Rotterdamský festival možu zažiť aj diváci v Bratislave

Rotterdamský festival sa bude koncom januára konať síce v Holandsku, šesticu filmov z tohtoročného programu si spolu s festivalovými divákmi bude môcť v rovnakom čase pozrieť aj bratislavské publikum.

15.01.2018 07:00
Nico Foto:
Aby ste videli film Nico, 1988 nemusíte chodiť do Rotterdamu.
debata

Premietať sa bude v Kine inak, ktoré sídli v A 4 – priestore súčasnej kultúry od 26. do 28. januára, okrem iného aj biografia hudobnej ikony a múzy Andyho Warhola Nico či znepokojivá dráma o dospievaní s prvkami fantasy Blue My Mind debutujúcej švajčiarskej režisérky Lisy Brühlmannovej.

Talianska filmárka Susanna Nicchiarelliová si za snímku Nico, 1988 odniesla cenu z benátskeho festivalu, kde súťažila v sekcii Horizonty. „Môj život sa začal po skúsenosti s Velvet Underground. To Jim Morrison ma požiadal, aby som sa vypísala zo svojich snov,“ zaznie vo filme z úst belgickej herečky a speváčky Trine Dyrholmovej (Komúna), ktorá sa do Nico prevtelila. Nicchiarelliová sa zamerala na posledné dva roky života Nico, keď nadviazala kontakt so svojím dospelým synom, rovnako ako ona závislým od heroínu. Vo filme sa dištancuje od slávnej nálepky a kriticky nahliada aj na minulosť s Velvet Underground. Nico, vlastným menom Christa Päffgenová, je už totiž ako štyridsiatnička celkom inde.

„Režisérka nás zbližuje s Nico, s jej ,otrhanou' charizmou. Vťahuje nás do jej neusporiadaných životných rituálov a ukazuje, akú si vyžiadali daň. Christa sa vyzlieka zo svojich mýtov,“ píše recenzent magazínu Variety a vyzdvihuje nielen prácu režisérky, ale aj Dyrholmovej presvedčivý výkon.

Blue My Mind režisérky Lisy Brühlmannovej nie je klasická teen dráma o dospievaní. Film mal premiéru na festivale v San Sebastiáne v sekcii noví režiséri a recenzenti hodnotia Brühlmannovú ako osobitú a progresívnu začínajúcu režisérku. „Brühlmannová debutuje veľmi osobným filmom a invenčne zapája nadprirodzené prvky. Publikum necháva v neistote o vývoji deja a význame motívov, provokatívne a čerstvo,“ píše sa v jednej z recenzií.

Jedným zo šestice filmov je dráma La Holandesa holandskej režisérky Marleen Jonkmanovej. Hlavná hrdinka Maud trávi s manželom dovolenku v Čile len do momentu, kým nestretne chlapčeka Messiho. Spolu s ním sa vydá na epickú dobrodružnú cestu po veľkolepej krajine. V programe je aj britská dráma Pin Cushion Deborah Haywoodovej, Amatéri Gabriela Pichlera či poľská snímka Nina Olgy Chajdasovej.

MFF Rotterdam sa bude konať už 47. raz a svoj najnovší film Hmyz tu okrem iných odpremiéruje aj český filmár Jan Švankmajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Švankmajer #A4 – priestor súčasnej kultúry #Kino inak #IFF Rotterdam