Z diktátorky Rabbitlandu sa stalo dievča na úteku

Srbská umelkyňa, výtvarníčka a animátorka Ana Nedeljkovičová a dokumentarista Nikola Majdak mladší (syn lídra srbského animovaného filmu Nikolu Majdaka) zožali úspech na festivale Berlinale už v roku 2013.

23.01.2018 09:00
Untravel Foto:
Na snímke Untravel spolupracovali srbskí animátori so slovenskými filmármi. Premiéru bude mať na festivale v Berlíne.
debata (1)

S krátkym animovaným filmom Rabbitland v sekcii Generation 14 plus získali Krištáľového medveďa a vo februári sa budú o cenu v rovnakej kategórii uchádzať opäť s krátkou snímkou Untravel. Ich novinku koprodukovali slovenské spoločnosti Yours Dream Factory a Bfilm. Na animácii sa podieľal Martin Smatana a dramaturgovala ho Adela Zvalová.

„V Srbsku je animovaný film výrazne poddimenzovaný, je tam veľmi málo animátorov, no práve úspechy tvorcov, ktorí sú predstavovaní na medzinárodných fórach – Rabbitland obehol prakticky všetky dostupné festivaly – sú dôvodom, aby tam začali animovaný film vnímať inak,” hovorí producentka Eva Pavlovičová zo spoločnosti Yours Dream Factory.

Odhaliť talent

Eva Pavlovičová sa s autormi zoznámila na festivale animovaných filmov Fest Anča, ktorý v tom čase spoluorganizovala, a Rabbitland tam vyhral hlavnú cenu. „Neskôr sme sa s Annou spriatelili na kosovskom festivale Anibar a načrtla mi ideu jej nového filmu, ktorý je o prekračovaní hraníc. Priblížila mi, aké sú v Srbsku podmienky a bežné náklady na výrobu animovaného filmu a keďže sú Anna aj Nikola obaja veľmi talentovaní, povedala som si, že im treba pomôcť. Bábková animácia je navyše veľmi ťažký žáner.”

Aké má krátka animovaná tvorba postavenie na veľkých áčkových festivaloch? „Programerov a dramaturgov festivalu určite zaujme dielo tvorcov, ktorí už boli na ich festivale prezentovaní, takže Berlinale bol v prípade filmu Untravel jasná voľba, keďže odtiaľ už cenu majú.”

Podľa Pavlovičovej sa producentovi akéhokoľvek filmu oplatí na Berlinale ísť, dôvodom je European Film Market. „Koncentruje sa tu celý filmový priemysel, nielen európsky, ale aj svetový. Môžete tam vybaviť všetko na jednom mieste cez sales agenta, distribútora, koproducenta až po autorov a získate aktuálny prehľad.”

K talentovaným filmárom sa producent dostane okrem iného hlavne na koprodukčných fórach, kde predstavujú svoje projekty. „Vyberáte si podľa toho, či vás osloví námet filmu, rozhoduje aj to, aké sú potenciálne možnosti koprodukcie, no v animovanom filme ide skôr o osobné sympatie.”

Silná téma a výrazný rukopis

„Untravel je príbeh o strachu z prechodu hraníc a možnostiach prekonať ich. Je o vzťahu medzi osobnými a politickými hranicami, o vlastenectve aj o rozdiele medzi bezstarostným cestovaním a emigráciou,” píše o filme Untravel Anna Nedeljkovičová.

Mnohovýznamová téma je univerzálna, neviaže sa len na Srbsko. Film má viacero rovín a podľa producentky ich odčíta občan Európskej únie aj ten, kto žije v štáte, kde nie sú otvorené hranice.

„Film vznikal v období, keď vrcholila migračná kríza a cez Balkán k nám prúdili tisícky utečencov. Untravel je o úniku z mesta, kde sú uzavreté hranice. Hrdinka však neuteká len z konkrétneho miesta, ale aj z rutiny, z mizérie, ktorá je podmienená štátom. Snaží sa vykročiť niekam, kde ešte nikdy nebola,” približuje Pavlovičová.

Mesto má postapokalyptickú atmosféru, podobne ako v snímke Rabbitland, no tu autori odkazujú na povojnový Belehrad, kulisy sú kolážou reálnych fotografií mesta.

Anna je vizuálna umelkyňa, špecializuje sa na plastelínu a vytváranie inštalácií, aj film Rabbitland je súčasťou jej rozsiahlejšieho výtvarného projektu. Vytvorila napríklad falošný profil letargického filmového hrdinu – zajačika bez mozgu – ktorý v rámci sociálnych sietí komentoval rôzne spoločenské javy či politiku.

Hlavná hrdinka Untravel je tiež postavička z Rabbitlandu – tu ako diabolské dievčatko šéfovala zotročeným zajačikom, ktorých každodennú rutinu predstavuje odovzdanie volebného hlasu. Kým v Rabbitlande bola krutá diktátorka, v Untravel stráca diabolskú podobu a stáva sa dievčaťom na úteku.

Berlinale sa koná od 15. do 25. februára a ak sa na festival nechystáte, Untravel sa neskôr dostane do slovenskej distribúcie ako predfilm.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale #Krištáľový medveď #Ana Nedeljkovičová #Rabbitland #Untravel