Televízne tipy Pravdy: Warholka aj Storočný starček, ktorý vyliezol z okna...

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 22. 2. - 1. 3. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

22.02.2018 12:00
storočný starček, dedko, senior Foto:
Na svoje sté narodeniny švédsky starček Allan Karlsson vyskočil z okna domova dôchodcov...
debata

Štvrtok: 22. 2.

Na dotyk, Nova Cinema, 21:55
Ľúbostný prepletenec vzťahov neúspešného spisovateľa Daniela (Jude Law), fotografky Anny (Julia Roberts), dermatológa Larryho (Clive Owen) a mladučkej Alice (Natalie Portman) sa začína v Londýne zoznámením Daniela s Alice, keď dievča na priechode zrazí auto. Mladého muža neskôr očarí fotografka Anna, tá sa však vydá za lekára Larryho, hoci miluje Dana, ktorý vlastne zapríčinil jej zoznámenie sa s budúcim manželom. To však je len začiatok zraňujúcich a bolestných vzťahov… Film Mikea Nicholsa o ľúbostnom štvoruholníku s dialógmi ostrými ako britva vznikol na základe hry Patricka Marbera Closer, považovanej za jednu z najlepších hier 90. rokov. Získala niekoľko amerických aj britských cien za drámu, medzi nimi i Olivierovu cenu 1997 za najlepšiu hru. A dostala sa aj do repertoára bratislavského Divadla Aréna.

Warholka, JOJ Cinema, 23:50

Sľúbil jej, že z nej urobí hviezdu, akou vždy chcela byť, a Andy Warhol svoj sľub aj dodržal. Zaujala ho hneď, ako prvý raz vstúpila do jeho ateliéru v bývalej továrni na klobúky. Vďaka svojej neobyčajnej kráse a neprehliadnuteľnej charizme sa mladá Edie Sedgwick (Sienna Miller) stala takmer cez noc ikonou. V polovici šesťdesiatych rokov plnila titulné stránky prestížnych módnych časopisov, plátna kín a bola tiež ozdobou takmer všetkých večierkov. Koniec jej kariéry a života prišiel rovnako rýchlo a skoro ako jej závratný úspech. Ocitla sa v spoločnosti najhoršej spodiny, stále opitá, nafetovaná a bez peňazí. Nedokázala sa o seba postarať a všetci sa jej obrátili chrbtom. Hoci umrela ako dvadsaťosemročná, niektorí umelci na ňu nezabudli. Spieva o nej Bob Dylan a skupina Cult pre ňu zložila pieseň. V klipe k piesni dokonca použili jej originálne fotografie.

Sobota: 24. 2.

Útek zo Sibíri, Nova Cinema, 23:55
Útek je len začiatok. Jeden z najsilnejších skutočných príbehov o ľudskej vôli a túžbe po slobode nakrútil režisér Peter Weir podľa knihy Slawomira Rawicza. Dráma na základe udalosti z roku 1940 zobrazuje útek medzinárodnej skupinky väzňov z ruského gulagu. Utečenci sa vymania z neľútostnej sibírskej zimy, prejdú oblasťou jazera Bajkal a prekročia Transsibírsku magistrálu. Pred sebou však majú omnoho horšie skúšky ľudskej odolnosti a vôle. Nekonečné kilometre v krutej zime v podaní Colina Farrella či Eda Harrisa určite nepotešia čakateľov na teplú, slnečnú jar. A niečo pre pátračoch po pravde – viete, prečo hlavná postava Janusz nenesie meno po autorovi knihy Slawomirovi Rawiczovi? Vraj preto, že pátranie režiséra a producentov po pravde v pozadí príbehu vyvolalo vážne podozrenie, že si autor príbeh iba privlastnil a nebol skutočným účastníkom pochodu zo Sibíri do Indie.

Pondelok 26. 2.

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, Jednotka, 20:30
Allan Karlsson má sto rokov. V domove dôchodcov mu pripravujú veľkú narodeninovú oslavu. Vitálny starček má však iné plány, ako sedieť v kresle s papučami na nohách. Rozhodne sa teda pre útek. Film s najväčším rozpočtom v histórii švédskej kinematografie nakrútený podľa bestselleru Jonasa Jonassona rozpráva príbeh o jednom veselom úteku a zároveň o šialenom životnom príbehu tvrdohlavého muža. Ten sa síce nikdy nezaujímal o politiku, ale napriek tomu bol vždy nejako zapletený do veľkých historických udalostí dvadsiateho storočia. Podieľal sa na vynáleze atómovej bomby, stal sa dobrým priateľom niekoľkých amerických prezidentov a medzi jeho známymi boli aj Stalin, Churchill, Mao Ce-tung alebo Kim Ir-sen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tipy #Storočný starček #ktorý vyliezol z okna a zmizol #Na dotyk #Warholka #Útek zo Sibíri