Film Clinta Eastwooda o útoku vo vlaku kritizuje právnička útočníka

Právnička zastupujúca muža obvineného z útoku vo vysokorýchlostnom vlaku smerujúcom z Amsterdamu do Paríža v roku 2015 skritizovala snímku 15:17 Paríž (2018) od Clinta Eastwooda, ktorá sa incidentom zaoberá. Podľa nej snímka porušuje práva jej klienta, Maročana Ajjúba Chazzaního, pretože ponúka "zbeletrizovaný" a "jednostranný" pohľad na udalosť a verejnosti ho prezentuje ako fakt.

09.02.2018 14:00
15:17 Paríž Foto: ,
Američania (zľava) Spencer Stone, Alek Skarlatos a Anthony Sadler si vo filme 15:17 Paríž zahrali samých seba.
debata

„Som si vedomá, že môj klient nie je anjel, ale nechajte spravodlivosť, nech si robí svoju prácu,“ uviedla Sarah Mauger-Poliak. Právnička preto požiadala o pozastavenie projekcií filmu, kým sudca posudzuje dôkazy a nevylúčila, že možno podnikne právne kroky aj proti filmovej spoločnosti Warner Bros, aby svoj cieľ dosiahla. „Hollywood už svoju pravdu pred sudcov dodal, a to je prinajmenšom znepokojujúce,“ povedala pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Útok sa stal v auguste 2015, keď vo vlaku Thalys, ktorý vtedy prechádzal Belgickom, začal Chazzaní strieľať z automatickej zbrane a zranil troch ľudí. Útočníka premohli samotní cestujúci vrátane troch Američanov, o ktorých je spomínaný film. Chazzaní, ktorý je údajne napojený na radikálnych islamistov, mal pri sebe samopal typu Kalašnikov s deviatimi zásobníkmi, pištoľ Luger a ostrý rezač.

Americkí vojaci Anthony Sandler, Alek Skarlatos, ktorí boli v čase incidentu mimo službu, a ich priateľ Spencer Stone zneškodnili útočníka spolu s ďalšími troma pasažiermi. Všetkých šiestich neskôr vyznamenali Radom čestnej légie. Spomínaní Američania si vo filme 15:17 Paríž dokonca zahrali, a to samých seba. Do slovenských kín sa snímka dostala 8. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Clint Eastwood #15:17 Paríž