Kino Čas zaostrí na život spoločnosti pred rokom 1990

Bratislavské Kino Lumiére v študijnej sále Filmotéky uvádza nový celoročný cyklus. Pod názvom Kino Čas bude sledovať život spoločnosti pred rokom 1990. „V roku prelomových ,osmičkových' výročí ponúkne hneď v januári výber filmov, ktoré sa sústredia práve na niektoré z nich,“ povedala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.

22.01.2018 12:00
Kino Lumiere Foto:
Celoročný cyklus s názvom Kino Čas pripravilo bratislavské Kino Lumiére.
debata

Prvá projekcia sa uskutoční v pondelok o 18.15 h, lektorsky ju uvedie filmová historička Eva Filová. Januárové pásmo má podtitul Ako sme sa konštituovali a pripomenie viacero tohtoročných významných výročí. Obsiahne revolučný rok 1848 v analógii k tzv. Víťaznému februáru, založenie Matice slovenskej, novú ústavu Československej socialistickej republiky, prijatie zákona o federalizácii Československa i súvislosti prvej republiky. Premietne sa šesť filmov z rokov 1948 až 1990, všetky pochádzajú z archívnych fondov SFÚ. Ten obsahuje vyše 3 500 dokumen­tárnych filmov nakrútených do roku 1990.

„Aj keď z tohto množstva oddelíme explicitne politické a ideologické filmy, tak nám ostane dostatok materiálu. Je mylné sa domnievať, že všetko, čo tu bolo do prevratu v roku 1989 nakrútené, najmä v Krátkom filme, bolo len o budovaní socializmu, komunistoch a pionieroch,“ zdôraznila Filová.

Názov cyklu odkazuje na legendárne Kino Čas v „Palacke“ na Poštovej ulici v Bratislave s celodenným programom krátkometrážnych spravodajských, populárno-vedeckých a dokumentárnych filmov a grotesiek. Počas roka ponúkne cyklus desať blokov krátkometrážnych dokumentárnych a spravodajských snímok. „Kino Čas som koncipovala ako pomyselnú jazdu našimi dejinami,“ komentuje cyklus Filová. Pásma sa podľa nej budú odlišovať tematicky, ale v rámci nich bude existovať chronológia vo forme časových rezov od 40. – 50. rokov až do konca 80. rokov, resp. prelomu rokov 1989/1990.

„Počas roka prejdeme rôznymi časovými a tematickými pásmami od budovateľského étosu, industrializácie a mechanizácie, reorganizácie školstva a náborov do odborných učilíšť a robotníckych profesií, cez chvíle oddychu, športovania, cez zlaté časy bezplatnej zdravotníckej starostlivosti až po zdolávanie aj zachraňovanie prírody, dobývanie vesmíru, boj za mier či občiansky vzdor,“ vysvetľuje zostavovateľka a lektorka cyklu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #SFÚ #Krátky film #Kino Čas