Nová šou Netflixu sa pýta, či možno človeka zmanipulovať k vražde

Americká spoločnosť Netflix sa chystá odvysielať kontroverznú šou, počas ktorej sa má skupina ľudí snažiť niekoho zmanipulovať k vražde.

25.02.2018 12:00
debata

Tá samozrejme nebude reálna, ale aj tak vzbudila upútavka na túto šou kritické a udivené reakcie na sociálnych sieťach. Všimol si to britský denník The Daily Mail.

„Otázka, ktorú si kladieme, je veľmi jednoduchá: Môže byť človek nátlakom okolia zmanipulovaný tak, aby spáchal vraždu?“ vysvetľuje zmysel šou nazvanej The Push jej autor Derren Brown. Podľa tohto britského iluzionistu má ísť o „sociálny experiment“. V šou, ktorá bude k dispozícii na streamovanie 27. februára, má skupina najatých osôb presvedčiť jednu osobu, že nemá inú možnosť, ako niekoho zabiť. Daná osoba má podľa Browna uveriť, že ide o reálnu situáciu, a nebude údajne vedieť, že je filmovaná. Brown na twitteri oznámil, že po tejto šou majú nasledovať dve ďalšie.

V upútavke sú použité zábery z podobnej šou, ktorú pod názvom Pushed To The Edge urobil Brown v januári 2016. Vtedajším protagonistom, ktorý údajne o ničom nevedel, bol podnikateľ Chris Kingston. Štáb na neho nachystal zohrané predstavenie fiktívneho charitatívneho galavečera, na ktorom sa ho niekoľko ľudí snažilo presvedčiť, že musí daného človeka zhodiť zo strechy. Kingston to odmietol.

„Mám vážne pochybnosti o tejto akcii. Nemyslím si, že Derren Brown je idiot, ale…,“ komentovala akciu jedna z užívateliek na twitteri. Podľa iného komentára sa tým „znovu ukazuje, že televízne reality show sú chybou“.

Brown prišiel už s radom kontroverzných projektov. V jednom z nich, nazvanom Apokalypsa, napríklad v roku 2012 presviedčal istého muža, že na Zem dopadol meteorit a že je koniec sveta. V roku 2003 hral v priamom prenose ruskú ruletu s pištoľou, ktorú mu nabil vybraný dobrovoľník. Program aj napriek kritike polície odvysielala britská televízia Channel 4, ale s miernym oneskorením, údajne preto, keby sa iluzionistické číslo nepodarilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #The Push