady Bird o každodenných zakopnutiach a zázrakoch debutovala ako režisérka. Komorný príbeh o dospievajúcej outsiderke Christine, študentke katolíckej strednej školy, ktorá sa prvýkrát zamiluje, aj sama napísala. Lady Bird je najlepšou komédiou roka a Greta Gerwig sa tak definitívne prehupla spoza brán nezávislých festivalov do medzinárodného povedomia. Tínedžerku Cristine hrá Saoirse Ronanová a v kategórii najlepšia herečka v muzikáli/komédii tromfla Judi Denchovú, Helen Mirrenovú či Margot Robbie.

Fantasy romanca Podoba vody mohla síce pozbierať najviac Zlatých glóbusov, zo siedmich nominácií sa jej napokon ušli dve ceny, pre režiséra Guillerma Del Tora a autora hudby Alexandra Desplata.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté glóbusy #Tri bilbordy kúsok za Ebbingom #Greta Gerwig