4 x 007 = Daniel Craig

Aktuálne úradujúci James Bond, Angličan Daniel Craig oslavuje päťdesiatku a ani zďaleka nie je len ikonickým agentom 007.

03.03.2018 12:00
Skyfall Bond Photo Call London Daniel Craig bond Foto: , ,
Daniel Craig je v poradí šiestym hereckým predstaviteľom Jamesa Bonda.
debata

Vyštudoval prestížnu Guildhallskú hudobnú a dramatickú akadémiu a už na škole si rovnako ako jeho spolužiaci musel najať agenta, aby sa dostal k pracovným ponukám. „Vždy sa nájde niekto, kto má väčšiu hračku ako vy, o druhých som sa preto nestaral,“ povedal v rozhovore pre magazín GQ.

Začínal v nezávislých britských filmoch, v dráme Hlasy v hlave (2000) si ako tridsiatnik zahral komplikovanú postavu mladíka trpiaceho schizofréniou. V životopisnej dráme o umelcovi Francisovi Baconovi Prekliata láska stvárnil milenca excentrického umelca.

Brit Daniel Craig sa úspešne etabloval v Hollywoode – prvú významnú ponuku na americkom kontinente dostal od režiséra Sama Mendesa, zahral si v jeho trileri Cesta zatratenia a v roku 2005 ho obsadil sám Steven Spielberg do filmu Mníchov. Ani omylom však neprijíma len zákazky zastrešené veľkými americkými štúdiami.

Daniel Craig v snímke Muži, ktorí nenávidia...
Daniel Craig v snímke Logan Lucky: Miliónová...
+4Daniel Craig v bondovke Spectre.

Vlani sa u nás premietala krimikomédia Loganovi parťáci o najnemožnejšej lúpeži desaťročia, a Craig sa tam objavil v polohe drsného záporáka, ktorý si kvôli zákazke jednoducho odskočí z basy. Aj ako James Bond stále spolupracuje s nezávislými filmármi a výberom hereckých ponúk vyvracia známu hrdinskú polohu. Naposledy sa dal zlákať filmárkou Denis Gamze Ergüvenovou do filmu Králi. Presvedčil ho režisérkin debut Mustang o dospievaní v ortodoxnej islamskej rodine, ktorý diváci v Európe prijali veľmi priaznivo a bol nominovaný aj na Oscara. Králi však kritikov neohúrili a nepovšimnutý ostal aj Craigov herecký výkon.

V trileri Cesta do zatratenia si Daniel Craig v roku 2002 zahral po boku Toma Hanksa, Judea Lawa a Paula Newmana a Matthew Waughn mu o dva roky neskôr zveril hlavnú rolu priekupníka s drogami v kultovej krimi Po krk v extáze. Postava ambivalentného záporáka mu dokonale sadla a Craig sa tak odpútal od postáv zvodcov, do ktorých ho koncom 90. rokov obsadzovalo viacero britských režisérov. V romantickej dráme Matka sa zamiloval do staršej ženy, stvárnila ju Anne Reidová, a v životopisnej dráme o poetke Sylvii Plathovej a jej životnej láske vytvorili slávny spisovateľský pár s Gwyneth Paltrowovou.

Publikum však prišlo Craigovi na chuť aj vďaka adaptácii slávnej švédskej knihy Stiega Larrsona Muži, ktorí nenávidia ženy v réžii Davida Finchera. Jeho herecká kolegyňa Rooney Mara si za rolu vyslúžila nomináciu na Oscara. Daniel Craig sa tej svojej zatiaľ nedočkal.

„Odkedy som sa do toho namočil (bondovky, pozn. red.) snažím sa z toho vystrábiť, no nechcú ma pustiť a súhlasil som, že ich urobím ešte niekoľko. No ono to už tak chodí, biznis je biznis, koniec koncov mám zmluvu, kvôli ktorej by sa niekto šťastím vznášal,“ povedal herec pred šiestimi rokmi v rozhovore pre magazín Rolling Stone. Zatiaľ účinkoval v štyroch filmoch o Jamesovi Bondovi a aj napriek špekuláciám, že končí, sa charizmatický ostrovan objaví aj v nadchádzajúcom príbehu.

3-krát Daniel Craig

  • Už ako malý chlapec účinkoval v divadle.
  • S herečkou Rachel Weiszovou sa potajomky zosobášili v roku 2011.
  • Pripravovaná snímka Bond 25 bude vraj Craigova „posledná“ bondovka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Craig #James Bond #007