Oscara má Oldman či McDormand, najlepší film je Podoba vody

Jubilejný 90. ročník Oscarov pozná svojich víťazov. Tvorcovia slávnostného ceremoniálu si dali veľký pozor, aby sa nezopakovala situácia z minulého roka, keď omylom odznelo meno nesprávneho víťaza. Najlepším filmom sa stala Podoba vody, medzi hercami bodovala Allison Janney, Frances McDormand, či Gary Oldman.

05.03.2018 05:46
Režisér Guillermo del Toro si preberá cenu za... Foto: ,
Režisér Guillermo del Toro (v popredí) si preberá cenu za najlepší film roka.
debata (6)

„Oscar má tento rok 90 rokov, to znamená, že je pravdepodobne doma a pozerá sa na Fox News,“ zažartoval si hneď na začiatku večera jeho moderátor Jimmy Kimmel. Vyjadril tiež nádej, že sa večer zaobíde bez faux-pas ako vlani.

Kimmel sa zmienil aj o afére hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, kampani #MeToo a Time 's Up. Oscar je podľa neho v súčasnosti „najobľúbenejší a najrešpektovanejší“ muž v Hollywoode, pretože „má ruky tam, kde na ne môžete vidieť“ a nemá ani penis. „To je muž, akého v tomto meste potrebujeme,“ povedal moderátor v úvodnom príhovore a potom sa už mohlo prejsť k rozdávaniu cien.

Režisér Guillermo del Toro (v popredí) si...
Najlepším hercom sa stal Gary Oldman za...
+15Najlepšia herečka v hlavnej úlohe Frances...

Nedeľňajšie vyhlásenie Americkej filmovej akadémie malo jasného favorita v podobe filmu The Shape of Water (Podoba vody) od Guillerma del Tora – aspoň, čo sa týka počtu nominácií (13). Výsledky však počas večera naznačovali, že tento večer nebude patriť výlučne jednému filmu. A to azda ani nik nečakal. Kým napríklad cenu za najlepšie kostýmy získala dráma Niť prízrakov, masky ocenila akadémia vo filme Najtemnejšia hodina. Vo zvukových kategóriách zase bodoval vojnový film Dunkirk a v kategórii kamera sa darilo novému Blade Runnerovi.

zväčšiť Herečka Allison Janney získala sošku Oscara za... Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Herečka Allison Janney získala sošku Oscara za výkon vo filme Ja, Tonya. Herečka Allison Janney získala sošku Oscara za výkon vo filme Ja, Tonya.

Ani Podoba vody však neodchádzala domov naprázdno. Okrem ceny najvyššej, pre najlepší film roka, bodovala s najlepšími vizuálnymi efektmi či najlepšou filmovou hudbou, ktorú zložil Alexandre Desplat. Nomináciu na sošku premenil ako najlepší režisér aj Guillermo Del Toro. „Náš filmový svet vymazáva hranice vo chvíľach, keď nám okolitý svet hovorí, že by mali byť hlbšie,“ uviedol Del Toro a pripomenul, že on sám je imigrant, ale svet filmu ho prijal s otvorenou náručou.

Čo sa rozhodne čakalo, boli konkrétne mená víťazov v hereckých kategóriách. A prekvapenia sa naozaj nekonali a všetky štyri úlohy odmenili akademici tak, ako mnoho ich kolegov pred nimi na iných výročných cenách. Vo vedľajších úlohách si Oscara odniesol Sam Rockwell za výkon vo filme Tri bilboardy kúsok za Ebbingom a herečka Allison Janney za výkon vo filme Ja, Tonya. „Všetko som dokázala sama,“ vyhlásila vážne Janney pri mikrofóne. Vzápätí sa však rozosmiala a dodala, že žiadna veta nemôže byť ďalej od pravdy a vyznala sa z lásky k filmu a k ľuďom, ktorí ju vždy podporovali v hereckej kariére. Hold vzdala aj svojim štyrom zvyšným nominovaným kolegyniam.

zväčšiť Najlepšia herečka v hlavnej úlohe Frances... Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe Frances McDormand. Najlepšia herečka v hlavnej úlohe Frances McDormand.

Najlepším hercom v hlavnej úlohe sa stal britský rodák Gary Oldman, ktorý vo filme Najtemnejšia hodina stvárnil legendárneho Winstona Churchilla. Prekvapenie sa nekonalo ani v ženskej hereckej kategórii – sošku si odniesla Frances McDormand za výkon vo filme Tri bilboardy kúsok za Ebbingom. Emotívny bol však najmä jej príhovor, keď v jednej chvíli skúsila dostať na pódium všetky svoje nominované kolegyne. Hoci dámy za ňou nevyšli, odmenili ju burácajúcim potleskom postojačky. McDormand tiež vyzvala k inklúzii v Hollywoode.

Svoje želiezko v ohni malo čiastočne aj Slovensko – práve slovenská herečka Alexandra Borbély totiž účinkovala vo filme O tele a duši, maďarskej snímke nominovanej v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Z trofeje sa však napokon tešilo Čile a dráma A Fantastic Woman. Najlepším animovaným filmom sa stala snímka Coco.

Výber z ocenených na 90. ročníku Oscarov
Najlepší film: Podoba vody
Najlepší režisér: Guillermo del Toro – Podoba vody
Najlepší herec v hlavnej úlohe: Gary Oldman – Najtemnejšia hodina
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Frances McDormand za Tri bilboardy kúsok za Ebbingom
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Sam Rockwell – Tri bilboardy
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Allison Janney – Ja, Tonya
Najlepší cudzojazyčný film: A Fantastic Woman (Čile)
Najlepší animovaný film: Coco
Najlepší pôvodný scenár: Uteč! (autor Jordan Peele)
Najlepší adaptovaný scenár: Daj mi svoje meno

Herečka Nicole Kidman vyzerala očarujúco v...
Herečka Sandra Bullock v kreácii Louis Vuitton.
+75Herečka Lupita Nyong'o v kreácii Atelier Versace.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #Frances McDormand #Oscar #víťazi #Gary Oldman #Sam Rockwell #Oscar 2018