Televízne tipy Pravdy: Výlet do Glasgowa aj krvavá svadba Henricha IV. Navarrského

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 8. do 15. februára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

08.02.2018 14:00
Henrich IV Navarrský Foto:
Julien Boisselier a Armelle Deutsch v historickom filme Henrich IV. Navarrský.
debata

Štvrtok 8. 12.

Na ceste po Glasgowe, ČT2, 18.15
Glasgow som navštívila niekoľkokrát a rada sa pozriem, čo z najväčšieho škótskeho mesta ukážu Jiří Bartoška a Miroslav Donutil. Glasgow je vraj tak trochu v tieni okázalého Edinburghu, ale má svoj pôvab. Veď práve tu zanechal výraznú stopu secesný architekt a dizajnér Charles Rennie Mackintosh, ktorému Česi hovoria „škótsky Alfons Mucha“. Za návštevu stojí nielen University of Glasgow, známa aj ako liaheň svetových vynálezcov, vedcov a nositeľov Nobelovej ceny, ale aj úžasné Múzeum a Galéria Kelvingrove. Glasgow má aj vtipné metro, ktoré je tretie najstaršie na svete a zároveň jedno z najmenších: vyše 120 rokov používa stále jednu kruhovú trasu…

Čo chytíš v žite, ČT2, 22.00
Toto nie je Salinger, ale niekoľko českých poviedok. Prvá – Osina – sa odohrá v horúcom dni na začiatku leta, keď sa dvaja mladí vydajú hľadať záhadné kruhy v obilí. V augustovom príbehu Stoh prežije štvorica chlapcov v tajnom bunkri v stohu prázdninové dobrodružstvo s neznámym dievčaťom, v jesennej epizóde Cesta uviaznu starí novomanželia pri nevydarenom návrate zo svadby v blatistej oráčine… Iva Janžurová, stelesňujúca statočnú nevestu Jindřišku, získala za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej role Českého leva 1998.

Piatok 9. 2.

Miluji tě modře, Markíza, 20.30
Vlaňajšia česká romantická komédia rozpráva o maliarovi a kunsthistorikovi doktorovi Davidovi Bártovi, ktorý sa blíži ku Kristovým rokom. Práve prežíva ťažké obdobie. Dostane výpoveď, žije stále pod jednou strechou s matkou posadnutou jogou, nemá žiadnu priateľku… A zrazu zlom! Vo výklade luxusného pražského klenotníctva objaví Terezu. Čo z toho bude?

Henrich IV. Navarrský, ČT2, 23.35
Dvaapolhodinový historický film sa odohráva vo Francúzsku roku 1563. Protestanti bojujú proti katolíkom o pôdu aj o moc a odvolávajú sa pri tom na náboženstvo. Na čele protestantov stojí Henrich Navarrský, ktorý so svojimi mužmi bojuje proti Parížu, proti katolíkom a proti mocnej rivalke jeho matky Kataríne Medicejskej, kráľovnej Francúzska. Katarína ponúka na uzmierenie Henrichovi ruku svojej dcéry Margot, ale svadba sa skončí preliatím krvi… Známy námet v spracovaní z roku 2010.

Sobota 10. 2.

Muž v oranžovej košeli, HBO, 20.00
Dva ľúbostné príbehy od seba delí 60 rokov. Zachytávajú obrovské zmeny v životoch gayov od druhej svetovej vojny až po súčasnosť. V roku 1944 sa dôstojník britskej armády Michael Berryman na juhu Talianska stretne s vojnovým umelcom Thomasom Marchom. Všade vládne chaos. Upätého Michaela, na ktorého doma čaká snúbenica Flora, očarí Thomasov bohémsky šarm. V roku 2017 sleduje starnúca Flora svojho vnuka Adama, veterinára, ako v už oveľa tolerantnejšom svete nesmelo nadväzuje vzťah so svojím klientom Stevom.

Pondelok 12. 2.

Môj strýko, Dvojka, 22.30
Starý francúzsky film s komikom Tatim o pánovi Hulotovi, ktorý býva v starej ľudovej štvrti, kde po uliciach ešte pobehujú psi a ľudia si nájdu čas na kus reči. Sestra pána Hulota, naopak, býva v modernej prepychovej štvrti, kde jej manžel, bohatý priemyselník, postavil supermodernú vilu. Pán Hulot chodí navštevovať 9-ročného synovca Gérarda, pre ktorého sú ich výlety na predmestie doslova rajom, kde vymýšľa hry s ostatnými deťmi. Preto treba nevychovaného synka po návrate domov ihneď umyť a riadne vydezinfikovať. Prepychom spútaným rodičom sa však táto „výchova“ vôbec nepáči. Znie to vtipne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Donutil #Jiří Bartoška #Iva Janžurová #televízne tipy