Filip Renč tentoraz prichádza s proseccovými zúfalkami

Keď Halina Pawlowská pred rokmi vydala svoj knižný debut Zúfalé ženy robia zúfalé veci (1993), nerátala s tým, že to bude bestseller. A nepočítala ani s tým, že dostane ponuky knihu sfilmovať. Vtedy sa to nepodarilo a tak česká komédia s rovnakým názvom prichádza do kín až po dvadsiatich piatich rokoch. Nedajte sa však zmiasť. Hoci je názov rovnaký, scenár k filmu vznikol na základe inej knihy - Zase zúfalé ženy robia zúfalé veci (2017). Hlavná hrdinka Oľga je zasadená do súčasného prostredia, hoci téma hľadania úžasného vzťahu ostáva rovnaká.

28.01.2018 16:00
Zúfalé ženy Foto:
Zúfalé ženy robia zúfalé veci je komédia o tom, že to nesmiete nikdy vzdať.
debata

„To bol teda pôrod!“ S týmto slovami vstupuje Oľga (Klára Issová) na scénu aj na svet. Nie však celkom jednoducho, ale zriedkavou „čelnou“ polohou. A jej ďalší život je rovnako komplikovaný, ako bol pôrod. Oľga má so svojím ľúbostným životom veľké plány, ktorým kontruje bujná fantázia. Ak si s niečím nevie rady, poruke má svoju najlepšiu kamarátku Miladu (Aneta Krejčíková). Je jej poradkyňou, bútľavou vŕbou, ale aj „parťáčkou“ v honbe za láskou. Mestečko, odkiaľ pochádzajú, však pre realizáciu ich ľúbostných zámerov nestačí. A tak sa premiestnia do veľkomesta – do Prahy.

Najskôr predávajú v predajni s dámskou bielizňou. Oľga obslúži viac ako tritisíc žien, keď sa stane zázrak a príde ON! Ten prvý a pravý! To si myslí Oľga do chvíle, než Ondreja (Matouš Ruml) pristihne pri nevere. V tom čase je Oľga študentkou psychológie a tak by mala svoju situáciu teoreticky zvládnuť… Prax je však iná. Najmä vtedy, keď sa stretne so známym sukničkárom Boruvkom (Martin Kraus) a oddá sa mu, alebo keď sa takmer utopí v kanoe pred očami iného mladého muža, alebo keď stále naráža na svoju platonickú lásku, lekára Bendla (Václav Vašák).

Zúfalé ženy robia zúfalé veci je komédia o tom, že to nesmiete nikdy vzdať. Aj keď je vám hrozne, aj keď ste iným na smiech. Po boku Kláry Issovej uvidíte vo filme ďalších českých a slovenských hercov – Lenku Vlasákovú, Jiřího Dvořáka, Zdenku Procházkovú, Pavla Kříža, Martina Krausa, Sarah Arató, Mariána Mitaša, Luciu Jagerčíkovú či Romana Mrázika.

Režisér snímky Filip Renč sa v kinách naposledy predstavil so snímkou Lída Baarová. „Tentoraz to nie je dráma, ale ľahká, ženská proseccová komédia pre pobavenie a dobrú náladu,“ hovorí. Autorka scenára Halina Pawlowská dala režisérovi voľnú ruku. Spolupracovala len pri výbere predstaviteľky hlavnej postavy Kláry – Kláry Issovej. Haline Pawlovskej sa dokonca ušla aj minirola. Hrá ruskú zbohatlíčku, ktorá v obchode so spodnou bielizňou terorizuje svojho muža kvôli ideálnej podprsenke.

Film Zúfalé ženy robia zúfalé veci vstúpil do českých a slovenských kín 18. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klára Issová #Halina Pawlowská #Filip Renč #Zúfalé ženy robia zúfalé veci