Z pocty zostala hanba. Woody Allen stráca priazeň Hollywoodu

Len nedávno mal na Slovensku premiéru jeho posledný film Koleso zázrakov, teraz to však vyzerá, že šťastie sa obracia proti nemu a jeden zázrak by sám potreboval.

20.01.2018 12:00
Woody Allen Foto: ,
Filmár Woody Allen.
debata (2)

Woody Allen patrí k najproduktív­nejším americkým režisérom, ktorých výsadou vždy bolo spolupracovať s tými najväčšími hereckými hviezdami. Tie sa však k nemu postupne začínajú obracať chrbtom. Dôvodom je obvinenie zo sexuálneho zneužívania, ktoré proti nemu opätovne verejne vzniesla jeho adoptívna dcéra Dylan Farrowová.

Herečka Mia Farrow a jej adoptívna dcéra Dylan... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Herečka Mia Farrow a jej adoptívna dcéra Dylan Farrow Herečka Mia Farrow a jej adoptívna dcéra Dylan Farrow na archívnom zábere. Dylan mal zneužiť jej adoptívny otec Woody Allen v čase, keď mala len sedem rokov.

„Zobral ma do malého podkrovného priestoru vo vidieckom dome mojej mamy v Connecticute. Prikázal mi, aby som si ľahla na brucho a hrala sa s vláčikom svojho brata. On si sadol za mňa doprostred dverí a ako som sa hrala s vláčikom, sexuálne ma napadol,“ opísala svoj zážitok z roku 1992 pred pár dňami Farrowová v prvom televíznom rozhovore, ktorý poskytla relácii CBS This Morning. V čase, keď je Hollywood extrémne citlivý na akúkoľvek zmienku o sexuálnom predátorstve, nenechala reakcia na jej osobnú spoveď na seba dlho čakať. Woodyho Allena zasiahla vlna ostrej kritiky a odsúdenia, a to aj napriek tomu, že vonkoncom nejde o nové obvinenie.

Allen bol z obťažovania adoptívnej dcéry Dylan obvinený už v roku 1992, v čase, keď žil s herečkou Miou Farrowovou. Prokurátori však podľa jeho slov nenašli žiadne dôkazy o tom, že by malo k spomínanému incidentu dôjsť. K rozchodu známej dvojice nakoniec došlo po tom, čo Farrowová ten istý rok odhalila Allenovu aféru s jej adoptívnou dcérou Soon-Yi Previn. Napriek negatívnej publicite nakrúcal slávny neurotik Hollywoodu naďalej pravidelne jeden film ročne s menami ako Cate Blanchettová, Jude Law, Emma Stoneová, Colin Firth, Owen Wilson, Colin Farrell či Scarlett Johanssonová. Pred šiestimi rokmi získal za scenár k filmu Polnoc v Paríži svojho štvrtého Oscara, v roku 2014 zase získal nomináciu za snímku Jasmínine slzy.

Práve v roku 2014 napísala Dylan Farrowová otvorený list zverejnený v novinách The New York Times, kde svoje obvinenia zopakovala. Zároveň v ňom kritizovala hercov a herečky, ktorí s ním aj naďalej spolupracovali. Allen vtedy tvrdenie označil za „absurdné" a vyhlásil, že Dylan proti nemu poštvala jej matka. Prepuknutie škandálu producenta Harveyho Weinsteina z októbra 2017 však spôsobilo lavínu, ktorá so sebou strhla viacerých významných mužov, a obvinenia voči Allenovi už nebolo možné len tak prehliadnuť. Z pocty byť obsadený v jeho filmoch sa razom stala čierna škvrna na hereckých kariérach.

Herec Timothée Chalamet, hlavná postava Allenovho nasledujúceho filmu A Rainy Day in New York, v pondelok vyhlásil, že svoj honorár venuje charite. „Dobrá úloha nie je jediným kritériom na prijatie pracovnej ponuky,“ tvrdí vo svojom stanovisku, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Už predtým oľutovali svoju spoluprácu so známym režisérom aj Greta Gerwigová, Ellen Pageová, Rebecca Hallová či Mira Sorvinová. Woody Allen nebol nikdy tvorcom blockbustrov, skôr komorných drám, do ktorých mohol vďaka svojmu renomé obsadiť veľké mená. Otázne je, ako bude jeho kariéra vyzerať, keď sa bude musieť vynájsť bez nich. A tým pádom aj útlejšieho rozpočtu.

Herci a herečky ľutujú spoluprácu s Woodym Allenom

Ellen Pageová
"Robila som film s Woodym Allenom a je to vec, ktorú počas svojej kariéry ľutujem najviac. Som zahanbená. Mala som počúvnuť svoj vnútorný hlas, nebola som tým, kým som teraz. Cítila som sa pod tlakom, pretože ,samozrejme, musíte povedať áno na film Woodyho Alena‘.“

Rebecca Hallová
„Po tom, čo som si znovu a znovu čítala slová Dylan Farrowovej spred pár dní a šla aj do minulosti a čítala si jej staršie stanoviská, pochopila som nielen to, ako veľmi je táto záležitosť komplikovaná, ale aj to, ako moje činy nútili iné ženy k pocitom umlčania a odmietania.“

Greta Gerwingová
„Môžem hovoriť len za seba, a to je toto: Ak by som vtedy vedela, čo viem teraz, nikdy by som nehrala v jeho filme. Nepracovala by som pre neho a nikdy už ani nebudem.“

David Krumholtz
„Je to jedna z mojich najväčších chýb. Nemôžeme nechať takýchto mužov, aby reprezentovali zábavu, politiku či akúkoľvek inú sféru.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Woody Allen #Dylan Farrow