Myslím si: Čierna je v móde

More čiernej. Zatmenie na červenom koberci. Svetové médiá sa predbiehali v snahe čo najpútavejšie vystihnúť situáciu, ktorá nastala počas udeľovania cien Zlatý glóbus 2018. Hollywoodske herečky (aj väčšina hercov) sa na znak solidarity s obeťami sexuálneho násilia odeli do smútočnej farby.

09.01.2018 07:00
Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese... Foto: ,
Do protestu sa zapojili aj hviezdy seriálu Veľké malé klamstvá. Zľava Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon a Shailene Woodley.
debata (3)

Galavečer v kalifornskom Beverly Hills bol prvou väčšou udalosťou sezóny od vypuknutia škandálu producenta Harveyho Weinsteina, čo sa známe osobnosti rozhodli využiť. Napriek dobre mienenému úmyslu však význam „revolúcie čiernych rób“ predsa len nahlodáva nepríjemná otázka: Komu ich gesto – sprevádzané úsmevmi do objektívov a spečatené vzájomným súhlasným potleskom – skutočne pomohlo?

Weinsteinov škandál spustil v Hollywoode lavínu, ktorá so sebou strhla viacero vplyvných osobností. Na sociálnych sieťach znovu ožila aj kampaň MeToo, združujúca čoraz viac žien, ktoré sa rozhodli o sexuálnom obťažovaní prehovoriť. Vďaka obetiam, ktoré nabrali odvahu a vyšli s pravdou von, tak správanie, ktoré spoločnosť dlhé roky ticho tolerovala, už nie je možné tak ľahko bagatelizovať. Jasné odsúdenie počuť aj z Hollywoodu, a nielen z úst herečiek, ktorých sa priamo dotýkalo.

Len nedávno vznikol projekt na pomoc obetiam sexuálneho násilia s názvom Time's Up (Čas vypršal), ktorý podporilo viac ako 300 herečiek, scenáristiek či režisérok – okrem iných aj Cate Blanchettová, Ashley Juddová, Natalie Portmanová a Meryl Streepová. Čierna záplava šiat a smokingov mala byť ďalším polienkom v ohni, no nemala sa zastaviť len pri vizuálnom vneme. Pokojne mohla zasiahnuť aj samotné udeľovanie cien, ktoré v tichosti „vyšachovalo“ herca Caseyho Afflecka. Ten mal pôvodne odovzdávať cenu pre najlepšiu herečku, no Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov sa ho rozhodla stiahnuť práve pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania.

Bojovať za práva žien znamená súčasne vyzdvihnúť ich slobodu. Na niektoré ženy, ktoré sa odmietli obliecť do čierneho a zvolili si pestré pastelové farby, však niektorí prítomní na galavečere hľadeli rozpačito. Jednou z nich bola aj nemecká modelka Barbara Meierová, podľa ktorej je však práve farebný odev vyjadrením jej slobodného rozhodnutia.

Aj keď boli „čierne“ Zlaté glóbusy v konečnom dôsledku protestom len naoko, možno predsa len ide o jedinú možnosť, ako zaujať. Herečky sa rozhodli bojovať na vizuálnej úrovni a svojím spôsobom tak pristúpili na všetky pravidlá, ktoré na hollywoodskej mašinérii kritizujú. Uvedomujú si, že sú vnímané práve skrz prizmu krásy a telesnosti, ale ak na túto hru skutočne pristúpili, smútočná farba je naozaj namieste, pretože treba zmeniť viac ako šaty.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatý glóbus #Harvey Weinstein #MeToo #Time's Up