Filmové premiéry: Nominant na Oscara Lady Bird aj očakávaný Tlmočník

Od štvrtka 1. marca si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť nominanta na Oscara, film Lady Bird, roadmovie Tlmočník či akčný film Červená volavka.

01.03.2018 16:00
Lady Bird Foto:
Herečka Saoirse Ronanová v snímke Lady Bird režisérky Grety Gerwig.
debata

Lady Bird

Christine má osemnásť a žije s pocitom, že ešte nič nezažila. Že umiera zaživa. Že sa dusí, v škole aj doma pod dohľadom matky, ktorá vie všetko najlepšie. Ako väčšina jej rovesníkov sa rozhodne svoj život radikálne zmeniť. Že to bude bolieť, si nepripúšťa. Komédia Lady Bird herečky a debutujúcej režisérky Grety Gerwig je neobyčajný film o obyčajnom dospievaní. Chytrý, úprimný a výnimočný, o čom svedčí jeden Zlatý glóbus a desiatky nadšených recenzií.

Tlmočník

Svojrázne roadmovie o dvoch pánoch, ktorí cestujú krížom cez Slovensko, aby spoznali pravdu o vlastnej minulosti. Počas cesty sa dostávajú do bizarných situácií, stretávajú rozmanitých ľudí a postupne si skladajú mozaikový obraz strednej Európy, ktorá sa navonok mení, ale niekde v hĺbke ukrýva stále nevyriešené konflikty. Vďaka poznaniu života toho druhého, začínajú chápať vlastné činy a nanovo si definujú vlastnú identitu.

Bratříček Karel

Čo bolo tak príťažlivé na „malom spevákovi s veľkým hlasom“, že viac ako dvadsať rokov po jeho smrti ľudia stále spievajú jeho pesničky a čítajú jeho poéziu? Aké je miesto umelca v tragických dejinách vlasti? Môže jednotlivec ovplyvniť chod dejín? Bol Kryl obeťou dejín svojho národa? Milovali ho davy, ale umieral opustený a zatrpknutý – pretože nikdy nerobil kompromisy. Tieto a ďalšie otázky sa rozhodla položiť autorka filmu Krystyna Krauze.

Červená volavka

Baletky, ktoré musia predčasne ukončiť svoju kariéru, to nemajú jednoduché. Celý svoj život venovali len tancu a ich príprava na skutočný život nie je dokonalá. Až na maximálnu sebekázeň a vôľu dohnanú až do krajnosti. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) žije v Rusku a so svojou matkou čelí bezútešnej a neistej budúcnosti. Vďaka tomu sa stáva ľahkou korisťou ruských tajných spravodajských službách a dostáva sa do ich kurzu, v ktorom sa školia „volavky“. Tu prebieha tvrdý výcvik, ktorého cieľom je naučiť svoje „žiačky“, aby v úlohe profesionálnych zvodkýň využili svoje telo a myseľ ako dokonalé zbrane.

Nikdy si tu nebol

Joe je vojnový veterán, ktorý si „nazbieral“ mnoho jaziev. Nielen z nasadení v Afghanistane, ale aj z detstva, keď musel čeliť brutálnemu otcovi a zo svojej kariéry agenta jednotky FBI pre boj s prostitúciou. Svoj bezvýchodiskový život trávi medzi domom, kde žije jeho čudácka matka a nebezpečnými misiami, na ktorých zachraňuje ženy – obete obchodu s bielym mäsom. Významný senátor si ho najme, aby priviedol späť jeho neplnoletú dcéru, ktorá skončila v jednom z anonymných domov, v ktorých kvitne detská prostitúcia. Joe berie svoje osvedčené kladivo a vydáva sa na ďalšiu výpravu za spravodlivosťou. Tentoraz však nezostane iba pri záchrane bezbrannej ženy. Joe nevdojak zasiahne do pedofilnej siete, ktorej vlákna vedú vysoko… Od tohto momentu sa jeho existencia dostáva do krvavej špirály, ktorej násilnosť prekonáva aj predchádzajúce traumatické zážitky. Film Lynne Ramsayovej je veľmi svojráznou variáciou noir detektívky a procedurálneho trileru.

Včielka Maja 2

Včielka Maja poletí za Jej Veličenstvom včeľou Cisárovnou poprosiť o to, aby sa jej úľ mohol zúčastniť slávnych Sladkých Hier. Včelia Cisárovná Maji vyhovie, ale ak Maja prehrá, jej úľ príde o všetky zásoby medu. Podarí sa Včielke Maji a jej kamarátom Sladké Hry vyhrať?

Winchester: Sídlo démonov

Najstrašidelnejším domom ľudskej histórie je sídlo rodiny Winchesterovcov, ktoré je postavené v Kalifornii v USA. Je vraj postavené na tenkej hranici nášho pozemského sveta a samotného pekla, kde sa duchovia a démoni zjavujú už takmer 150 rokov. Desivý príbeh sídla démonov zobrazí horor od tvorcov Jigsaw so slávnou Helen Mirren v hlavnej úlohe.

debata chyba
Viac na túto tému: #tlmočník #filmové premiéry #Lady Bird #Červená volavka #Bratříček Karel