Stáliciam Zlatých malín dýchajú na krk aj profíci

Čo najhoršie sa prihodilo v americkej kinematografii v roku 2017, zosumarizovali už po tridsiaty ôsmy raz členovia Nadácie ceny Zlaté maliny.

22.01.2018 16:00
Johnny Depp Foto: ,
Horúcim kandidátom na Zlaté maliny je aj slávny karibský pirát herec Johnny Depp.
debata (1)

Na zozname najhorších filmov roka figuruje päť snímok, okrem iného bola opäť príležitosť nominovať ďalšiu adaptáciu slávnej erotickej knižnej série Päťdesiat odtieňov temnoty. Jeho herecké hviezdy na malinách minulý rok bodovali, no Jamiemu Dornanovi a Dakote Johnsonovej tentoraz dýchajú na krk profíci ako Johnny Depp (Piráti Karibiku: Salazarova pomsta), Tom Cruise (Múmia), Jennifer Lawrenceová (Matka) či Emma Watsonová (The Circle).

Tom Cruise je nominovaný už štvrtýkrát, a zjavne sa pri výbere úloh nepoučil. Tento rok by si však malinovú príučku zaslúžil práve Johnny Depp, alias kapitán Jack Sparrow, z vyžmýkanej pirátskej série.

Herectvu Johnnyho Deppa už niekoľko sezón drukujú len fanatickí fanúšikovia, ktorí si nechcú pripustiť, že svojho času najväčší talent generácie dnešných hollywoodskych štyridsiatnikov už dlhší čas neselektuje ponuky podľa kvality scenára a spolupracovníkov, ale riadi sa výhradne honorárom. Táto stratégia sa mu vyplatila. Patrí medzi najlepšie zarábajúcich hercov súčasnosti a snímky, v ktorých účinkuje jeho značka, úspešne predáva. Presne s tým tvorcovia piatej časti Pirátov Karibiku kalkulovali.

Depp si už od počiatku kariéry vychutnáva úlohy fantazijných čudákov. Imidž herca mnohých tvárí, ktorého divák spozná pod kostýmom podľa neodolateľne čokoládových očí, do ktorých sa okamžite zamiluje, si zaslúžil aj vďaka opakovaným spoluprácam s Timom Burtonom. Presvedčivý bol ako nežný netvor v Nožnicovorukom Edwardovi, ako majiteľ snovej fabriky na cukrovinky Willie Wonka (Charlie a továreň na čokoládu), aj ako čertovský holič z Fleet Street Sweeney Todd.

Obsesia v barokových grimasách a „maskovaní“ definuje celú Deppovu kariéru, no v súčasnosti sa zúžila na lacnú marketingovú stratégiu. Ako priekupník s umením Mortdecai či Klobučník v Alici v krajine za zrkadlom (2016) – v prázdnych blockbustroch pochybných umeleckých kvalít – sa už z trapasu nevykrútil a nadácia mu za ne „klepla po prstoch“ nomináciami na najhorší herecký výkon roka.

Za rolu Jacka Sparrowa v sérii Piráti Karibiku, umelo vyživovanej kvôli tržbám, možno Johnny Depp konečne „zaplatí“ víťazstvom. A ak sa to hercovi nepodarí, možno príde príležitosť opäť o rok. Johnny Depp totiž účinkuje v hororovej novinke Universalu Neviditeľný muž, štúdia, ktoré produkovalo nominovanú Múmiu a o priepustku medzi „malinových“ sa tak nepriamo postaralo spomínanému Tomovi Cruisovi.

Zlaté maliny odovzdajú v Los Angeles 3. marca, deň pred udeľovaním Oscarov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Johnny Depp #Jennifer Lawrence #Zlaté maliny #Jack Sparrow