Vážny ironik, Jiří Menzel

Režisér Jiří Menzel je jedným z najuznávanejších českých tvorcov, ktorý dosiahol aj na svetový filmový vrchol.

24.02.2018 09:00
Jiri Menzel Foto:
Režisér Jiří Menzel.
debata (1)

Autor legendárnych snímok ako Rozmarné léto, Postřižiny či Vesničko má středisková sa dožíva osemdesiatky vo vážnom zdravotnom stave.

Filmový a divadelný režisér a herec Jiří Menzel posledné štyri roky nenakrútil vlastný film, no do svojej novinky Tlmočník ho obsadil filmár Martin Šulík a oscarovému Menzelovi drámu venoval k aktuálnym 80. narodeninám. Šulík mu zveril rolu úzkoprsého tlmočníka Aliho a Menzelovým hereckým partnerom je Rakúšan Peter Simonischek, známy ako nekonvenčný filmový otec Toni Erdmann.

Tlmočník je nový film Martina Šulíka a venoval... Foto: GARFIELD FILM
Jiří Menzel, Peter Simonischek Tlmočník je nový film Martina Šulíka a venoval ho hlavnému predstaviteľovi Jiřímu Menzelovi (vľavo) k 80. narodeninám. Tragikomickú cestu Slovenskom podstúpil s filmovým Tonim Erdmannom, rakúskym hercom Petrom Simonischekom (vpravo).

Aby sa Menzel pustil do nakrúcania, musí to od neho niekto chcieť, príležitosti vraj nevyhľadáva, musia prísť za ním. Tak to bolo od začiatku jeho kariéry, ktorú odštartoval v 60. rokoch ako jeden z lídrov českej novej vlny. Chcel byť divadelným režisérom, no necítil vraj dostatok talentu, tak absolvoval filmovú réžiu na pražskej FAMU. So spolužiakmi Janom Němcom, Věrou Chytilovou, Evaldom Schormom a Jaromilom Jirešom nakrútili poviedkový film Perličky na dně. Každý zo začínajúcich režisérov si vybral jednu z poviedok Bohumila Hrabala a film sa stal malým manifestom poetiky mladého českého filmu.

Po Hrabalových prózach Menzel rád siahal aj neskôr, sústredil sa na prostého človeka a kreslil banalitu i bizarnosť jeho bezprostrednej každodennosti. Poézia všednosti a ironický humor definujú aj rovnomennú adaptáciu Hrabalovej prózy Ostro sledované vlaky, príbeh o dospievaní v čase vojny, za ktorý získal Menzel v roku 1968 Oscara pre cudzojazyčný film. Mal vtedy dvadsaťosem rokov. Ďalšiu nomináciu od amerických akademikov si vyslúžil v roku 1985 za jednu z najobľúbenejších československých komédií podľa scenára Zdeňka Svěráka Vesničko má středisková s ikonickým Jánosom Bánom v úlohe zaostalého Otíka, ktorému skvele kontroval Marián Labuda. Menzel sa aj napriek úspechom k svojej tvorbe stavia skepticky. "Nemám pocit, že by som musel nakrúcať filmy. Robil som ich ako svoju prácu, nie ako umeleckú realizáciu. Ani jeden z filmov, ktoré som urobil, neboli moje projekty – zakaždým som bol požiadaný urobiť ich niekým iným. Vždy som mal mnoho pochybností o tom, či som schopný nakrútiť dobrý film a stále ich mám,” povedal pred desiatimi rokmi v rozhovore pre britský Guardian.

Hrabalov duch sa vďaka Menzelovi prevtelil do filmových obrazov aj v snímke Skřivánci na niti s Rudolfom Hrušínskym a Václavom Neckářom v hlavných úlohách. Film bol 20 rokov zatvorený v politickom trezore a k divákom sa dostal až po zmene režimu v roku 1989. Ako predloha k ďalšej legendárnej snímke – poetickej letnej komédii Rozmarné léto filmárovi poslúžila kniha Vladislava Vančuru. Dobrá komédia musí byť podľa neho o vážnych veciach. "Ak začnete hovoriť o serióznych veciach príliš seriózne, skončíte pri tom, že ste smiešny,” žartoval Menzel v rozhovore pre Guardian. Krátko pred svojou osemdesiatkou režisér prekonával vážne zdravotné problémy a doslova bojoval o život. Keď sa po operácii mozgu pred Vianocami prebral z umelého spánku, v januári sa jeho stav údajne znova zhoršil.

3 krát: Jiří Menzel

  • Divadelnej réžii sa venuje v Divadle na Vinohradoch.
  • Komédia Obsluhoval jsem anglického krále mala premiéru na Berlinale v hlavnej súťaži.
  • Vzal si o 40 rokov mladšiu manželku Oľgu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #tlmočník #Jiří Menzel #Vesničko má středisková