Televízne tipy Pravdy: Otázky okolo smrti Jana Masaryka aj tretia séria mrazivého Farga

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 1. do 8. marca. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

02.03.2018 12:00
Fargo Foto:
Goran Bogdan, David Thewlis a Andy Yu v tretej sérii seriálu Fargo.
debata

Piatok 2. 3.

Krok do prázdna Jana Masaryka alebo Dokonalý zločin, ČT2, 14.30
Otázka smrti Jana Masaryka stále ľudí zaujíma. Zavraždili ministra zahraničných vecí alebo spáchal samovraždu? Alebo šlo azda o nešťastnú náhodu? Hodinový dokument má priblížiť nielen posledné okamihy Masarykovho života, ale usiluje sa aj o súčasný pohľad na jeho pôsobenie v službách československej diplomacie, na jeho rodinné väzby, jeho povahu a podiel na dramatických historických udalostiach spojených s modernou históriou krajiny. Využíva aj spomienky doteraz žijúcich príslušníkov rodiny a ďalších, ktorí boli Janovi Masarykovi v čase opisovaných udalostí nablízku. Vraj je film pre milovníkov histórie zaujímavý, hoci miestami dosť frustrujúci.

Spojené kráľovstvo, Cinemax, 21.30
Práve nedávno som o príbehu botswanského princa Seretseho Khamu, ktorý sa zamiluje do londýnskej úradníčky Ruth Williamsovej, čítala. Medzi Afričanom a Britkou vraj okamžite preskočila iskra. Ju očarila jeho vízia lepšieho sveta, jeho ohromila jej ochota sa s touto víziou stotožniť. Proti zásnubám dvojice sa však postavili nielen obe rodiny, ale aj britská, a najmä juhoafrická vláda. Tá totiž nedávno zaviedla politiku apartheidu a predstava, že v susednej krajine bude vládnuť rasovo zmiešaný pár, pre ňu bola celkom neprijateľná. JAR začala Británii hroziť – buď dvojici zhatí plány, alebo bude Británii odopretý prístup k juhoafrickému uránu a zlatu a ešte bude čeliť riziku, že JAR napadne Botswanu. Seretse a Ruth sa však nenechali zlomiť… A ako za svoju lásku bojovali, už rozpovie táto romantická anglická dráma. Ruth stvárnila Rosamund Pike, Seretseho David Oyelowo.

Sobota 3. 3.

Krídelko alebo stehienko?, Film+, 16.15
Nesmrteľná komédia s Louisom de Funés ma hádam nikdy neomrzí. Pobaví stále, hoci film má už 42 rokov!

Mladá Viktória, ČT1, 21.10
Keď mladučká Viktória v podaní Emily Blunt nastupuje na anglický kráľovský trón, ocitá sa v prostredí plnom turbulentných zvratov, intríg a ľstí, nemôže veriť ani členom vlastnej rodiny. Britsko-americká historická dráma sleduje prvé roky jej vlády aj Viktóriin problematický vzťah s jej manželom princom Albertom (Rupert Friend). Má to byť strhujúce a divák, ktorý to už videl, potvrdzuje, že zaujme hlavne nádherná kamera, skvostné kostýmy, okázalá výprava, ale aj herecké výkony. Teším sa.

Fargo III, Dvojka, 22.00
Po dvoch predošlých vydarených sériách kultového amerického seriálu RTVS ponúka tretiu. Tentoraz sa príbeh bude odohrávať v zasneženej Minnesote v roku 2010. Pôjde hlavne o rivalitu dvoch bratov a nevyriešené dedičstvo. Jeden brat má byť úspešný realitný boháč, druhý je sociálny kurátor, ktorý má na starosti prepustených väzňov a celkovo je smoliar. Samozrejme, nebude chýbať vražda.

Nedeľa 4. 3.

Aj dvaja sú rodina, Markíza, 14.35
Vlani som tento britsko-francúzsky film nestihla v kine, tak teraz mi už neujde. Má rozprávať o Samuelovi (Omar Sy), ktorý si bezstarostne užíva na francúzskej Riviére. Jedného dňa sa dozvie, že je otcom malého dievčatka. Hoci na jej výchovu ostáva sám, všetkým dokáže, že aj dvaja môžu byť rodina. Vraj sa s humorom vyrovnáva s nástrahami každodenného života osamelého Francúza v Londýne. A potom sa mu pred dverami objaví Kristin, matka dievčatka…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Kráľovná Viktória #Jan Masaryk