Seriál Polnočné slnko: Kto vraždí za polárnym kruhom?

Muž je pripútaný oceľovým lanom na vrtuľu helikoptéry. Tá sa pomaly začína otáčať, tempo sa postupne zrýchľuje a výsledkom preťaženia je, že hlava muža po chvíli exploduje. Touto brutálnou scénou sa začína švédsko-francúzsky kriminálny seriál Polnočné slnko, ktorý počas utorkov vysiela RTVS na Jednotke. V utorok odvysiela tretiu časť napínavého príbehu, ktorý sa podarilo predať do 120 krajín sveta.

06.02.2018 16:00
Polnočné slnko Foto:
Leïla Bekhti ako Kahina Zadi a Gustaf Hammarsten ako Anders Harnesk - dvojica vyšetrovateľov zo seriálu Polnočné slnko.
debata

Seriál patrí k najdrahším severským televíznym produkciám a na obrazovke to aj vidno. „Ak sa príliš nezaujímate o príbeh s vraždami, môžete jednoducho vypnúť zvuk a pozerať sa na prekrásnu scenériu,“ povedal pre portál yourlivingcity.com Gustaf Hammarsten, predstaviteľ jedného z hlavných hrdinov Andersa Harneska. Vypínať zvuk a kochať sa iba panenskou majestátnou prírodou by však bola škoda – nielen kvôli dôsledne premyslenému napínavému príbehu, ale tiež kvôli hudbe Nathaniela Méchalyho. Spolu s kamerou Erika Sohlströma má výrazný podiel na sugestívnosti celého seriálu.

Za scenárom, ale aj réžiou osemdielneho príbehu stojí tvorivý tandem Måns Mårlind a Björn Stein. Obaja sa podieľali napríklad aj na úspešnej švédsko-dánskej kriminálke Most. Pri písaní Polnočného slnka bolo pre nich inšpiráciou nové politické hnutie Sámov (Laponcov), ktorých práva boli mnoho rokov potláčané. Práve sámska mytológia môže byť kľúčom k riešeniu brutálnych vrážd, ktorých počet narastá.

Dej Polnočného slnka sa odohráva za polárnym kruhom, v najsevernejšom meste Švédska v Kirune, kde slnko počas leta nezapadá a roky sa tu ťažila železná ruda. Denne jej tu vyťažia toľko, že by sa z nej dalo postaviť šesť Eiffelových veží. Vďaka tomu je centrum mesta poddolované. Prišli na to pred niekoľkými rokmi vďaka trhlinám, ktoré sa tu začali objavovať. Namiesto toho, aby baňu zavreli, rozhodli sa presťahovať mesto.

Vyšetrovanie vraždy má na starosti šéfprokurátor Rutger Burlin. Po tom, čo sa zistí, že obeť, ktorú neznámy páchateľ pripútal na vrtuľu helikoptéry, mala francúzsky pas, privolá na pomoc parížsku vyšetrovateľku Kahinu Zadi. Krátko po jej príchode objavia uprostred prírody nahého spútaného muža, na ktorého si brúsi zuby svorka vlkov. Niekto im ho tam totiž krvavého podhodil. Pri prevoze helikoptérou muž zomiera, Burlinovi však stihne povedať slovo rosomák. Nedáva to veľmi zmysel.

Časom sa začína ukazovať, že tieto dve vraždy zrejme nebudú ojedinelým činom ani náhodou a ten, kto ich má na svedomí, plánuje zrejme zabiť dvadsať ďalších ľudí. Ak už nie sú dávno mŕtvi. Obeťou premyslenej vraždy, ktorá vyzerá ako náhoda, sa stáva aj šéfprokurátor Burlin. Jeho miesto vo vyšetrovaní zastane jeho spoločník Anders Harnesk. Vdovca preľaknutého z novonadobudnutej zodpovednosti, ktorý dovtedy riešil iba drobné priestupky, desí ešte ďalšia vec – prvky zo sámskej mytológie, ktoré sa objavujú pri jednotlivých vraždách. Harnesk si nedokáže predstaviť, čo sa stane, keď si verejnosť začne vraždy spájať so Sámami, ktorých krv prúdi aj v jeho žilách.

Harnesk má tiež tajomstvo, ktoré ukrýva pred svojou dospievajúcou dcérou. Jeho kolegyňa Kahina je bystrá, ostrieľaná a nebojácna profesionálka, patrí k najlepším vo fachu a je istým protikladom k Harneskovi. Spoločné majú to, že vo Francúzsku ako Alžírčanka patrí takisto k menšine a rovnako ako Harnesk má tajomstvo. Viaže sa však k jej minulosti.

Podľa tvorcov sú hlavnými témami Polnočného slnka práve pôvod a etnická rôznorodosť, takisto ako minulosť, ktorá ľudí dobieha. „Pôvod je tou najsilnejšou témou, pretože je jadrom príbehu, ktorý sme chceli rozpovedať s odkazom na dnešnú Európu a ľudí rozličného pôvodu, ktorí sú marginalizovaní,“ povedal Måns Mårlind na stránkach nórskeho filmového fondu.

Polnočné slnko je podľa tvorcov veľmi temným trilerom vo veľmi svetlom prostredí. Čo spája jednotlivé vraždy? Ako do nich zapadá čudácky vedec žijúci v ústraní? Sú odkazy na sámske tradície iba zavádzajúcou stopou? A kto ďalší je na rade? Prvé časti seriálu vyvolávajú mnohé otázky, odpovede na ne budú diváci postupne dostávať až do začiatku marca vždy v utorok po 22. h na Jednotke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #RTVS #krimi #Polnočné slnko #severské krimi #Jednotka