Televízne tipy Pravdy: Nvotovej film Špina aj oscarová Americká krása

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 11. do 18. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

18.01.2018 12:00
Dominika Morávková-Zeleníková Foto:
Dominika Morávková stvárnila vo filme Špina Lenu.
debata

Sobota: 20.12.

Špina, HBO, 20.00
Film režisérky Terezy Nvotovej rozpráva príbeh Leny, sedemnásťročného dievčaťa z obyčajnej rodiny. Prvé zamilovanie, tajné nočné dobrodružstvo, magické rána nad Dunajom… Jej svet plný snov a túžby rozbije znásilnenie. Kto je páchateľom? Okúzľujúci učiteľ, ktorý si získal sympatie Leninho okolia a rodiny a je idolom všetkých dievčat. Lena sa nemá komu zveriť a ocitne sa v bezvýchodiskovej situácii. Pocity viny a strachu ju donútia k pokusu o samovraždu, príde aj na nútený pobyt v detskej psychiatrickej liečebni. Medzi tínedžermi, ktorých stretol podobný osud, bojuje Lena sama so sebou. Aby vyhrala, musí odmietnuť byť obeťou a nájsť odvahu vyrovnať sa s minulosťou.

Americká krása, ČT2, 20.00
Opäť ďalší smoliar. Hoci americká filmová spoločnosť Netflix ukončila spoluprácu s hercom Kevinem Spaceym, obvineným zo sexuálneho obťažovania mladých mužov, z televíznych obrazoviek, našťastie, ešte nezmizol úplne. Americká krása s týmto hercom v hlavnej úlohe si právom vyslúžila Oscara za najlepší film. Film, v ktorom manželstvo Lestera (Kevin Spacey) a Carolyn Burnhamovcov (Annette Beningová) vyzerá navonok dokonale. Žijú v perfektnom dome, sú perfektní manželia, majú perfektných susedov. Štyridsaťdvaročný Lester sa však čoraz viac ponára do hlbokých depresií, pocitov márnosti a dezilúzie. Celá rodina ho považuje za bezvýznamného úbožiaka. Aj on sám sa cíti ako „loser“, človek prakticky mŕtvy. Impulzom na životnú zmenu sa stáva erotická túžba a sny o vyzývavej a krásnej Angele, spolužiačke jeho dcéry Jane. Lester sa vzoprie manželke aj nadriadeným a realizuje svoje sny z mladosti.

Nedeľa: 21.12.

Účastníci zájazdu, Prima, 20.15
Sympatická Jolana, jej večne hádajúci sa rodičia, šarmantné staršie dámy, dvojica gejov či sukničkár Max. Tí všetci sa rozhodli stráviť letnú dovolenku pri Jadrane, kam práve smerujú autobusom. Sexi sprievodkyňa Pamela si zaumieni „vytvoriť z nich správnu partiu“. Oni sa však vidia po prvý raz v živote! Počas cesty a pobytu pri mori čaká na všetkých mnoho komických, ale aj absurdných situácií, v ktorých sa ľudia ukazujú odhalení – a to nielen do plaviek. Priateľstvo, prekvapujúce stretnutia, letné milostné vzplanutia aj divoké prázdninové vášne, to všetko je v príbehu plnom humoru a jemnej irónie. Eva Holubová získala na festivale Tribeca 2006 v New Yorku cenu za najlepší herecký výkon a filmu bola udelená špeciálna cena za výkon hereckého obsadenia všeobecne.

Burlesque, Doma, 23.45
The Burlesque Lounge má dni slávy dávno za sebou. Tess, vyslúžená tanečnica a majiteľka klubu, bojuje o to, aby udržala chátrajúce divadlo pri živote. Nakoniec to vyzerá tak, že Tess bude musieť podnik predať. V tom čase sa však dramaticky zmení život Ali, dievčaťa z vidieka, ktoré pracuje v Burlesque Lounge ako servírka. Ali uteká pred prázdnou minulosťou a rýchlo sa zamiluje do umenia varieté. Podporená novými kamarátmi, ktorých nájde medzi divadelníkmi, si začína plniť svoje sny o tom, že raz bude stáť na javisku sama. Udalosti naberú rýchly spád, keď sa mladé a hlasovo nadané dievča Ali stáva hlavnou atrakciou revue.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špina #Americká krása #Účastníci zájazdu