Film: Bozk dvoch hviezd

Po mysterióznom filme Dvojitý milenec prišiel do kín ďalší francúzsky film Bozk od Beatrice (scenár a réžia Martin Provost). Je to pravý opak Dvojitého milenca – kým tam sa milovanie mení na psychózu, v tomto filme je všetko v norme, svet funguje pochopiteľným spôsobom.

11.02.2018 05:00
Bozk od Beatrice Foto:
Catherine Deneuvová ako Beatrice a Catherine Frotová ako Claire v snímke Bozk od Beatrice.
debata

Divák sleduje príbehy ľudí strednej triedy, ktorí nie sú ani veľmi bohatí, ani veľmi chudobní, majú bežné problémy. Žijú si v pokoji, ale osud ich vytrhne z jednotvárnosti. Hlavnou hrdinkou je pôrodná asistentka Claire (Catherine Frotová), ktorá má dospelého syna, ale nemá partnera. Otec jej dávno zomrel, s mamou si nerozumie, ale je šťastná: Skoro denne pomáha pri pôrodoch, vyťahuje na svet novorodencov, láskavo sa im prihovára, s kolegyňami v nemocnici si dobre rozumie.

Žije radostný, vyrovnaný život, hoci veľmi vyskakovať nemôže. Je skromná. Vidno to aj na záhradke, ktorú má za mestom. Chatka je postĺkaná z dosák, ale pôsobí domácky. Claire pestuje zdravú zeleninu a obďaleč má rieku i stromy. Navyše – v susednej záhradke sa objaví muž, ktorý sa k nej vekovo i spoločensky hodí. Je to vždy dobre naladený, urastený a dobrácky kamionista. Niet sa čo čudovať, že sa zblížia. Ich láska je jemná, nežná, ale aj tak pri milovaní zrútia pričňu v chatke. Skrátka život okolo Claire je harmonický, skromný, ale plný lásky a úsmevov.

Do idylky vpadne však Beatrice (Catherine Deneuvová). Žena, ktorá je celkom iná ako Claire. Je to hravá, podmanivá dobrodružka, zvyknutá na obdiv a rozmaznávanie. Miluje hazard aj prírodu, je vrtošivá, ale zároveň veľmi silná. Hoci je už stará, stále má husté vlasy, živé oči, niečo detské v tvári. Rada spieva, dáva si víno, cigarety, a to i napriek vážnej diagnóze, ktorú sa nedávno dozvedela. Keďže je osamelá, vyhľadá práve Claire, dcéru svojho bývalého milenca: Znamenal pre ňu viac než iní muži, ale vzťah sa skončil tragicky. Claire jej to nikdy neodpustila, ale teraz sa vyskytli okolnosti, ktoré umožnili, aby Beatrice lepšie spoznala. A tu sa začína samotný príbeh aj herecký koncert oboch hviezd francúzskej kinematografie. Najmä Catherine Deneuvová hrá s prevahou nad životom aj smrťou, divák z jej postavy cíti naozaj veľkú silu.

Catherine Frotová zasa rozdáva milotu a sympatickú triezvosť. Je však trocha upätá. Spočiatku vzdoruje čaru i náklonnosti Beatrice, ale napokon jej podľahne, uvoľní sa popri nej. Vyskúša si, ako sa dá žiť veselo a bezstarostne. Skrátka, je to film o obyčajných ľuďoch, ktorí sa už na plátnach kín často nevyskytujú. Významnú úlohu hrá príroda – vtáci na oblohe, tráva, vodná hladina. Hrudky hliny, ktoré obracia rýľ… Sú to oddychové zábery pre oči aj dušu. Herci sú prirodzení, „obyčajní“, aj slávna Catherine pôsobí ľudovo. Plynulosť deja nenarúša ani sociálny problém, ktorý sa vo filme rieši: malá nemocnica končí a má ju nahradiť velikánske odľudštené zariadenie, kde sa pôrodným asistentkám bude hovoriť technik pôrodu. Do príbehu sa dá ponoriť ako do ticho plynúcej rieky, ktorá vie pochovať všetky problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bozk od Beatrice #Martin Provost #Catherine Deneuvová