Björn Borg a John McEnroe. Dve legendy, dva prístupy

Vôbec nie som fanúšik tenisu, no film Borg/McEnroe dánskeho režiséra Janusza Metza ma celých 107 minút bavil. Mená Björna Borga a Johna McEnroa mi síce čosi hovorili, no poriadne som príbeh ich rivality nepoznala.

15.01.2018 09:00
Borg/McEnroe Toronto Foto:
Shia LaBeouf ako John McEnroe a Sverrir Gudnason ako Björn Borg vo filme Borg/McEnroe.
debata

Práve súperenie dvoch športovcov mi pripomenulo o niekoľko rokov starší film Rivali Rona Howarda o pretekároch Formuly 1 Jamesovi Huntovi a Nikim Laudovi. A nebola som jediná, kto si podobnosť týchto dvoch filmov všimol. Niekto na filmovom portáli csfd.cz napísal, že snímka je veľmi podobná Rivalom a podobne ho chytila za srdce. Niektorí cinefilovia tvrdia, že Howardov film zanechá hlbší dojem, iní v súperení tenistov videli minimalistickú dokonalosť. Každopádne film stojí za zhliadnutie a pre zachytenie psychológie zaujme aj športových laikov.

Odohráva sa vo Wimbledone v roku 1980. Je práve najdaždivejšie leto desaťročia. Svet sa teší, až uvidí tenisovú jednotku Björna Borga obhajovať svoj piaty titul Wimbledonu. Len málokto však pozná drámu v zákulisí, keď je 24-ročný švédsky tenista Borg blízko konca. Je uštvaný, cíti úzkosť. Navonok však pôsobí pokojne. Zosadí ho o štyri roky mladší Američan, známy nervák John McEnroe z wimbledonské­ho trónu?

Snímka rozpráva o boji, na ktorý tenisoví fanúšikovia nezabudnú do konca života. V roku 1980 sa Borg a McEnroe stretli vo finále mužov a celému svetu predviedli divadlo, ktoré mnohých takmer pripravilo o nervy. Ich wimbledonské finále sa radí medzi najnapínavejšie a najkvalitnejšie zápasy histórie tenisu. Celé 70. a 80. roky otriasalo ich súperenie svetom a rozdeľovalo fanúšikov na dva nepriateľské tábory.

Režisér Janus Metz o svojom filme povedal: „Pre mňa je Borg/McEnroe tenisová verzia filmu Raging Bull. Je o dvoch mužoch bojujúcich za to byť najlepší a ukázať svoju dôležitosť, byť niekto. Obaja hrali tenis, akoby od toho záviseli ich životy. Aj keď som bol v roku 1980 dieťa, pamätám si tú dobu veľmi jasne. V našej rodine sme všetci čakali na finále Wimbledonu v roku 1980, ako keby to bola vianočná omša v Katedrále sv. Pavla. Najskôr som asi videl muža so smiešnym účesom stonať na jednej strane siete a druhého v temperamentných záchvatoch na strane druhej, a aj tak tam bolo vo vzduchu niečo veľmi posvätné, na čo si pamätám dodnes. Neboli to iba dvaja muži, ktorí hrajú tenis. Boli to dva rozkoly. Dva úplne opačné postoje a odlišné povahy proti sebe. Dva úplne odlišné druhy bytia a náš film to nádherne zachytáva.“

Švéda Björna Borga vo filme stvárnil Sverrir Gudnason, jeho súpera Johna McEnroa holywoodska hviezda Shia LaBeouf. Do úlohy legendárneho tenisového kouča Lennarta Bergelina, ktorý doviedol Björna Borga na vrchol svetového tenisu, obsadil Metz populárneho švédskeho herca Stellana Skarsgårda. Divák sleduje striedavo prípravy na wimbledonský zápas a pomedzi to okamihy z Borgovho detstva. Ako si pinkal tenisové loptičky o dvere garáží. Ako ho ako zlostného juniora vylúčili z ktoréhosi švédskeho klubu, pretože sa nevedel správať športovo. Ako ho objavil tréner, hľadač talentov a presviedčal ho, že všetku zlosť má dať do svojho úderu raketou, no na tvári nesmie dať znať rozčúlenie. Neskôr ho vidíme s jeho priateľkou, chystajú svadbu a do toho im do života neustále zasahujú sponzori. Presviedčajú Borga, aby predal práva na fotografie zo svadby. Priateľke sa to nepáči. Inokedy sa Borg prechádza v Monaku a všade ho fanúšikovia spoznávajú. Vbehne do kaviarne, požiada o kávu a vzápätí zistí, že si zabudol peňaženku a nemá čím zaplatiť. Čašník ho azda jediný nepozná a povie, že si má kávu odpracovať. Už pre tieto momenty film stojí za to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #John McEnroe #Björn Borg #Borg/McEnroe #Janus Metz